Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Pon 04 Lip, 2011
Przygody z endo Iwa76
Iwa76 
Iwa76
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 24 Cze 2010
Skd: Legnica
Wysany: Pon 31 Sty, 2011   Przygody z endo Iwa76

Witam wszystkich. Mam na imię Iwona, 35 lat i własnie przeszłam operacje wstawienia drugiej endoprotezy. Zachorowałam jak miałam 30 lat, bolało w pachwinie. Niby nic wielkiego ale lekarz skierował na zdjęcie rtg, które nie wykazało żadnych zmian. Niestety ból nasilał się i nastąpiło ograniczenie ruchomości stawów. Lekarza odwiedziłam po roku jak już nie dało się chodzić, okazało się, że nastąpiły duże zmiany zwyrodnieniowe w prawym biodrze. Po kolejnym roku siadło drugie bioderko i ortopeda stwierdził, że konieczne będzie wstawienie endoprotez całkowitych. Zaczęłam szukać szpitala aby zapisać się na operacje i zaczęły się schody. Nikt nie chciał mnie ruszyć. Za duże tempo zmian, etiologia choroby nie znana itd. Równocześnie odwiedzałam reumatologów, innych ortopedów aby ustalić przyczyne choroby. W końcu trafiłam do szpitala ortopedyczno- rehabilitacyjnego we Wrocławiu na ul. Poświęckiej i wszystko szło dobrze do momentu połączenia ze szpitalem z ul. Kamińskiego. Szkoda pisać ile przeszłam aby dobłagać się operacji, w tym czasie w lewym biodrze głowa kości udowej wbiła mi się w kości miednicy a ze stawów nie zostało nic. W końcu trafiłam na wspaniałego doktora Jacka Kopysia, który podjął się operacji. Jestem pod wrażeniem Jego zainteresowania pacjentem, jak obiecał tak i zoperował. Pierwszą endoproteze lewego biodra (Metha) wstawiono mi w sierpniu 2010r a drugą
( prawego biodra) w styczniu 2011. W końcu mam nadzieję, że będę mogła wyjść z domu i zacząć normalnie funkcjonować a nie tylko oglądać świat przez okno.
Pozdrowienia dla wszystkich "bioderkowiczów".
Ostatnio zmieniony przez kinga Czw 21 Lip, 2011, w caoci zmieniany 3 razy  

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pon 31 Sty, 2011   

Iwa76, witaj imienniczko u nas (kurcze i rocznik ten sam :) ).
Niestety nie jesteś jedynym przypadkiem, który przeszedł piekło przed operacją. Ważne że ten koszmar masz za sobą. :)
Teraz pozostaje Ci rehabilitacja, a to ważny element w drodze do pełnego szczęści. Niestety sama operacja nie załatwi przykurczów i zmian w całych powięziach dlatego znajdź jakiegoś fizjoterapeutę u siebie (najlepiej od razu) który teraz popracuje Ci nad tkankami miękkimi i blizną, gdyż może wpływ na twoją reha.
Zresztą sama poczytaj w naszym kąciku rehabilitacji o co w tym wszystkim chodzi :)

Ps. Skoro jesteś po 2 endo to zmień status bo masz: przed :roll:

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 31 Sty, 2011   

Dobra rehabilitacja to teraz dla Ciebie najważniejsza sprawa - pomoże Ci wrócić do sprawności i cieszyć się życiem :) Poczytaj dział o rehabilitacji, a napewno znajdziesz wiele ważnych wskazówek :)

Libra 

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 13 Pa 2009
Wysany: Sro 02 Lut, 2011   

Iwa....rehabilitacja swoją drogą, ale ja bym na Twoim miejscu bardziej skupiła się na wyjasnianiu przyczyny Twoich problemów. Całkowita degradacja dwóch stawów biodrowych w przeciągu kilku lat, to nie przelewki i musi to mieć jakąś przyczynę. Stawy biodrowe masz wymienione, ale to nie są jedyne stawy i jeżeli jest coś, co je "pożera", to fajnie byłoby wiedzieć, co to jest, zanim dobierze się do innych...lekarze coś mówią na ten temat?

eltauro 

Mikrus Bioderkus

Doczya: 18 Lis 2010
Skd: WIELKOPOLSKA

Przeczytałam z zaciekawieniem Twoją historię. Każdy z nas odnajdzie tam cząstkę siebie. Tego co sam przeżył, bo łączy nas bioderkowa rodzina. Tu możesz liczyć na wsparcie, sama tego doświadczyłam. Rozumiem co czujesz i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Pozdrawiam i razem z Tobą patrzę przez okno. :hug:

piedra32 

Maximus Bioderkus

Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland

Iwa76, Witaj sąsiadko ;-)
Też walczyłam kiedyś na Poświęckiej ale wyszło to i owo i pojechałam do innego szpitala.
Teraz masz już z górki weżmiesz się za rehabilitację i będziesz oglądać świat gdzie tylko sobie życzysz.Fajnie że znalazłaś dobrego lekarza i że jesteś zadowolona.Nie oglądaj się za siebie tylko przyj o przodu po sprawność.

Życzę szybkiego powrotu do zdrówka Pozdrawiam ciepło :-)

Iwa76 
Iwa76
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 24 Cze 2010
Skd: Legnica

Dziękuje wszystkim za wsparcie. Za rehabilitacje się wezmę jak rana się troche podgoi, oj za drugim razem coś gorzej pozszywali i nie wygląda to ładnie. Mam dwie koleżanki rehabilitantki, pomogły mi przed operacją bardzo dużo :-D Mnóstwo czasu i sił mi poświęciły. Teraz to mam odbicia z radości, że da się chodzić i aż tak mocno nie boli. Przykurcze są jak u każdego.

lucynaraq 
lusia
Popularus Bioderkus

Doczya: 01 Mar 2011
Skd: Małopolska
Wysany: Pi 20 Maj, 2011   

Iwonko, co tam słychać u Ciebie? Odezwij się i opowiedz jak żyjesz z nowymi bioderkami?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: