Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Nie 18 Mar, 2012
krótka historia Betki
beata38 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 17 Cze 2010
Skd: Sława/lubuskie
Wysany: Pon 05 Lip, 2010   

Kinga. Powinno mnie to martwić? :-/

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Pon 05 Lip, 2010   

beata38 napisa/a:
Kinga. Powinno mnie to martwić? :-/

pierwszą kontrolę miałam po 4-6 tygodniach od operacji;
miałam bardzo dużo przeszczepów kostnych, kość w beznadziejnym stanie i zakaz obciążania nogi przez miesiąc - totalny zakaz

czy powinno Cię to martwić? nie wiem...ale mi się wydaje to troszkę dziwnie, że dopiero ostatniego września wizyta kontrolna....

AniaK 
AniaK
Mikrus Bioderkus

Doczya: 18 Lut 2010
Skd: Koszalin
Wysany: Wto 06 Lip, 2010   

beato38 W moim przypadku było identycznie, wychodząc ze szpitala dostałam skierowanie na wizyte kontrolną dokładnie za trzy miesiące. Ja mysle że oni mają taki schemat leczenia i zawsze tak postępują na tym oddziale, więc nie masz się co martwić tylko cierpliwie czekaj. Dostałaś tez napewno numer telefonu na oddział(ja mam go na wypisie) i kazali w razie czego dzwonić więc ćwicz wytrwale i niczego się nie obawiaj. Pozdrawiam (a do kogo masz się zgłosić na kontrole)

piedra32 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland
Wysany: Wto 06 Lip, 2010   

Też mi się wydaje długo ale nie chcę za wiele mówić bo jednak jestem innym przypadkiem. Jeśli tak mówią to raczej wiedzą co i jak.Polecam stosować się do zaleceń i będzie dobrze.

Sukcesów Pozdrawiam ciepło ;-)

beata38 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Sro 07 Lip, 2010   

Troszkę zaniepokoiły mnie wątpliwości Kingi co do terminu mojej wizyty kontrolnej i zadzwoniłam do dziewczyny, która wychodziła z tego samego oddziału w poniedziałek. Okazuje się, że kontrolna wizyta u niej jest również za 3 m - ce, co mnie uspokoiło. Od poniedziałku rozpoczynam rehabilitację i mam zamiar trwać w niej do terminu wizyty kontrolnej.
AniaK. W wypisie mam napisane, że wizyta kontrolna 30 wrzesnia ale w przypadku jakichkolwiek wątpliwości czy bóli mam dzwonić i umawiać się na wcześniejszy termin. Mam się zgłosić do dr Nowickiego, bo po konsylium debatującym nad sposobem wstawienia mojej panewki zapadła decyzja, że operował dr Nowicki - nie wnikałam w powody takiego obrotu sprawy :roll: .
Jak dotąd, dwa tygodnie po operacji czuję sie bardzo dobrze, nic mnie nie boli (może trochę rozciągane mięśnie), sama ubieram sobie spodnie (skarpetka i but w operowanej nodze - nie ryzykuję :-) ale na to daję sobie jeszcze trochę :-) . Jak byłam u lekarza rodzinnego po skierowanie na rehabilitację to zapytał mnie czy jestem zadowolona? Na chwilę obecną (i mam nadzieję, że tak zostanie) - jestem bardzo zadowolona :mrgreen: . Nie ma bólu, który towarzyszył mi przez większość zycia - uczucie nie do opisania!!!!!!!!!. Oczywiście boli noga oczekująca na zabieg, ale w sumie to 50% dotychczasowych męk. Pozdrawiam.

Brydzia 
Bioderkus!!!

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 10 Mar 2010
Skd: Polska

beato38 miło się czyta, że czujesz się dobrze i oby było jeszcze lepiej. Teraz nabieraj sił i dzielnie się rehabilituj.

piedra32 

Maximus Bioderkus

Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland

Beata38 myślę sobie że nie ma co panikować, trzymaj się tego co mówi operator. Jeśli coś złego się dzieje dzwoń, Rtg i wizyta.
Jeśli jest dobrze i bez bólu (zazdroszczę :-) )to super nie dajmy się zwariować.Widocznie taką maja taktykę.Sukcesów życzę wytrwałości i cierpliwości podczas rehabilitacji ;-)

Pozdrawiam cieplutko

beata38 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Czw 08 Lip, 2010   

Bardzo wszystkim dziękuję za słowa otuchy, zarówno one jak i wszystkie rady, które tu wyczytałam przyczyniają sią do tego, że cała ta sytuacja w żadnym stopniu mnie nie "przerosła". Jak chyba większość miałam "milion" obaw dotyczących tak samego zabiegu jak i życia po, jednak z "fachowcami" działającymi na tym forum wszystko jest bardziej jasne i zrozumiałe. Pozdrawiam wszystkich cieplutko. :-)

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Czw 08 Lip, 2010   

Kochani zwykle tak jest że kontrol jest po trzech miesiącach od zabiegu ja miałam kontrol 6 tygodni po ale byłam jeszcze w klinice no i jedną przyspieszoną ale to z innych względów potem to był już standart czyli co 3 miesiące. :-)

beata38 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Czw 22 Lip, 2010   

Witam ponownie.
Dziś mija miesiąc od dnia wstawienia mojego nowego bioderka. Nadal nic mnie nie boli, chociaż odczuwam kolano (nie jest to ból), ale myślę, że to od mojego natręctwa ;-) , tzn ciagle pilnuję żeby było w odpowiedniej pozycji, nie uciekało, było w równej linii ze stopą, itp., a no i już mi stopa w ogóle nie puchnie. Mięśnie jeszcze dają znać o sobie, ale w takich "pozycjach - ćwiczeniach", o których nawet nie marzyłam, że będę w stanie wykonać. Tak jak wcześniej myślałam, że nigdy nie podniosę operowanej nogi w pozycji leżącej tak teraz to tzw. "pikuś" :-D . Chodzę grzecznie o dwóch kulach bez obciążania nogi operowanej jedynie tak jak należy poruszam nią podczas chodzenia tylko dotykając stopą podłoża. Hehe wszyscy mówią, że tak ładnie, prosto i równo chodzę (wcześniej STRASZNIE utykałam przez ok 25 lat), ciekawe jak to będzie bez kul ;-) . Mój małżonek wrócił już do pracy po "opiece" i staram się dawać sobie radę w domku (zasłanie łóżka w sypialni zajmuje mi 20 min :-) ) i nawet gotuję obiadki (wstawiłam sobie do kuchni krzesło od kompa - nawet sie nieźle sprawdza) chociaż tak po prawdzie to prawdziwe jest przysłowie, że potrzeba jest matką wynalazków bo wcześniej do głowy by mi nie przyszły niektóre rozwiązania. :-D . Mam L4 do 30.09 ale albo zachodzę do pracy i coś tam zrobię albo robię w domu i dostarczam mailem więc w miejscu pracy również jestem "na bieżąco". W związku z tym, że mieszkam w miejscowości typowo turystycznej to grzechem jest siedzenie w bloku w weekend dlatego wypady nad wodę to standard (do jeziora mam około 500 metrów i nie robi to mi jakiegoś problemu. Codziennie (5 dni w tygodniu) Sław (mąż) "wyskakuje" z pracy żeby zawieźć mnie na 45 min rehabilitacji - PORAŻKA. Dostałam skierowanie na ćwiczenia ruchowe, masaż suchy i coś z laserem. Podczas rejestracji u pana rehabilitanta dowiedziałam się, że owszem ale masaż i laser to we wrześniu, "hmmm" sobie pomyślałam, że tak w sumie to na tych ćwiczeniach najbardziej mi zależy więc od 12.07 zaczęłam ćwiczenia ruchowe - oczywiscie podwieszki (25 min na boku i wymachy nogą i 20 min na plecach i wymachy nogą :-D ) , łudziłam się, że w nastepnych dniach coś sie zmnieni ale jutro mam 10 spotkanie i wciąż to samo. Ponieważ jestem na etapie poszukiwania profesjonalnej rehabilitacji to jeden punkt mogę "odkreślić" - od poniedziałku test następnego ( z tego pozytyw taki, że podczas tych wymachów skutecznie pilnowałam napinania mięśni brzucha i pozbyłam się "oponki" na brzuszku) :-D .
Ogólnie to chyba brak bólu w tej nodze optymistycznie nastawia mnie do jeszcze bardzo długiej drogi, którą muszę przejść aby móc (mam nadzieję) funkcjonować lepiej niż dotąd. Po "sprawdzeniu" kolejnego punktu rehabilitacji dam znac co i jak, a jak narazie to wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę życia bez bólu. pa.

danka 

Bioderkus!!!

Status: Przed
Doczya: 03 Lut 2010
Skd: Górny Śląsk

beata38, Czytać coś takiego,to sama radość! Dodawaj nam(tym przed) nadal tak ładnie otuchy i dzielnie się rehabilituj :-D

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne

oj tak ,aż się buzia śmieje jak się czyta takie dobre wiadomości :)

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Pi 23 Lip, 2010   

Beatko super, że czujesz się super i widzisz sama poprawę :D
jeszcze lepsza jest Twoja chęć do działania i pracy nad swoim ciałkiem :wink:

współczuję tej "rehabilitacji" :-?

Brydzia 
Bioderkus!!!

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 10 Mar 2010
Skd: Polska
Wysany: Pi 23 Lip, 2010   

beata38 czytając to, co napisałaś i ja zaczynam myśleć optymistycznie o tym co przede mną.Bardzo się cieszę,że czujesz się dobrze i że dzielnie się rehabilitujesz. Mam nadzieję,że i ja już niedługo będę mogła pochwalić się swoją endo i życiem bez bólu.Pozdrawiam Cię serdecznie.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Nie 25 Lip, 2010   

Beato - fajnie, że wracasz do sił i tak dobrze w domu sobie radzisz. Piszesz, że ładnie chodzisz i jesteś ciekawa jak będzie bez kul. Powiem Ci tak że "jak sobie pościelisz tak się wyśpisz" - skoro utykałaś przez tyle lat to nie trać czasu na tą żałosną rehabilitację na podwieszkach tylko szukaj uparcie porządnego terapeuty, który nauczy Cię od nowa prawidłowo się ruszać. Jeśli Twoja rehabilitacja będzie dobrze poprowadzona ( a teraz nie jest ) to szybko skończą się problemy z kolanem i po odstawieniu kul będziesz świetnie chodzić.
Poczytaj dział o rehabilitacji, teraz po operacji masz szansę znów chodzić dobrze i zdrowo - trzymam kciuki, że znajdziesz dobrego terapeutę. Powodzenia :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: