Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Sob 08 Cze, 2013
Moja historia - Monika
mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Pon 02 Sty, 2012   Moja historia - Monika

Witam,

Mój problem pojawiła się w wieku 12 lat - niefortunnie przewróciłam się - uraz stawy biodrowego - doszło do zniszczenia głowy kości udowej. Operacja - stabilizacja zespolenia drutami w Gorlicach. Dr stwierdził, że taki przypadek zdarza się raz na tysiąc, aby przy zwykły przewróceniu stało się coś takiego. 12 tygodni w gipsie do pasa, z kijkiem pomiędzy nogami. Nawet nie mogłam usiąść. Operacja - nie powiodła się, źle ustawiona staw. :cry: W wieku 14 lat ponowna operacja Klinika Zakopane - osteotomia między krętarzowa kości udowej. Dwa lata później usunięcie zespolenia. Złamana śruba w okolicy dystalnej uda na wysokości prognozowanego trzpienia endoprotezy. Dodatkowo 2 lata temu operacja - rekonstrukcja wiązadła krzyżowego w lewym kolanie.
OBECNE ROZPOZNANIE: Zmiany zwyrodnieniowe po złuszczeniu głowy kości udowej i jałowej martwicy stawu biodrowego prawego.

Już dawno powinnam coś z tym zrobić, ból nasila się a moje biodro wygląda okropnie :cry: - byłam w Żorach dr. Smolik - zaproponował endo. Ale wcześniej muszę usunąć śrubę z trepanopunktacją i przeszczepem kostnym.
Prześledziłam forum, na razie tylko połowicznie. Wiem, że macie większe doświadczenie, czy jest u mnie jakakolwiek szansa na BMHR??? Błagam powiedzcie, że tak.

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Pon 02 Sty, 2012   

My niestety nie jesteśmy lekarzami wiec nikt tu na forum nie powie Ci czy sie nadajesz do takiego zabiegu czy nie, ale na forum masz namiary na specjalistów między innymi na doktora Michała Mielnika ktory zajmuje sie własnie watawianiem BMHR w Piekarach namiary na Profesora Czubaka w Otwocku. Warto się skonsultować z kilkoma specjalistami i dopiero podjąc decyzje o rodzaju zabiegu lekarze, szpitale i przychodnie szukaj w tym wątku na forum namiarów na specjalistów.

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Wto 03 Sty, 2012   

Bonia - dziękuję za słowa otuchy, za wsparcie, chęć pomocy.

Podobnie jak Iza - dopiero na forum dowiedziałam się, że endo można zastąpić BMHR.
Może i w moim przypadku nie ma takiej możliwości, jednak muszę to sprawdzić.

Dzisiaj zadzwoniłam do Szpitala w Piekarach, zarejestrowałam się na wizytę do dr Mielnik- dopiero 8 czerwca 2012. To aż pół roku!!! Nie mogę trwać tyle w niepewności. Na forum znalazłam również kontakt do prywatnego gabinetu w Radzinkowie - dzwoniłam - termin 5 styczeń to już pojutrze. Najpierw podziękowałam pani i powiedziałam, że zadzwonię jak się zdecyduję. Po prostu stchórzyłam!!!
Serce biło jak szalone, wystraszyłam się, że już za dwa dniu - usłyszę, że moje biodro nie nadaje się na BMHR. Nie jestem jeszcze na to gotowa - pomyślałam.
Jednak po chwili dotarło do mnie, że dalej tak nie mogę. Nie można latami odkładać operacji, stan bioderka nie polepsza się, a wręcz przeciwnie. Więc głęboki wdech - telefon w rękę i zadzwoniła. Pani potwierdziła 5 styczeń 18:00.
Boję się, od chwili telefonu akcja serca przyspieszona, nie potrafię się uspokoić.
Trzymajcie za mnie kciuki - proszę. Mam nadzieję, że podjęłam dobrą decyzję.

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z bioderkowiczów, był napierw u dr Mielnika w prywatnym gabinecie, a później w szpitalu w Piekarach. Czy jest szansa, że dr będzie prowadził mnie również w Szpitalu, bez względu czy to będzie Kapo czy niestety endo?
Mogę jeszcze zrezygnować z wizyty prywatnie.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

mprzepiora napisa/a:
Trzymajcie za mnie kciuki - proszę. Mam nadzieję, że podjęłam dobrą decyzję.
Podjęłaś świetną decyzję. Przekładanie na pewno by Cię zdeklasyfikowała z tej metody, a tak jak nie pojedziesz to się nie dowiesz :* Trzymam kciukaski mooooocno

elba 

Bioderkus!!!

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 21 Lis 2011
Skd: opolszczyzna

Moniko , po wizycie prywatnej u doktora Mielnika zapewne musisz zaliczyć też wizytę w przychodni i to pewnie nie jedną. Operacje są przecież na NFZ. Ja też jestem przed operacją i taka jest kolej rzeczy. Potem doktor będzie twoim operatorem. Ja po wizycie prywatnej miałam nadzieje na kapo, ale wykonany tomograf mnie zdyskwalifikował i mogę u doktora liczyć na endo. U Ciebie myślę scenariusz będzie po Twojej myśli :-D , a od wizyty będzie pewnie jeszcze sporo czasu na zastanowienie

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Sro 04 Sty, 2012   

Dziękuję za wparcie i sugestie.

Mam jeszcze jedno pytanie, ostatnie moje zdjęcie bioderka mam z maja 2010 r, jak myślicie muszę mieć aktualne, czy jak na początek wystarczy? Tam na miejscu nie ma możliwości wykonania prześwietlenia - już pytałam.

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

pomyłka - zdjęcie z maja 2011 :mrgreen:

Nuta 

Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczya: 14 Lis 2010
Skd: Śląsk

Monika,świetny wybór. Dr Mielnik to specjalista, a na dodatek bardzo komunikatywny lekarz.Dobrze, że jedziesz do Radzionkowa, bo możesz z nim dłużej porozmawiać, zapytać się, a najlepiej spisz sobie pytania. W przychodni przyszpitalnej jest wielu pacjentów i wizyta trwa chwilę. Tak było w 2008, chyba wiele się nie zmieniło. Natomiast podczas prywatnej wizyty pytasz o wszystko i masz czas. Zwłaszcza że jedziesz z daleka, więc tym bardziej wykorzystaj ten czas.
Moim zdaniem zdjęcie z maja wystarczy. Tez miałam stare zdjęcia, ale dr wypisał mi skierowanie na zdjęcia w przychodni przyszpitalnej. Jednak ja byłam przed operacją rewizyjną, po źle wstawionej kapie w innym szpitalu.
Powodzenia jutro i szerokiej drogi!

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

mprzepiora, wystarczy z maja zdjęcie No chyba że czujesz duże zmiany to leć po świeże

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Nuta,pasiflora, dziękuję. Myslę, że pogorszyło się, ale liczę też na to, że doktor da mi również skierowanie na badania, aby mieć pewność co i jak.

Jutro dowiem się wszystkiego, doktor "wyda wyrok". Dzięki Wam znacznie poszerzyłam swoją wiedzę, jesteście KOCHANI.

Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 18 Gru 2011
Skd: dolnośląskie

Ja najpierw chcę udać się do prof. Czubaka, bo na razie mam nadzieję na Ganza. Jeśli się okaże, że nie osteotomia to może BHR, albo BHMR. W ostateczności endoproteza. Walcz, szukaj najmniej inwazyjnego rozwiązania :)
Trzymam kciuki bardzo mocno za jutrzejszą wizytę, koniecznie daj znać jakie zdanie ma dr Mielnik :)

biedronne 

Doczya: 15 Sie 2010
Skd: Kraków
Wysany: Czw 05 Sty, 2012   

mprzepiora - i jaki ten "wyrok" dał dr MM?

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Pi 06 Sty, 2012   

Piszę dopiero dzisiaj, bo teraz wróciłam do domu, przenocowałam u brata w Mysłowicach, ponieważ sama prowadziłam samochód, a na dalekie trasy – trochę bioderko wysiada. To prawa strona, a noga wciąż na pedale gazu i tu pojawia się największy problem z prowadzeniem. Pojechałam z synem (jest moim największym wsparciem i radością). Jednak ma dopiero 13 lat i niestety nie prowadzi samochodu.

Kochani jestem szczęśliwa jak skowronek - nadaję się na kapo. Wczoraj był najszczęśliwszy mój dzień od lat. Pierwsze wrażenia: dr MM bardzo miły, przyjazny, otwarty, rozmowny, dokładny - potrafi przekazać pozytywną energię pacjentowi. Miałam czarne myśli, myślałam, że kapo w moim przypadku jest nie realne - przez tą martwice jałową. Jednak doktor przekazał mi szczęśliwą nowinę - nadaję się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Mam już zakleszczone to bioderko, ale wszystko jest do naprawy i nawet przykurcze można zniwelować. Powiedział, że sporo będzie miał przy mnie roboty, jednak warunki do "remontu" są idealne. W pierwszej chwili nie wierzyłam w to co słyszę. Czeka mnie jeszcze tomograf - konieczny jest przed operacją, on jest ostatecznym "wyrokiem". W lutym doktor gdzieś wyjeżdża, więc muszę się sprężyć w styczniu. Jestem wpisana na listę oczekujących na endo (od 2008 r) w Zakopanem i Nowym Targu. Muszę tam pojechać, aby wykreślili mnie z listy, muszą też dać mi zaświadczenie, iż zostałam tam wykreślona (a podobno robią z tym jakieś problemy), jednak mam być uparta i muszę dostać do ręki takie zaświadczenia. Może się to nie udać za jedną wizytą. Muszę też mieć dwa skierowania, jedno - do poradni, a drugie do szpitala. Z tym, do dr MM w któryś piątek około 14:00 do przychodni w Piekarach podjechać, a wówczas doktor wpisze mnie na listę. Czas oczekiwania od 1 roku do 1,5 roku. Tak powiedział. Niestety. U mnie ta martwica postępuje i ten czas oczekiwania jest największym wrogiem. Mam nadzieję, że zdążą na czas i uda się jeszcze kapo zamontować.

Wszystkim serdecznie dziękuję, to dzięki Wam dowiedziałam się o kapo, dzięki Wam dowiedziałam się o dr MM, od Was miałam kontakt. Nie wiem, czy będę miała okazję się odwdzięczyć. W tej chwili mogę tylko z całego serca podziękować.
Ostatnio zmieniony przez mprzepiora Wto 17 Sty, 2012, w caoci zmieniany 1 raz  

Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 18 Gru 2011
Skd: dolnośląskie

mprzepiora napisa/a:
Kochani jestem szczęśliwa jak skowronek - nadaję się na kapo.

Skowroneczku cieszę się razem z Tobą. To wielka radość otrzymać taka wiadomość. Spiesz się z tymi wypisami, załatwiaj wszystko i pędź po termin :) ja niestety mam dopiero wizytę u Profesora Cz w kwietniu. Szmat czasu, ale mam nadzieję, że warto poczekać.

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Iza, czas płynie szybko, ani sie nie obejrzysz a już będzie kwiecień. Trzymam kciuki, aby kazdy dzien mijał Ci tysiąc razy szybciej ;-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: