Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Endoproteza, kapoplastyka, osteotomia? Wybór, konieczność?
johana4 
Popularus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczya: 23 Sty 2010
Skd: Tuszyn
Wysany: Czw 13 Mar, 2014   

Fizkom napisa/a:
Krzysztof34 napisa/a:
Przepraszam,że za pytam czy ból nie jest już żadną wykładnią?

Ból (nawet b. duzy) nie musi świadczyć o wielkości problemu na poziomie stawu biodrowego. Tutaj odradzam sugerowanie się tylko bólem. Tak jak napisała Pasiflora, ból jest "tylko sygnałem" ale nie przesądza o diagnozie i o planie leczenia.

Fizkom

I tu popieram Fizkoma. Mi 4 lata temu dokuczał straszny ból, po prześwietleniach było widać, że coś jest nie "halo", ale nie tak bardzo. Po pewnym czasie ból minął i przez te cztery lata (nie wiem czy to był wynik stresu, który przeżywałam w związku ze strachem o swoich najbliższych) nie było mi nic i teraz też mnie nie boli (nie licząc zmian pogody i czasami odzywającego się kręgosłupa). A obecne prześwietlenia są o wiele gorsze. :shock:
Mnie do działania w tym momencie nie zmusił ból, tylko świadomość, że muszę coś zrobić, póki nie jest za późno. A co mam robić, powiedzą mi rehabilitanci i lekarze. ;-)

bebe14 
Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczy: 20 Lip 2013
Skd: Lubelskie
Wysany: Pi 11 Lip, 2014   

Pytanie to wtajemniczonych od ganza czy taki długi czas może spowodować że nici z ganza tylko trzeba będzie coś bardziej radykalnego Przez 3 lata biodro jak już jest chore może się zajechać ,podobnie jak do kapoplstyki Jakie macie doświadczenia pytanie do ganzowców i kapo

domi84 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 27 Lut 2014
Skd: Warszawa

bebe14, Wiem, że to nie w tym temacie, ale odpowiem już. U mnie czas miał znaczenie, im szybciej tym lepiej, bo później mogłaby być tylko endo... dlatego zdziwiłam się, że tak długi termin czekania :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Doczya: 07 Cze 2009

Cytat:
Pytanie to wtajemniczonych od ganza czy taki długi czas może spowodować że nici z ganza tylko trzeba będzie coś bardziej radykalnego

Może tak być ale nie musi, to sprawa bardzo indywidualna tak jak indywidualny jest postęp choroby.

bebe14 
Bioderkus!!!

Doczy: 20 Lip 2013

No oto chodzi właśnie pisze dlatego że mimo ze jestem świeżo po endoprotezie dopiero 20 będzie 2 miechy ale z racji tego że mam chore oba biodra będzie czekała mnie operacja na drugą nogę na która może będzie szans na kapoplastke na dziś już jest to może bo endo mam jak w banku I wolałbym mieć kapo za rok niż endo za 3 lata bo jedna endo mi starczy jak na razie o ile wogle jest jeszcze szansa na kapo ale niedługo to skonsultuje po tomografi komputerowej i wizycie u operatora Jak czytam 3 lata na ostedomie to dla mnie szok jak mnie drugie biodro boli coraz bardziej z tygodnia na tydzień już nie wspominam o miesiącach czy latach Zdaje sobie sprawę ze po operacji trochę proces przyszpieszylem to wiadome przez kule i większe obciążenie nogi

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Postęp choroby można spowolnić z pomocą rehabilitacji - ale na ile będzie to skuteczne zależy m.in. od stanu pacjenta, złożoności problemów, dokładnej całościowej diagnozy i odpowiedniego-trafnego planu terapii na jakim terapeuta pracuje oraz pracy własnej pacjenta. Warto spróbować tej drogi.

tomekj 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 10 Wrz 2013
Skd: Uk
Wysany: Sro 24 Wrz, 2014   

Witam,

W nastepnym roku bede miec artroskopje na oba biodra. W UK od razu chca mi wstawiac protezy.
Moj lekarz w Pl powiedzial, ze zywotnosc artroskopji to.max 5 lat a potem I tak protezy.
Czy ktos sie orientuje jaka jest zywotnosc wszystkiego?
Czy to prawda, ze mozna miec max 2 protezy w zyciu?
Mam 32 lata I na jak dlugo kazde z osobna wystarczy?

dziekuje za pomoc,

pozdrawiam

Tomek

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sro 24 Wrz, 2014   

Co to znaczy "żywotność artroskopii"? Co ma tam żyć?
Nie ma też czegoś takiego jak dwie endoprotezy w życiu.

Zapraszam do działu ENDOPROTEZA, gdzie w odpowiednich wątkach poczytasz o potencjalnej wytrzymałości endoprotezy. Dowiesz się od czego to zależy.
Zaglądnij też do działu ARTROSKOPIA. Poczytaj informacje i historie osób po tym zabiegu.

I najważniejsze - odpowiednia rehabilitacja !!!

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pi 26 Wrz, 2014   

tomekj, nie ma czegoś takiego jak żywotność czegokolwiek. Artro może 5 lat nie wytrzymać jak również endo może się posypać po 1 dniu. Ja tak miałam. Ale to rzadkość na szczęście.
Może zamiast artro wystarczy na jakiś czas mądra rehabilitacja? Może ona była by na tyle wystarczająca by odsunąć w czasie ingerencję w staw.
Masz stały kontakt z fizjoterapeutą lub osteopatą?

Monika.X 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 03 Wrz 2016
Skd: Lalin
Wysany: Sob 03 Wrz, 2016   Endoproteza czy Ganza?

Witam :)
W 2013r. miałam osteotomię Ganzy lewego biodra. Przez 2,5 roku wszystko było w porządku, ale od stycznia odczuwam coraz silniejsze bóle operowanej nogi (plus dodatkowo bóle obciążonego prawego biodra). Po kontroli w Otwocku lekarz zlecił mi 2 operacje-na prawe Ganze, a na lewe już endoprotezę. Muszę się zdecydować tylko, które biodro chcę pierwsze ratować. I tutaj moje pytanie, jak jest z tą endoprotezą? Czy to jest w 100% pewne, że po zabiegu noga nie boli i wraca pełna sprawność fizyczna? Nie chcę jeszcze mieć sztucznego biodra bo mam dopiero 20 lat, ale lekarz stwierdził, że jest to nieuniknione. Pozostaje tylko podjąć decyzję, ale do tego potrzebuję Waszej pomocy :)
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Wto 13 Wrz, 2016   

Moniko, poczytaj forum a będziesz wiedziała że nikt nie da Ci gwarancji powodzenia. Dużo zależy od Ciebie już teraz. Jak wielokrotnie pisaliśmy: operacja to ostatecznośc. Zanim zdecydujesz się na stół zdiagnozuj swój stan u dobrego fizjoterapeuty. Może tak być ze pierwsza noga była niedorehabilitowana i stąd kompensacje dają dolegliwości w drugiej nodze. Ocena całościową Twojego stanu powinna odpowiedzieć na pytania co jest przyczyną bólu. Moga byc różne przyczyny, np. zły wzorzec chodu, napięcia w tkankach co po czasie daje takie efekty. Byc może jesteś osobą która jeszcze może uniknąć operacji jeśli będzie mieć zdiagnozowana przyczynę i wdrożony odpowiedni plan terapii. Przeczytaj historię w dziale z historiami po Ganzu-jest tam historia o uniknięciu operacji.

tolik24 
:)
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 05 Kwi 2017
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: Sro 12 Kwi, 2017   Artroskopia, endo?

Dzień dobry wszystkim.
Ciesze się, że trafiłem na to forum, czytam od pewnego czasu no i dziś okazało się, że dołączam do grona walczących o swoje biodra.
Chciałbym opisać to, co mi dokucza i prosić o jakieś wskazówki - tak, przeczytałem już wszystkie tematy na forum.

Mam 24 lata i z biodrami borykam się od około 2 lat.
Zaczęło się w sierpniu 2015 - położyłem się spać i nagle w plecach poczułem ogromne ukłucie, skurcz, pobolało 2-3 dni i przestało.
Po 2-3 miesiącach problem powrócił i tak samo po 2-3 dniach ustał.
Jednak od stycznia 2016 zaczęła się cała zabawa:
Zaczęły mnie z dnia na dzien boleć wszystkie mięśnie, zauważyłem również, że delikatnie utykam na lewą nogę i jest ona jakby krótsza.
I do tej pory moja sytuacja wygląda tak:
rehabilitacja - 4 rehabilitantów - każdy mówi rozciągaj się i tyle ale ostatnio trafiłem na polecaną osobę i stwierdził, że dla niego to jest FAI i zalecił konsultacje z dr Hermanowiczem. Ale o tym za chwile.
Do tej pory miałem wykonane prześwietlenia:
- łokieć,
- barki.
- odcinek lędźwiowo- krzyżowy x2
- biodra x2
- rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowego.

Wstępnie było ustalone iż wszystko to od kręgosłupa jednak każdy twierdzi, że kręgosłup jest nawet ok - kilka wypuklin do trzonów, lekka dyskopatia ale nic złego nie ma.
Dostawałem leki przeciwzapalne, Arthryl i szukałem dalej.
A dziś wizyta u doktora Hermanowicza:
lewe biodro ( to na które lekko utykam) zniszczone
prawe biodro - troche lepiej ale też bez "szału"
Wystawione skierowanie na artroskopie obu bioder z tym, że jak to doktor powiedział artroskopia na lewe biodro może nie pomóc, zostaje tylko endo.
Prawe biodro ponoć do uratowania poprzez artroskopie.
W sumie to nie wiem, o co chce zapytac nawet, jeszcze do mnie taka diagnoza nie dociera.
Szukam w tej chwili kontaktu z profesorem Czubakiem żeby z nim się skonsultować.

Jeżeli ktos ma jakieś pomysły, uwagi, propozycje to chętnie wysłucham.
Poddać się artroskopii czy robic wszystko by odwlec to w czasie?
Słabo mi się funkcjonuje w tej chwili, chodzenie ograniczam do 300-400 metrów i lece na przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
Lewa noga jest sztywna i którsza jakby no ale prawa już od pewnego czasu zazdrości koleżance i zaczyna się robic podobna.

Dużo chaosu, opisuje na gorąco.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Sob 15 Kwi, 2017   

tolik24 podjąłeś już jakąś decyzję? Może zapisz się na operację - bo i tak nie będziesz jej mieć za tydzień czy miesiąc ;) - i dobrze by było aby nad Twoimi mięśniami popracował dobry fizjoterapeuta. Będzie mniej bólu i będziesz przygotowany do operacji jak i lepsza forma będzie już po.
A czy próbować artoskopii czy od razu endo... myślę, że konsultacja z kilkoma lekarzami, rozważenia wszystkich plusów i minusów a decyzję i tak Ty musisz podjąć.

tolik24 
:)
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 05 Kwi 2017
Skd: BIAŁYSTOK

Na razie nie podjąłem żadnej decyzji, szczerze mówiąc to sam nie wiem, co zrobić.
Zapisany jestem w kolejke na lipiec 2018.
Zastanawiam się tylko czy warto bo czytając forum to nie ma tutaj chyba nikogo kto po operacji wrócił do normalnego życia z pełną sprawnością i bez bólu.
No i zapisałem się na konsultację do profesora Czubaka, po zapoznaniu się z jego opinią podejme jakąś decyzje.

klara2015 
klara
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 23 Wrz 2015
Skd: warszawa

konsultacja u profesora to najlepsze co możesz zrobić...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: