Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Sro 10 Lut, 2010
Grazyna1950 napisa/a:
kinga napisał/a:
Queen uwielbiam
A ja nie. Ale wogóle lubię inne klimaty
Ja słucham bardzoooo zróżnicowanej muzyki, nie mam jednego ulubionego, ukochanego (czy jak to tam nazwać) wykonawcy/wykonawców. Wszystko zleży od dnia, nastroju i całej reszty to jest oczywiście
Powracając do temetu
Cytat:
Autorytet (z łaciny auctoritas – powaga moralna, znaczenie), prestiż osoby, grupy lub organizacji oparty na uznanych i cenionych w środowisku lub społeczeństwie wartościach: religii, prawie, nauce itp. Autorytet ma osoba, która dysponuje dużą wiedzą, ale też, w zależności od przyjętych społecznie wartości, dużą siłą lub bogactwem. Autorytet instytucji mierzony jest prawomocnością jej poleceń czy zarządzeń. W polityce autorytet władzy może oznaczać np. akceptację jej decyzji i działań.
Ostatnio na historii literatury niemieckiej omawialiśmy Kanta wg niego, ludzie wierzący autorytetom są niesamodzielni. Najważniejsza jest zatem odwaga do posługiwania się własnym rozumem
Nie można na ślepo podążać za kim, za czymś...bo niestety nie ma ideałów. Trzeba być krytycznym i myśleć samodzielnie.
Jak już napisałam, nie mam autorytetów. Podziwiam różne osoby za pewne dokonania, za postawę życiową. Dla mnie najważniejsze jest żyć w zgodzie ze sobą i z innymi ludźmi (na ile się da )
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Sro 10 Lut, 2010
tak, jestem na filologii
Alicja napisa/a:
Moim zadaniem posiadanie autorytetu niekoniecznie musi oznaczać ślepe podążanie za kimś, bądź za czymś.
z tym też się mogę zgodzić
dużo można napisać na ten temat, bo to interesujący temat i złożony
Ty przykładowo nie będziesz ślepo zapatrzona w kogoś lub coś (i chwała Ci ) ale są tabuny ludzi, którzy tak postępują niestety...i to niekoniecznie ma pozytywny oddźwięk
dla niektórych wyrocznią, autorytetem jest prasa, ludzie TV...tylko oni mają rację i trzeba robić, jak oni mówią, naśladować itp itd
można wzorować się na kimś, ale jednocześnie posługiwać się własnym rozumkiem
Dla mnie Oueen i Fredy to osobowości ciekawe , lecz nie wybitne aby być jak dla mnie autorytetem.
Lubię ich słuchać,doceniam wartość artystyczną muzyki lecz dla mnie słowo autorytet znaczy coś innego.
Freedy może być wzorem bardziej dla muzyków - to moja opinia.
Dla mnie ta osoba nie zrobiła czegoś aż tak wyjątkowego żeby była dla mnie wzorem czlowieka - cóż, zawsze miałam bardzo wysokie oczekiwania co do większości spraw i ustawiam poprzeczkę bardzo wysoko innym , ale też sobie.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*