We wrześniu mam operację i wstawianie endo. Też się boję wyglądu blizny ale najważniejsza sprawa to aby noga była w pełni sprawna sprawna po okresie rekonwalescencji. Pozdrawiam
Status: Inne operacje
Wysany: Pon 03 Sie, 2015
Bardzo małe blizny są po operacjach w Otwocku. Wyglądają jak % tzn bardzo cienka kreska 15 cm i dwie kropki po bokach przypominające do złudzenia znak procenta. Nawet pielęgniarka która zdejmowała szew dziwiła się tej metodzie. Bardziej boli przy zdejmowaniu szwów ale wizualnie wygląda super.
To i ja napisze o swoim niepokoju związanym z blizną, u mnie zaczyna sie 7 tydzien po operacji,blizna ciągnie i jest twarda, podczas dodyku pobolewa delikatnie, w jej okolicach też jest nieco twarde.smaruje sobie ja 1raz dzienie alantanem tak zalecono w szpitalu,co to jest ten bliznowiec o zrosty jak one sie objawiaja ?
Witam dawno nie zagłądałam na forum moja blizna operacyjna ma 6 tygodni goi się
bardzo dobrze jeszcze nie stosuje maści na blizny .Wcześniej w tematach
O bliznach sa napisane jak kiedy stosować jakie maści .
Wcześniej kilkakrotnie byłam oprowana nigdy z bliznami nie bylo problemu .
Póżniej stosowanie manualna terapia blizn operacyjnych też tematy pisane na forum
Pozdrawiam 😀🙋
Status: Endo x 2
Wysany: Czw 15 Pa, 2015
Ja na prawej nodze mam bliznę 10 cm i było 8 szwów. Jak na alloplastykę ponoć wynik na poziomie rekordu świata. Nie stosowałem żadnych maści i po 8 miesiącach nie różni się od innych które posiadam od lat. Bardzie mnie martwi ta na lewej nodze. Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pi 16 Pa, 2015
Bartko napisa/a:
Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....
Radzę szybko skonsultować to z lekarzem. Nawet takim pierwszego kontaktu. Warto zrobić badania, czy nie ma stanu zapalnego. USG też by dało jakiś obraz tego, co pod skórą.
Blizna i jej okolice nie powinny być gorące ani napuchnięte, ani tak boleć.
Jeśli ze strony medycznej okaże się wszystko ok, to udaj się do fizjoterapeuty, który potrafi pracować na bliznach.
up, jesteś pewna że przy takich objawach najpierw powinien być fizjo nie lekarz?
Chyba miałam naprawdę gorszy dzień bo niedokładnie zrozumiałam post i zupełnie źle odpowiedziałam-to zasługa coraz mniejszej ilości czasu na wnikliwe czytanie...
Tak-w tym przypadku najpierw lekarz !
Swój post usuwam aby nie mylić innych osób.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....
Radzę szybko skonsultować to z lekarzem. Nawet takim pierwszego kontaktu. Warto zrobić badania, czy nie ma stanu zapalnego. USG też by dało jakiś obraz tego, co pod skórą.
Blizna i jej okolice nie powinny być gorące ani napuchnięte, ani tak boleć.
Jeśli ze strony medycznej okaże się wszystko ok, to udaj się do fizjoterapeuty, który potrafi pracować na bliznach.
Kinga, pełna zgoda. Podane objawy wskazują na stan zapalny i wymagają oceny lekarskiej w pierwszej kolejności.
_________________ "Żaden człowiek nigdy nie będzie cieszył się nieustającym sukcesem, dopóki nie przyjrzy się prawdziwym przyczynom wszystkich swoich pomyłek."
Wysany: Wto 10 Lis, 2015
Jak się okazało największym problemem były zrosty a co do tego że noga była size+ i napuchnieta usłyszałem że miała prawo taka być nawet do miesiąca. I faktycznie. Dokładnie miesiąc po zabiegu zacząłem rehabilitację w postaci masaży i ćwiczeń na oddziale dziennym szpitala rehabilitacyjnego i już po kilku dniach zrosty zaczęły znacznie mniej ciągnąć. Dzisiaj miałem kontrolę w szpitalu gdzie mnie operowano i mogę już oficjalnie chodzić bez kul, mam się nie ograniczać z aktywnością a ruchomość mam na poziomie 90% osoby zdrowej co tak naprawdę w żaden sposób nie przekłada się na życie codzienne. Chodzę po schodach, kucam aby buty zawiązać etc. Oczywiście spokojnie i z rozwagą. czasem coś pobolewa ale na marginalnym poziomie. 24-go wracam do pracy czyli po nieco ponad 7 tygodniach od zabiegu