Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Powiklanie po endoprotezie
jola 
jola

Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 08 Sty 2010
Skd: mikołów
Wysany: Sro 05 Lis, 2014   

Mam takie zmartwienie.
Od jakiegoś czasu mam bardzo silne i bolesne skurcze w prawym udzie. Noga była operowana 2 lata temu.
Skurcz pojawia się tylko jak stojąc pochylam się do przodu np. mycie naczyń, sznurowanie butów. Ból jest tak silny, że nie można ruszyć nogą i trwa ok. minuty.
Ortopeda sprawdził z endo jest wszystko ok.
2 razy dziennie zażywam magnez i mam przepisany mydocalm forte , to lek zmniejszający wzmożone napięcie mięśni . Niewiele to pomaga.

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

jola napisa/a:
mam przepisany mydocalm forte , to lek zmniejszający wzmożone napięcie mięśni

Zrezygnowałabym z tego leku na rzecz wizyty u dobrego fizjoterapeuty. Mydocalm nie jest dobry.
Musisz odnaleźć przyczynę tego napięcia.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Zgadzam się w zupełności z Kingą.

jola 
jola

Popularus Bioderkus

Kinga, AgaW,
Mówiłam o tym jak byłam w sanatorium, ale nikt nie potraktował tego poważnie. Za 3 tygodnie znów jadę do sanatorium i tym razem nie odpuszczę.

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

jola napisa/a:
Kinga, AgaW,
Mówiłam o tym jak byłam w sanatorium, ale nikt nie potraktował tego poważnie. Za 3 tygodnie znów jadę do sanatorium i tym razem nie odpuszczę.

Jola obawiam się, że w sanatorium nadal nie potraktują tego poważnie i stwierdzą, iż skoro lekarz zapisał Mydocalm, to masz go łykać dalej.
Trzy tygodnie to bardzo dużo czasu. Jeśli masz możliwość skonsultowania się do dobrym fizjoterapeutą, to nie czekaj.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Nie byłabym pewna czy w sanatorium potrafią zająć się pacjentem stosując całościowe diagnozowanie przypadku i zastosować nowoczesną terapię-jakoś nie słyszałam żeby była stosowana w pacjentów choćby np.terapia powięziowa.

jola 
jola

Popularus Bioderkus

kinga, AgaW,,
Napewno macie rację. Smutne jest tylko to, że jak ktoś chwilowo nie może pozwolić sobie na wizytę u dobrego rehabilitanta, to nie ma szans się dowiedzieć co mu dolega :-(

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

jola,
Kinga i AgaW mają rację. Mydocalm nie działa wybiórczo. Obniża napięcie mięśniowe w całym układzie mięśniowo-szkieletowym. Z tego są potem same kłopoty. Magnez również nie rozwiąże problemu. Pomyśl, czy można mieć braki magnezu tylko w prawej nodze i tylko na poziomie mięśni uda ? Przyczyn problemu trzeba szukać gdzieś indziej…….

Napisz dokładnie gdzie czujesz bolesny skurcz w udzie (przód/bok/tył lub całe udo)? Czy masz jakieś inne problemy z prawą nogą na przestrzeni ostatnich np. 6 miesięcy?

Fizkom

jola 
jola

Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 06 Lis, 2014   

Fizkom,
dziękuję za zainteresowanie. Miałam taką cichutką nadzieję, że odpiszesz i pomożesz.
Skurcz łapie mnie tylko w prawej nodze, z tyłu uda jakieś 20 cm nad kolanem. Wcześniej nie odczuwałam nic niepokojącego.
Czy to może być coś groźnego?

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

jola napisa/a:
Czy to może być coś groźnego?

Trudno mi na to pytanie odpowiedzieć. To może być wszystko (ENDO jest OK. prawda?) i NIC poważnego.
Zrób tak: przez 10 minut ugniataj dłonią (jak przy wyrabianiu ciasta) mięsień Czworogłowy Uda (ten z przodu uda) w pozycji siedzącej a potem leżącej z poduszeczką pod kolanem. Rób to wolno, precyzyjnie i systematcznie centymetr po centymetrze. Nie śpiesz się. Napisz o swoich spostrzeżeniach, odczuciach i efektach. Potem napiszę co dalej…….

Oczywiście to tylko próba rozpoznania sytuacji i problemu. To nie jest terapia.

Fizkom

jola 
jola

Popularus Bioderkus

Fizkom,

Ugniatałam mięsień czworogłowy powoli, niespiesznie tak jak pisałeś. Odczułam w nodze jakby lekkie rozluźnienie. Potem prowokowałam skurcz, ale się nie pojawił :-) :-) dziękuję.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Wysany: Pi 07 Lis, 2014   

Tak trzymać !!

sułtanka 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 03 Kwi 2015
Skd: rzeszów
Wysany: Pi 03 Kwi, 2015   

Witam! Nie umiem się jeszcze odnaleźć w tej nowej rzeczywistości ani na tym forum. Czy ktoś mógłby mnie pokierować?Jestem po zabiegu wymiany biodra 6 tygodni. Wszystko było dobrze, od wczoraj jednak się martwię bo po operowanej stronie lewej znalazłam mały guzek około 10 cm od pępka. Czy może to być przepuklina? Nie boli przy chodzeniu, siadaniu i ćwiczeniach. Jedynie przy dotykaniu brzucha i wtedy troszkę boli. Mam wyznaczoną wizytę kontrolną na środę, ale jeżeli ktoś mógłby mi coś napisać to byłabym bardzo wdzięczna. Denerwuję się tym stanem rzeczy.

Danuta 
Popularus Bioderkus

Doczya: 27 Mar 2010
Skd: Kraków
Wysany: Sob 16 Maj, 2015   

Dzień dobry wszystkim, po dłuższej przerwie piszę, bo wydarzenia od listopada nie były radosne, i nie są. Termin realloplastyki wyznaczono na 13 stycznia b.r. Ale radość trwała krótko, bowiem ordynatorowi nie spodobały się moje wyniki badania krwi , więc zrobili mi punkcję biodra bez endo i okazało się, że tam jest tym razem gronkowiec :-( nie widziałam wyniku,nie wiem,czy złocisty,czy epidermis, w każdym razie znow cipronex, i scyntygrafia kości znakowanymi leukocytami. Wynik mnie martwi,, "miernie zwiększona aktywność leukocytów w topografii loży po usuniętej protezie.....może odpowiadać obecności stanu zapalnego". Cokolwiek by to nie znaczyło,nie znaczy dobrze. 26 maja jadę do szpitala z wynikiem,co będzie dalej? Czy może się okazać, że mnie się nie da wstawić drugiego endo? a co wtedy? Jednak chodzenie z wiszącym biodrem nie jest normalną sprawnością. Staram się nie upadać na duchu, ćwiczę z rehabilitantką,ale już powoli mam dość.
Wyżaliłam się Wam,może mi się poprawi stan ducha.

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Sob 16 Maj, 2015   

Danuta trzymam kćiuki aby się udało abyś miała drugą endo juz... i aby zmienił się stan ducha i samopoczucia cego z całego serca zycze .Wieze i myśle zenastepny Twój wpisz tutaj będzie radośniejszy z dobrymi wiadomościami .Trzymam kćiuki abyś się nie poddała walczyła do końca byłem w podobnej sytuacji tylko umnie zamiast infekcji lekarze bali się zabiegu mówili w prost za rok dwa bo nie ma do cego załozyć endo. ordynator oddziału wzioł sprawy w swe ręce i chodz z przygodami to jestem po i jest oki .

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: