Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Blizna po endo...
Reniaczek 
Renia
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 15 Lut 2014
Skd: Pleszew
Wysany: Sro 08 Lip, 2015   

Dziękuję serdecznie- pozdrawiam:)

benimed
[Usunity]

Wysany: Pon 03 Sie, 2015   Blizna po endoprotezie

We wrześniu mam operację i wstawianie endo. Też się boję wyglądu blizny ale najważniejsza sprawa to aby noga była w pełni sprawna sprawna po okresie rekonwalescencji. Pozdrawiam

odżywki na mase ranking
Ostatnio zmieniony przez benimed Wto 27 Sie, 2019, w caoci zmieniany 1 raz  

andy 
andy
Popularus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczy: 17 Maj 2015
Skd: W-M
Wysany: Pon 03 Sie, 2015   

Bardzo małe blizny są po operacjach w Otwocku. Wyglądają jak % tzn bardzo cienka kreska 15 cm i dwie kropki po bokach przypominające do złudzenia znak procenta. Nawet pielęgniarka która zdejmowała szew dziwiła się tej metodzie. Bardziej boli przy zdejmowaniu szwów ale wizualnie wygląda super.

Sylwia22 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 23 Lip 2015
Skd: Jabłonna
Wysany: Pon 03 Sie, 2015   

To i ja napisze o swoim niepokoju związanym z blizną, u mnie zaczyna sie 7 tydzien po operacji,blizna ciągnie i jest twarda, podczas dodyku pobolewa delikatnie, w jej okolicach też jest nieco twarde.smaruje sobie ja 1raz dzienie alantanem tak zalecono w szpitalu,co to jest ten bliznowiec o zrosty jak one sie objawiaja ?

grazynamackowiak 

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 05 Lis 2009
Wysany: Wto 04 Sie, 2015   

Witam dawno nie zagłądałam na forum moja blizna operacyjna ma 6 tygodni goi się
bardzo dobrze jeszcze nie stosuje maści na blizny .Wcześniej w tematach
O bliznach sa napisane jak kiedy stosować jakie maści .
Wcześniej kilkakrotnie byłam oprowana nigdy z bliznami nie bylo problemu .
Póżniej stosowanie manualna terapia blizn operacyjnych też tematy pisane na forum
Pozdrawiam 😀🙋

Bartko 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 10 Pa 2014
Skd: Kraków
Wysany: Czw 15 Pa, 2015   

Ja na prawej nodze mam bliznę 10 cm i było 8 szwów. Jak na alloplastykę ponoć wynik na poziomie rekordu świata. Nie stosowałem żadnych maści i po 8 miesiącach nie różni się od innych które posiadam od lat. Bardzie mnie martwi ta na lewej nodze. Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....

crust 
Bioderkus!!!

Doczy: 17 Sty 2015
Skd: 05-500
Wysany: Pi 16 Pa, 2015   

Bartko, zrób sobie dobrze i idź do lekarza, nawet jak zapanikujesz to masz do tego w pełni uzasadnione prawo.

crust 
Bioderkus!!!

Doczy: 17 Sty 2015
Skd: 05-500

up, jesteś pewna że przy takich objawach najpierw powinien być fizjo nie lekarz?

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Bartko napisa/a:
Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....

Radzę szybko skonsultować to z lekarzem. Nawet takim pierwszego kontaktu. Warto zrobić badania, czy nie ma stanu zapalnego. USG też by dało jakiś obraz tego, co pod skórą.

Blizna i jej okolice nie powinny być gorące ani napuchnięte, ani tak boleć.
Jeśli ze strony medycznej okaże się wszystko ok, to udaj się do fizjoterapeuty, który potrafi pracować na bliznach.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 17 Pa, 2015   

crust napisa/a:
up, jesteś pewna że przy takich objawach najpierw powinien być fizjo nie lekarz?

Chyba miałam naprawdę gorszy dzień bo niedokładnie zrozumiałam post i zupełnie źle odpowiedziałam-to zasługa coraz mniejszej ilości czasu na wnikliwe czytanie...
Tak-w tym przypadku najpierw lekarz !
Swój post usuwam aby nie mylić innych osób.

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Sob 17 Pa, 2015   

kinga napisa/a:
Bartko napisa/a:
Jest nieco większa, szwów było 13, niby goi się ok ale ale jest mocno wybrzuszona, twarda i bolesna a całe udo boli dużo bardziej niż przy nodze prawej, czasem promieniując aż do łydki, jest gorące, napuchnięte. Na kontroli zbagatelizowali temat ale zaczynam się niepokoić....

Radzę szybko skonsultować to z lekarzem. Nawet takim pierwszego kontaktu. Warto zrobić badania, czy nie ma stanu zapalnego. USG też by dało jakiś obraz tego, co pod skórą.

Blizna i jej okolice nie powinny być gorące ani napuchnięte, ani tak boleć.
Jeśli ze strony medycznej okaże się wszystko ok, to udaj się do fizjoterapeuty, który potrafi pracować na bliznach.

Kinga, pełna zgoda. Podane objawy wskazują na stan zapalny i wymagają oceny lekarskiej w pierwszej kolejności.

Bartko 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 10 Pa 2014
Skd: Kraków
Wysany: Wto 10 Lis, 2015   

Jak się okazało największym problemem były zrosty a co do tego że noga była size+ i napuchnieta usłyszałem że miała prawo taka być nawet do miesiąca. I faktycznie. Dokładnie miesiąc po zabiegu zacząłem rehabilitację w postaci masaży i ćwiczeń na oddziale dziennym szpitala rehabilitacyjnego i już po kilku dniach zrosty zaczęły znacznie mniej ciągnąć. Dzisiaj miałem kontrolę w szpitalu gdzie mnie operowano i mogę już oficjalnie chodzić bez kul, mam się nie ograniczać z aktywnością a ruchomość mam na poziomie 90% osoby zdrowej co tak naprawdę w żaden sposób nie przekłada się na życie codzienne. Chodzę po schodach, kucam aby buty zawiązać etc. Oczywiście spokojnie i z rozwagą. czasem coś pobolewa ale na marginalnym poziomie. 24-go wracam do pracy czyli po nieco ponad 7 tygodniach od zabiegu :)

dorotabeata 
2016r., 2017r.
Maximus Bioderkus

Doczya: 21 Cze 2014
Skd: lubuskie
Wysany: Wto 10 Lis, 2015   

Bartko, Czytam i czytam :shock: Gratulacje :lol:

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Sro 11 Lis, 2015   

Bartko, gratuluję szybkiego powrotu do pracy. Jesteś dowodem iż idzie w błyskawicznym tempie wrócić do pracy po zabiegu.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sro 11 Lis, 2015   

Bartko, super :) Myślę ze będzie jeszcze lepiej - gdy osiągniesz już pełną sprawność dbaj o jej utrzymanie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: