Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pi 12 Lut, 2010
Aniu o dr Cabanie jest kilka opinii w dziale o lekarzach zerknij
jeśli mu nie wierzysz, to zawsze można iść na konsultację do jeszcze jednego lekarza, trzeba mieć przecież 100% pewność
WITAM
Wczoraj byłam u dr.Cabana powiedział że mam poluzowaną panewkę i że muszę się poddać rekonstrukcji biodra .Jestem załamana ,bo przecież ortopeda do które chodziłam nie widział poluzowania ,a co tych blokad co miałam robione to normalnie doktor Caban w prost go wyśmiał jak tak można leczyć .Doradźcie co mam robić .Jeśli wiecie coś na temat dr. Cabana na piszcie będę bardzo wdzięczna .
Aniu wierzę, że dr Caban jest doświadczonym specjalistą, ale masz prawo mieć wątpliwości. Ja zanim zdecydowałam się na drugą operację konsultowałam mój problem z paroma ortopedami. Wszyscy potwierdzili, że kolejna operacja jest konieczna.
Z tego co słyszałam będąc teraz w Otwocku to Dr. Caban jest prawdziwym mistrzem w swoim zawodzie, w swojej specjalności !
Możesz mu zaufać...nie słyszałam tego od jednej osoby, lecz od wielu zadowolonych pacjentów !
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Za nim się zdecyduję na operację to na prawdę muszę upewnić czy jest konieczna ,ponieważ to co przeżyłam po operacji to nie zapomnę do końca moich dni (a jestem na ból bardzo wytrzymała przekonali się na oddziale pielęgniarki i lekarze).Zastanawiam się czy nie zrobić scentografii kości może to badanie coś więcej powie ,bo dr Caban kazał tylko zrobić CPR ponieważ dla niego wystarczyły co opisywałam wcześniej o podwyższonych leukocytach.
Aniu cierpisz tak jak ja ale dobrze że już masz chociaż punkt zaczepny rób badania i pisz się na poprawkę bo na co czekać ...
Masz grupę a renty nie masz nie rozumiem ja też mam niezłe przygody z jej pozyskiwaniem a teraz już dają ją na rok bo niby po wstawieniu powinno być super a potem to tak ładnie się nazywa "przystosowałaś się do życia" ....
Status: Endo x 1
Wysany: Pon 15 Lut, 2010
Aniu, jeśli masz obluzowana panewke to nie ma wyjscia - musisz reoperowac. Nie ma mozliwosci poprawienia czegokolwiek w endo bez otwierania biodra - niestety. I obawiam sie, ze jesli dr Caban stwierdzil obluzowanie to tak jest. To doskonaly specjalista.
Ale nie kazda operacja jest taka sama. Wcale nie musisz tak cierpiec jak przy poprzedniej. Ja mialam odwrotnie. Mnostwo operacji i nigdy zadnych bolowych "atrakcji" ponad plan, a przy ostatniej operacji, przez 18 godzin myslalam, ze umre, tak mnie potwornie bolala lydka..
Co do scyntografii.. Owszem, badanie potwierdzi lub wykluczy obluzowanie i pokaze stan zapalny.. jest nieinwazyjne i nieszkodliwe. Jesli chcesz potwierdzic wersje dr Cabana to zrob to badanie. Mozesz tez skonsultowac to jeszcze z innym dobrym ortopeda..
_________________ - Kapitanie! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie. To znaczy, że możemy atakować we wszystkich kierunkach!
ALICJA napisała:
Czy miałaś uszkodzony jakiś nerw? To sztraszliwie boli.
Nie wiem czy był uszkodzony nerw nic mi nie powiedzieli a na wypisie nawet nie na pisali o morfinie i innych zastrzykach ,które dostawałam przez 6 dni oprócz Fraxiparine bo te miałam jeszcze 60szt do domu a przy okazji na sali pooperacyjnej byłam 4 doby inni zmieniali się jak skarpetki .
WIELKIE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE PORADY JAKIE MI UDZIELILIŚCIE
Zdecydowałam się na operację ,ale muszę czekać w kolejce jak długo na razie nie wiem. Do tego czasu muszę brać leki przeciw bóle może ktoś podpowie jakie są dla was ,które skutkują bo te co ja mam nie za bardzo a biorę różne np. ketonal ,coxstral ,nimesil ,sirdalud itd.I mam do was pytanie czy przy poluzowanej panewce zapada się pośladek i miesień uda między jedną nogą a drugą jest różnicy 7cm i długość koniczyny tej operowanej 1,5cm jest krótsza a były równe po operacji.POZDRAWIAM !!
Aniu przypominałam sobie całą Twoją historię i niestety uważam, że podobnie jak ja i parę innych dziewczyn padłaś ofiarą błędu lekarskiego, tylko lekarz, który spaprał swoją robotę się do tego nie przyznał i utwierdzał Cię w przekonaniu, że wszystko jest dobrze - skąd ja to znam . Ja zorientowałam się po 3 miesiącach, że coś jest nie tak i zaczęłam konsultacje u innych lekarzy ortopedów. Też mogłam długo bazować na tym jednym, do którego miałam przecież zaufanie.
Niestety, jak życie pokazuje, należy zawsze kierować się ograniczonym zaufaniem a szczególnie, gdy chodzi o nasze zdrowie.
Zobacz ile czasu zajęła Ci weryfikacja leczenia ordynowanego przez Twojego ortopedę.
Nie ma na co czekać - jak coś z naszym implantem się dzieje niepokojącego a nasz lekarz nie widzi problemu, to koniecznie trzeba się udać do innych lekarzy, żeby zweryfikować diagnozę. Niestety trzeba też przemyśleć, gdzie się udajemy - w zwykłych przychodniach NFZ naprawdę trudno jest o dobrego fachowca - trzeba udać się do kogoś uznanego, nawet, gdybyśmy musieli pojechać gdzieś dalej.
Aniu, skoro już wiesz, że czeka Cię kolejna operacja, to warto zadbać o kondycję Twoich mięśni - poproś fizjoterapeutę, aby zadał Ci bezpieczne dla Twojego stanu ćwiczenia. Z pewnością możesz wykonywać ćwiczenia izometryczne, czyli napinanie mięśni pośladków i ud. Ważne są również ćwiczenia na rozciągnięcie przykurczonych mięśni a z pewnością masz przykurcze. Trudno to wszystko opisać najlepiej jednak, jak Ci pokaże fachowiec.
Jak masz obluzowana panewkę, to najniebezpieczniejsze jest obciążanie tej nogi. Panewka szoruje po loży kostnej i powoduje jej destrukcję a więc musisz chodzić o kulach bez obciążania nogi z endoprotezą. Powinnaś również walczyć o przyspieszenie terminu operacji - pisz podania do szpitala, gdzie czekasz na termin - nękaj ich. Operacje rewizyjne mają wyższy priorytet niż te planowe.
Aniu,nie pozwól wciskać sobie odległych terminów! Odwołaj się od tej decyzji/najlepiej listem poleconym/.Przecież operacja rewizyjna należy do tzw. pilnych i zdecydowanie skraca czas oczekiwania na zabieg.Walcz o siebie! Powodzenia!
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pon 24 Maj, 2010
Aniu leczenie p/bólowe powinien ustalić lekarz. Samemu lepiej nie kombinować z dawkami i typami. Pójdź do internisty i porozmawiaj.
Możesz poczytać też wątek o lekach TUTAJ
Status: Endo x 1
Wysany: Pon 24 Maj, 2010
Aniu, te leki, które wypisalaś należą do grupy leków NLPZ i niestety innych nie dostaniesz. Ja, w podobnej sytuacji, najlepiej szłam na duże dawki Olfen Forte (na recepte oczywiscie) ale nie spodziewaj sie cudów. Nie przestanie po nich bolec. Zeby wyłaczyć ból musialabyś wejść w zupełnie inną grupę leków ale tego nie polecam ze względu na skutki uboczne. Najlepiej przyspieszyc operację i zamknać temat. Nie będę Ci pitolic o szkodliwości brania leków bo to zależy od Ciebie - jaką masz wytrzymalość na ból, jak bardzo Cię boli i jaki masz stosunek do leków. Ja sama w zyciu zjadłam abstrakcyjne ilości NLPZ i żyję. Poza tym ogolnie wiadomo, ze leki szkodzą.
Jak przesunęła mi sie w gorę endo to też mialam ogromne, 6-7 cm skrócenie nogi narastające z czasem - tak jak przesuwała sie endo. Czy mi sie zapadał posladek.. hmm.. nie wiem.. wiem, ze strasznie bolało i skracała mi sie noga. A pierwszym objawem było uciekanie łydki do środka np. przy wchodzeniu po schodach..
Dziewczyny,jak tak czytam o skutkach partactwa lekarzy to mi się ciśnienie podnosi.Dlaczego nie wystąpicie na drogę sądową o odszkodowanie i zwrot kosztów partackich zabiegów? Szczególnie,jeśli były wykonywane prywatnie,a takie przykłady też tu mamy? No i taki np.Kokoszka dalej kosi kasę,robi kalekami inne osoby i ma wszystko w d...
_________________ Budowałem na piasku,zawaliło się.Budowałem na skale,zawaliło się.Teraz budować zacznę od dymu z komina...Staff.