Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Sob 24 Mar, 2012
Historia plus kilka pytań nowicjiusza :)
karol.wawa 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 24 Mar 2012
Skd: Warszawa
Wysany: Sob 24 Mar, 2012   Historia plus kilka pytań nowicjiusza :)

Witam bardzo serdecznie wszystkich.

To może na początku opowiem swoją historię ;)

Tak więc mam na imię Karol lat 27, około 3 lat temu miałem wypadek samochodowy, skutkiem czego nastąpiło złamanie pod głową kości udowej. Założone śruby kaniulowane, wszystko zrosło się dobrze ale po około roku zacząłem odczuwać lekkie dolegliwości, znajomi doradzali że to normalne po złamaniu przez jakiś czas. Okazało się że wkradła się martwica na głowę kości udowej. Ponieważ wtedy byłem jeszcze w UK tam bylem poddany leczeniu. Lekarze na początku zorganizowali mi usunięcie starych śrub, potem miałem MRI - rezonans. Wszystko to trwało około 6 msc, niestety tam tez się na wszystko czeka. Na koniec lekarz powiedział że cyt. "faktycznie to martwica, proszę na siebie uważać, nie skakać nie biegać, w ciągu 2 lat kość powinna się zregenerować, może Pan wracać do pracy". Lekko skonsternowany wróciłem do domu i postanowiłem to zweryfikować z Polskim lekarzem. Trafiło na prof. Syndera, który zalecił zabieg nawiercenia tej głowy i prób przeszczepienia tkanki kostnej aby pobudzić odbudowę kości. Na operacje miałem czekać około 2 msc. Niestety nie doszło do niej ponieważ w dniu przybycia do Szpitala na wizycie kontrolnej miałem szczątkowe objawy po infekcyjne. Lekarz odradził przeprowadzenia operacji w takim stanie. Zgodziłem się i miałem czekać na kolejny termin kolejne parę msc. W tym czasie jednak stan mojego biodra się znacząco pogorszy, po kolejnym RTG i wizycie u prof. Piątka okazało się że już tylko endoproteza mi może pomóc.

Teraz moje pytania, z góry dziękuje za odpowiedzi :)

1. Czy ktoś był może operowany u prof. Piątka i jak ocenia "fachowość" jego ?
2. Chciałbym zapytać również jak długo się dochodzi do normalnej kondycji po takim zabiegu ?
3. Czy można później np: chodzić na siłownie, biegać i uprawiać sport ?
4. Ponieważ obecnie jak bym lekko się skrzywił, czy po zabiegu endoprotezy moja postawa będzie prosta, czy to już nieuniknione że będę mieć jedną krótszą nogę ?
5. Co z ruchomością nogi, przed wypadkiem obie nogi dociągałem w zgięciu do 160 ' teraz ledwo robię 90' przy odczuwanym bólu ?

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sob 24 Mar, 2012   

karol.wawa napisa/a:
2. Chciałbym zapytać również jak długo się dochodzi do normalnej kondycji po takim zabiegu ?

To jest sprawa indywidualna. W dużej mierze zależy od stanu pacjenta przed operacją.

karol.wawa napisa/a:
3. Czy można później np: chodzić na siłownie, biegać i uprawiać sport ?

Część aktywności fizycznych odpada, np. bieganie. Ale zostaje sporo do wyboru :)

karol.wawa napisa/a:
4. Ponieważ obecnie jak bym lekko się skrzywił, czy po zabiegu endoprotezy moja postawa będzie prosta, czy to już nieuniknione że będę mieć jedną krótszą nogę ?
5. Co z ruchomością nogi, przed wypadkiem obie nogi dociągałem w zgięciu do 160 ' teraz ledwo robię 90' przy odczuwanym bólu ?

Przed zabiegiem polecam wizytę u dobrego specjalisty rehabilitacji. Rehabilitacja przed operacją jest równie ważna, jak ta po zabiegu.

karol.wawa 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 24 Mar 2012
Skd: Warszawa
Wysany: Wto 27 Mar, 2012   

Oki bardzo dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi :)
Pozdrawiam. Karol.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: