Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Młodzieńcze złuszczenie głowy kości udowej - ćwiczyć ???
tacim 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczy: 28 Lis 2011
Skd: wrocek
Wysany: Pon 28 Lis, 2011   Młodzieńcze złuszczenie głowy kości udowej - ćwiczyć ???

Mam do Was pytanko, gdyż nie znalazłem pomocy - czy po operacji j.w i wstawieniu drutów trzeba coś ćwiczyć czy tylko leżeć. Moja córka ma w wypisie 3 miechy leżakowania na oddziale rehabilitant pokazał 2-3 ćwiczenia ale teraz nie wiem czy te ćwiczenia mają za zadanie pomóc w utrzymaniu mięśni w minimalnej formie czy wpłynąć pozytywnie na stan biodra. Tak sobie tłumaczę (może źle) że skoro ma druty wsadzone to musi dbać na maxa o biodro i najlepiej w początkowym okresie nic nie robić na nie. Kolejne pytanie czy może brać leki tylu 4flex i inne wynalazki - lekarz mów, że natura zrobi swoje i na pewno ma rację ale chyba dla własnego spokoju, że zrobiłem wszystko co można myślę, aby jej kupić jakiś specyfik. Jak to widzicie - ćwiczyć tą operowaną nogę czy nie ??? Może moja wypowiedź nie jest zbyt składna ale mam taki chory styl pisania :)

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Pon 28 Lis, 2011   

tacim napisa/a:
rehabilitant pokazał 2-3 ćwiczenia

Jeśli pokazał to byłoby dobrze gdyby powiedział po co i na co są te ćwiczenia. Może warto poszukać pomocy u innego fachowca?

tacim napisa/a:
czy może brać leki tylu 4flex i inne

O tym pisaliśmy już na Forum - są osoby, które twierdzą, że im pomaga ale chyba większość twierdzi, że to działa na... portfel.

tacim 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 28 Lis, 2011   

Heh no z lekami tak jest. Co do ćwiczeń to chyba wyszedł z założenia że dziecko lat 11 wszystko wie i zapamięta bo większość działa się jak mnie nie było :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 29 Lis, 2011   

Ćwiczyć trzeba i to koniecznie! Na rehabilitację funkcjonalną nie jest za wcześnie, im wcześniej zaczniecie pracę nad tkankami tym lepiej. Poszukaj dobrego fizjoterapeuty, który bęzie umiał poprowadzić Twoje dziecko rehabilitacją funkcjonalną. Nie powinnaś tego odkładać, przed Twoim dzieckiem całe życia i sprawność będzie mu potrzebna :) Młody organizm szybko reaguje na terapię, więc w dobrych rękach fizjoterapeuty szybko powinnaś zobaczyć efekty :)

tacim 
Mikrus Bioderkus

Dzięki Aga , ale tacim jest chłopczykiem hehe.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Ale ze mnie gapa :oops: Wybacz proszę, nie zerknęłam na profil, zwykle o swoich dzieciach piszą kobiety :oops:

tacim 
Mikrus Bioderkus

Spox ja mam opiekę na dziecko i mam więcej czasu niż ciężko pracująca żonka.

Libra 

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 13 Pa 2009

tacim napisa/a:
Kolejne pytanie czy może brać leki tylu 4flex i inne wynalazki - lekarz mów, że natura zrobi swoje i na pewno ma rację ale chyba dla własnego spokoju, że zrobiłem wszystko co można

Nie wiem, ile lat ma córka.
Natura, owszem, swoje zrobi, bo córka młodziutka jest. Myśle, że podawanie wszelkich specyfików mija się z celem, a właściwie nie tyle, co mija, co ciągnie po kieszeni, a efekt podobny, lub nawet lepszy można osiągnąć naturalnie.
Jeden pomysł .... (zaszkodzi wcale, a może pomoże)....mój ortopeda nie jest fanem specyfików farmaceutycznych, za to jest dużym fanem rosołu z kurzych łapek (brrr), galaret i galaretek wszelkiego rodzaju, w ilościach masakrycznych w pierwszym okresie po zabiegu. Inny lekarz to samo poradził mojej koleżance po tym, jak spadła na równe nogi z drugiego piętra i połamała się bardzo. To było wiele lat temu; jadła te wymoczyny z tych łap kilka razy dziennie. Dzisiaj nikt by nie powiedział, że miała pogruchotane kości obu stóp (widziałam ją wczoraj). Wierzę w to, bo niezależnie od tej mojej koleżanki, powiedział mi o tym mój lekarz, czyli coś na rzeczy.
W 4flex nacisk połozony jest na kolagen. Na rynku jest więcej tańszych preparatów kolagenowych, a w połączeniu z tą "galaretą" dadzą efekt porównywalny, jak nie lepszy.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Tacim, skoro masz czas by czytać to polecam Ci temat z dz. ogólnego o tego typu specyfikach, są różne wypowiedzi tutaj :)

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Sro 30 Lis, 2011   

tacim myślę że wszystko co mogę Ci zaproponować zostało już napisane przez dziewczyny. Ćwiczyć? Nie wiem ale na pewno rehabilitować. Nie zawsze rehabilitacja to same ćwiczenia, może być potrzebna praca na powięziach aby rozluźnić pewne obszary w narządzie ruchu, może być potrzebna ochrona kolana czy kręgosłupa. Nikt nie jest w stanie Ci odpowiedzieć co ćwiczyć i jak. Ale na pewno kilkumiesięczne leżenie nie jest dobrym pomysłem na zdrowie. Skontaktuj się z dobrym rehabilitantem, który ma podejście indywidualne i trochę oleju w głowie, a on (może ona ;) ) będzie wiedzieć co powinno się robić. Tylko nie rehabilitant "szpitalny", który na co dzień słyszy od lekarzy "to się samo leczy", bo ma już głowę przesiąkniętą tymi gadkami - to musi być ktoś ze świeżym lub indywidualnym spojrzeniem na sprawę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

tacim 
Mikrus Bioderkus

Dzięki Wasze rady są cenne tylko lekko zgłupiałem bo mój wujek (taki dalszy :) ) jest szefem jakiegoś ustrojstwa co się tym zajmuje i mówił abyśmy mieli od lekarza, że konieczna jest rehabilitacja w domu to on mi wyśle nawet lekarza specjalistę który określi co i jak, ale ortopeda mówi "jaka rehabilitacja" i tyle. Jestem w czarnej d...

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

tacim lekarza słuchać powinniśmy ale nie we wszystkim gdyby większość z nas tylko lekarza w sprawie rehabilitacji słuchało to kiepsko byś my na tym wyszli dziewczyny dobrze Ci radzą szukaj dobrego fizjoterapeuty dla syna

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Czw 01 Gru, 2011   

Gdybym za każde skierowanie od lekarza z wypisywanymi ćwiczeniami, które nadawały się tylko do kosza dostawała złotówkę byłabym teraz bogatym człowiekiem. Szanuję lekarzy i ich wiedzę ale na temat medycyny, a nie rehabilitacji. Ja nie wypowiadam się na temat potrzebnych operacji więc oczekuję, że na temat potrzebnej rehabilitacji powinien się wypowiadać rehabilitant, a nie lekarz. To tyle jeśli chodzi o rehabilitację i lekarzy. Jeszcze tylko jedno: żaden lekarz nie miał nigdy nic wspólnego z rehabilitacją funkcjonalną, nie mówiąc już nic o wykładach z tej dziedziny. Osobiście radzę dobrego rehabilitanta, niż genialnego lekarza (przynajmniej jeśli chodzi o rehabilitację). Powodzenia.

tacim 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pi 02 Gru, 2011   

Ile to człowiek się uczy głupi się rodzi i głupi umiera :) Tak poważnie załatwiłem naukę w domu i nawet ruszyło się z rehabilitacją lekarz PO dał nam skierowanie na rehabilitację w warunkach domowych . Specjalistka z dziedziny rehabilitacji (mam nadzieję) oświadczyła, że za dwa tygodnie będzie rehabilitant przychodził do domu nie wiem jeszcze ile razy w tygodniu .

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Pi 02 Gru, 2011   

Fajne rozwiązanie, najważniejsze żeby ta osoba wiedziała co robić i jak ćwiczyć aby był efekt. Już wiesz od nas bardzo dużo i gdy będziesz rozmawiać z terapeutą będziesz wiedział, czy to jest to o czym pisaliśmy. Napewno niedługo nam napiszesz o wrażeniach i efektach pracy :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: