Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 24 Maj, 2010
Mój własny autorytet
kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sro 10 Lut, 2010   

:D to nie tak
lubię go bardzo, jego muzykę, podziwiam twórczość :D
ale nie jest dla mnie autorytetem :)

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska

kinga napisa/a:
Queen uwielbiam
A ja nie. Ale wogóle lubię inne klimaty :-P

kinga 
19III2008 11VII2012

Grazyna1950 napisa/a:
kinga napisał/a:
Queen uwielbiam
A ja nie. Ale wogóle lubię inne klimaty :-P

Ja słucham bardzoooo !!! zróżnicowanej muzyki, nie mam jednego ulubionego, ukochanego (czy jak to tam nazwać) wykonawcy/wykonawców. Wszystko zleży od dnia, nastroju i całej reszty :mrgreen: to jest oczywiście :ot:

Powracając do temetu :)
Cytat:
Autorytet (z łaciny auctoritas – powaga moralna, znaczenie), prestiż osoby, grupy lub organizacji oparty na uznanych i cenionych w środowisku lub społeczeństwie wartościach: religii, prawie, nauce itp. Autorytet ma osoba, która dysponuje dużą wiedzą, ale też, w zależności od przyjętych społecznie wartości, dużą siłą lub bogactwem. Autorytet instytucji mierzony jest prawomocnością jej poleceń czy zarządzeń. W polityce autorytet władzy może oznaczać np. akceptację jej decyzji i działań.

Ostatnio na historii literatury niemieckiej omawialiśmy Kanta :) wg niego, ludzie wierzący autorytetom są niesamodzielni. Najważniejsza jest zatem odwaga do posługiwania się własnym rozumem :)

Nie można na ślepo podążać za kim, za czymś...bo niestety nie ma ideałów. Trzeba być krytycznym i myśleć samodzielnie. :)

Jak już napisałam, nie mam autorytetów. Podziwiam różne osoby za pewne dokonania, za postawę życiową. Dla mnie najważniejsze jest żyć w zgodzie ze sobą i z innymi ludźmi (na ile się da :P ) :mrgreen:

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie

kinga napisa/a:
Ostatnio na historii literatury niemieckiej omawialiśmy Kanta

Kingo, czyżbyś studiowała filologię niemiecką? :-) Pytanie nie na temat, ale nie udało mi się go przekopiować do Twojego wątku. :oops:

kinga napisa/a:
Nie można na ślepo podążać za kim, za czymś...bo niestety nie ma ideałów.

Moim zadaniem posiadanie autorytetu niekoniecznie musi oznaczać ślepe podążanie za kimś, bądź za czymś. :-)

kinga 
19III2008 11VII2012

tak, jestem na filologii :D

Alicja napisa/a:
Moim zadaniem posiadanie autorytetu niekoniecznie musi oznaczać ślepe podążanie za kimś, bądź za czymś. :-)

z tym też się mogę zgodzić :)
dużo można napisać na ten temat, bo to interesujący temat i złożony :)

Ty przykładowo nie będziesz ślepo zapatrzona w kogoś lub coś (i chwała Ci !!! ) :) ale są tabuny ludzi, którzy tak postępują :-x niestety...i to niekoniecznie ma pozytywny oddźwięk :-|
dla niektórych wyrocznią, autorytetem jest prasa, ludzie TV...tylko oni mają rację i trzeba robić, jak oni mówią, naśladować itp itd

można wzorować się na kimś, ale jednocześnie posługiwać się własnym rozumkiem :D

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 11 Lut, 2010   

Dla mnie Oueen i Fredy to osobowości ciekawe , lecz nie wybitne aby być jak dla mnie autorytetem.
Lubię ich słuchać,doceniam wartość artystyczną muzyki lecz dla mnie słowo autorytet znaczy coś innego.
Freedy może być wzorem bardziej dla muzyków - to moja opinia.
Dla mnie ta osoba nie zrobiła czegoś aż tak wyjątkowego żeby była dla mnie wzorem czlowieka - cóż, zawsze miałam bardzo wysokie oczekiwania co do większości spraw i ustawiam poprzeczkę bardzo wysoko innym , ale też sobie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: