Status: Endo + Inne operacje
Wysany: Pon 21 Maj, 2012 dr W. Szandorowski GDAŃSK/ PRUSZCZ GDAŃSKI
Witam,
tak jak pisałam w swoim pierwszym poście niestety za 2 miesiące operacja wstawienia endo. Trafiłam na to forum zdecydowanie za póżno, nie konsultowałam swojego stanu z innym ortopedą, ponieważ sytuacja mnie trochę zaskoczyła. Pierwsze objawy bólowe pojawiły się 15 lat temu, ponieważ nie nasilały się więc, żyłam normalnie, aktywnie (narty, rower), co 2 lata robiłam nowe zdjęcie i pojawiałam sie u doktora Pawlaka. Niestety 1,5 roku temu doktor nagle zmarł i zostałam bez operatora, po czym mój stan w zeszłym roku zaczął się pogarszać. Wybrałam nowego ortopedę, zasłyszanego od znajomych doktora Szandorowskiego (tu też był przez kogoś polecany) i jak poszłam do niego to usłyszałam, że operacja i to szybko, bo niedługo nie będzie w stanie osadzić prawidłowo endo. Niby lekarz miły, sympatyczny, ale żadnych innych możliwości mi nie przedstawił oraz jaką ew. protezę widzi w moim przypadku. Przy powtórnej wizycie, po moich nagabywaniach o typ protezy, namalował mi rysunek, jak wygląda biodro; płytka panewka więc jakieś drutowanie, w którym dopiero osadzi protezę, krótkotrzpieniową, napisał na kartce typ, ale niestety tak nabazgrolił, że w domu nie byłam w stanie rozczytać, a z nerwów nic nie zpamiętałam. I tu pytanie do szanownego, doświadczonego forum:
- czy ktoś może w ostatnim czasie miał do czynienia z doktorem Szandorowskim lub słyszał cokolwiek od znajomych
- czy w moim przypadku jakiekolwiek inne zabiegi n.p. kapa wchodzą w grę, wydajemi się, że nie , bo z postów które czytałam wynika, że kość musi być zdrowa, a u mnie w opisie jest: " zwężenie szpary stawowej w strefie obciązenia, nieregularna sklerotyzacja i torbielowatość (mówił, że to jest martwica), zmiany zwyrodnieniowe w obrębie krętarza lewej kości udowej".
Wdzięczna będę za jakiekolwiek sugestie
_________________ calaviolina
Ostatnio zmieniony przez kinga Pon 28 Sty, 2013, w caoci zmieniany 2 razy
Status: Endo x 1
Wysany: Wto 22 Maj, 2012
calaviolina napisa/a:
czy w moim przypadku jakiekolwiek inne zabiegi n.p. kapa wchodzą w grę, wydajemi się, że nie , bo z postów które czytałam wynika, że kość musi być zdrowa, a u mnie w opisie jest: " zwężenie szpary stawowej w strefie obciązenia, nieregularna sklerotyzacja i torbielowatość (mówił, że to jest martwica), zmiany zwyrodnieniowe w obrębie krętarza lewej kości udowej".
Nikt na forum nie odpowie Ci na to pytanie. To pytanie zdecydowanie do operatora, który wstawia kapy. Sugerowałabym Ci jeszcze szybką konsultację u takiego operatora, po to, żebyś nie miała sobie nic do zarzucenia, że coś zaniedbałaś.
Ale jeśli się u Ciebie jednak nie da wstawić kapy to żaden kłopot - dobrze wstawione endo też jest bardzo ok
O dr Szandorowskim niestety nie słyszałam, ale na "znanym lekarzu" ma niezłe notowania.
_________________ - Kapitanie! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie. To znaczy, że możemy atakować we wszystkich kierunkach!
w opisie jest: " zwężenie szpary stawowej w strefie obciązenia, nieregularna sklerotyzacja i torbielowatość (mówił, że to jest martwica), zmiany zwyrodnieniowe w obrębie krętarza lewej kości udowej". Wdzięczna będę za jakiekolwiek sugestie
Sugestie tu nie pomogą, duska ma rację, że tylko fachowiec, który wstawia kapy może się wypowiedzieć. Jeżeli chodzi o opis z TK to ja równiez mam w swoim opisie sklerotyzację, zwężenie szpary i niwielkie trobiele (największy 8 mm), a Profesor Czubak zapropnował mi kapę
Ja leczyłam się u dr Michała Pawlaka, ale jak pisałaś zmarł w maju 2010r.Zdążył mnie tylko zapisać na operację.I zostałam w kropce.Pytałam znajomych i mi polecili dr Szandorowskiego.Poszłam na wizytę i został moim operatorem.Wytłumaczył i powiedział jaką endo widzi u mnie.Jestem zadowolona.Oby tylko służyła mi długo.