Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Organizacja krwi przed zabiegiem
AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 28 Wrz, 2009   

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź - teraz wszystko jest jasne jak słoneczko - myślę, że nie tylko ja wszystko już wiem, ale też inni zainteresowani forumowicze :mrgreen:

Reha
[Usunity]

Wysany: Czw 01 Pa, 2009   

Chciałam dodać coś na temat autotransfuzji.Gdzieś tu pojawiło się stwierdzenie typu: Że jeśli mnie samemu nie będzie potrzebna krew z własnej transfuzji to może otrzyma ją ktoś inny w szpitalu - w sensie, że się nie zmarnuje. Niestety tak to nie działa :-) Krew pobierana podczas autotransfuzji "rządzi się swoimi prawami". Może ją otrzymać TYLKO i wyłącznie dawca. Czyli nawet kiedy np. z jakiś przyczyn nie dojdzie np. do zabiegu operacyjnego, czy chory nie będzie potrzebował po operacji krwi, jego krew z autotransfuzji nie zostanie podana innemu pacjentowi. Podczas kwalifikowania do autotransfuzji banki krwi polegają na nieco odmiennych procedurach niż w przypadku "zwykłej" donacji krwi dla kogoś innego obowiązują nieco łagodniejsze kryteria itd. (nie będę tu wchodzić w szczegóły). Tym samym, krew z autotransfuzji, jeśli nie została zaaplikowana na powrót dawcy zostaje poddana utylizacji.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 01 Pa, 2009   

Nie wiedziałam, że są takie prawa... to smutne, że taka krew nie może być wykorzystana przez inną osobę... :-(

Lenka4 

Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 14 Wrz 2009
Skd: z okolicy stolicy
Wysany: Sob 19 Gru, 2009   

Przy okazji oddawania krwi. Upewnijcie sie w szpitalu gdzie bedzie zabieg czy sami wykonuja oznaczenie grupy krwi. Wtedy nie musicie robic tego wczesniej, oddajac krew nawet do autotransfuzji (zawsze to mniej krwi oddanej).
A przy okazji krwi do autotransfuzji. Nawet wtedy gdy odawalismy dla siebie, to po przetransportowaniu tej krwi do szpitala gdzie bedzie zabieg, tez poddawana jest ona krzyzowce.

Jesli nie uda sie wam oddac krwi dla siebie, lub znalezc kogos kto to dla was zrobi (rozne sa przypadki) to sprobujcie isc rano do stacji krwiodawstwa i zapytajcie kogos, kto i tak krew oddaje czy moglby to zrobic dla was. Wtedy w rejestracji ta osoba podaje, ze oddaje krew dla... (tu wasze nazwisko) Dostajecie wtedy zaswiadczenie, ze krew dla was oddano. Jednego dnia mozna dostac od razu dwa zaswiadczenia.
To zaobserwowalam w Stacji Krwiodawstwa w Lodzi, bo podszedl do mnie pan, ktorego zona przygotowywala sie do zabiegu i z uwagi na cos tam sama nie mogla krwi oddac.
Nie moglam im pomoc bo oddawalam dla siebie, ale nie mieli problemow ze znalezieniem chetnych.

Wiele jest przyczyn dla ktorych krwi nie mozna oddac i nie jest to zalezne tylko od checi czy odleglosci.

Bretka 
Bretka

Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 22 Sty 2010
Skd: Warszawa
Wysany: Pi 29 Sty, 2010   

Nigdy nie oddawałam krwi :-( , a po tym, co tutaj wyczytałam po niedzieli idę to zrobić. Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych z BRh-

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Pi 29 Sty, 2010   

Przekaże siostrze te pozdrowienia :-P ma właśnie grupę krwi B Rh- A swoją drogą, każda grupa krwi jest potrzebna. Pamiętam, że któregoś roku był nadmiar B Rh- a zabrakło zwykłej "0" więc jak tylko możecie oddawajcie krew z pożytkiem dla siebie jak i dla innych. Mogę Was moi kochani do tego namawiać gorąco, gdyż sama niestety nie mogę oddawać krwi, nad czym ubolewam - siła wyższa :cry:

aaniia 
aaniia
Mikrus Bioderkus

Doczya: 04 Sie 2009
Skd: Krakow
Wysany: Pi 26 Lut, 2010   

Witam wszystkich , ja miałam oddana krew przez dwie osoby w Krakowie i Kielcach.
W Otwocku usłyszałam że to nie jest ważne i to nic nie da , bardzo mnie to zdziwiło.
Usłyszałam że tyko krew oddana na ul. Saskiej dociera do nich, i oddanie krw w innym miejscu nic nie daje.
Przecież to bez sensu , bo krew jest transportowana z jednego miasta do innego, przeciez krew oddana przez inne osoby nie jest koniecznie takiej samej grupy jak nasza .
I może dostac ja ktos inny tak jak pisała Katja, nie koniecznie my.
Przecież oddanie krwi w Warszawie dla wielu osób z całej polski jest nie mozliwe, dla bliskich którzy beda operowani w Otwockim szpitalu.
Rozumiem jesli chodzi o autotransfuzje, bo to nasza krew, jednak dla kogos kto mieszka daleko też jest to problemem.
Zasady przetaczania krwi w szpitalu też maja wiele do życzenia. :-(

http://www.pielegniarki.i...le/view/id/1766

dora_kg 
Popularus Bioderkus

Doczya: 15 Maj 2010
Skd: Kołobrzeg
Wysany: Czw 23 Wrz, 2010   

ja mam zalecone oddanie krwi, ale nie wiem dlaczego ja sama jej nie moge oddać w Kołobrzeskim szpitalu w stacji krwiodastwa powiedzieli mi ze mam zapalenie i przez to jestem skreślona z listy dawców nawet dla siebie czy to normalne ??

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

dora_kg napisa/a:
powiedzieli mi ze mam zapalenie
A zapalenie nie dyskwalifikuje Cię z zabiegu alloplastyki :?: :?: :?:

dora_kg 
Popularus Bioderkus

właśnie nie

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska

Ale jakie zapalenie? Nie wolno krwi oddawać po żółtaczce, ale też nie wiem czy dla siebie nie wolno. Mnie po pierwszej ENDO dali dwie jednostki "obcej" krwi, po drugim zabiegu nie dostałam wcale.

dora_kg 
Popularus Bioderkus

zapalenie stawów biodrowych ( dysplazję- ponoc to to samo) i przez to ze mam "problemy ze stawami nie moge oddać krwi żeby mieć zaświadczenie że te dwie jednostki zostały oddane

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska

Doro oddawanie swojej krwi ma tylko sens przy autotransfuzji. W każdym innym przypadku krew może oddać (dla Ciebie) dowolna osoba. I tak podzadzą Ci w razie potrzeby krew, którą mają akurat na stanie.

olga 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 28 Sty 2012
Skd: Nowy Sącz
Wysany: Czw 09 Lut, 2012   

Za tydzień operacja, więc organizować sobie krew czy nie? Wie ktoś jak to teraz jest?

Stanisław Rudzk 
stan
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 27 Mar 2012
Skd: Ełk
Wysany: Sro 04 Kwi, 2012   

Sory! Trochę chaotycznie napisałem to pytanie.Jestem wieloletnim zasłużonym honorowym dawco krwi, oddałem ponad 20 litrów krwi, obecnie oczekuje na operacje endo i jestem ciekaw czy też muszę sobie zapewnić krew na operacje :?:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: