Status: Endo + Kapo
Doczy: 16 Maj 2025 Posty: 14 Skd: Warszawa
Wysany: Pi 16 Maj, 2025
Hej
Generalnie sama endoproteza dwumobilna (np. biodra) nie powinna wpływać bezpośrednio na wzrok – to zupełnie inne układy w ciele. Ale jeśli miałaś znieczulenie ogólne albo bierzesz jakieś leki przeciwbólowe, przeciwzapalne czy przeciwzakrzepowe po operacji, to czasem mogą dawać objawy „przy oczach” – np. lekkie zamglenie, zawroty głowy czy suchość. A co się dzieje u Ciebie?
Edit od moderatora: usunięto link
Ostatnio zmieniony przez aga.t. Nie 12 Lip, 2026, w caoci zmieniany 1 raz
bardzo długo mnie tu nie było, przez ostatnie lata jakoś dawałąm radę z moimi biodrami.
Jednak po przekroczeniu 40 chyba coś "pyknęło" i mój organizm coraz bardziej zaczyna dawać się we znaki: problemy ze stopą, kolanem no i ostatnio biodrem.
Mam zaawansowaną artrozę obu bioder i cam impigement, zdiagnozowane już w 2010, w 2014 miałam zabieg artroskopii prawego biodra.
I wizję, że kiedyś trzeba będzie wstawić sztuczne biodra.
I własnie od 2 miesięcy zatanawiam się czy ten moment już nie nadszedł.
Zaczęło się od problemów ze stopą w zeszłym roku, w ramach intensywniejszej fizoterapii wrócił fokus na biodra i ograniczony yakres ruchu w nim, który w tym roku ynacznie postąpił (w moim odczuciu).
Same biodra jeszcze tak bardzo nie bolą, mogę dobrze spać, ale po sporcie (zimą dużo skitur i trochę wspinania) już je czuję.
Dodatkowo czuję, że z powodu ograniczonej ruchomości w prawym biodrze obciążam dużo mocniej lewą stronę ciała, przede wszystkim kolano no i drugie biodro.
Po rozmowach z lekarzem i fizjoterapeuta rozważam zabieg endo i staram się zgłębić temat.
Jestem osobą (bardzo?) aktywną sportowo i nie chcę tego zmieniać również po za biegu (oczywiscie po zakończeniu odpowiedniej rehabilitacji)
\dowiedziałam się ostatnio, że jest coś takiego jak endoproteza dwumobilna. Przez te ograniczenia muszę teraz trochę odpuścić z intensywnym sportem i szukam sobie spokojniejszych zajęć, żeby nie zwariować. Ostatnio wciągnęłam się w analizy sportowe i typowanie wyników na https://1xbett.com.pl/ — powiem wam, że to niezły sposób, żeby trzymać rękę na pulsie wydarzeń, nawet jak sama nie mogę być teraz na szlaku.
Czy ktoś z wasjuż taką ma_
Możecie podzielić się doświadczeniem? Plusy, minusy, gdzie zrobić...
czy jest jakiś lekarz na Śląsku lub w Krakowie, którego polecacie?
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Magda
Brzmi jak moment, w którym faktycznie warto temat porządnie przeanalizować, bo z opisu widać już wyraźną kompensację i przeciążanie drugiej strony.
Jeśli chodzi o endoprotezę dwumobilną, to jest to rozwiązanie, które często wybiera się właśnie u osób bardziej aktywnych albo młodszych, bo ma potencjalnie mniejsze ryzyko zwichnięcia i daje większy zakres ruchu. Ale to też nie jest „złoty standard dla każdego” – dużo zależy od anatomii, jakości kości i tego, co chirurg preferuje.
W praktyce kluczowe nie jest tylko „jaki typ protezy”, ale kto Ci to robi. Doświadczony operator, który robi dużo takich zabiegów, ma często większe znaczenie niż sama marka implantu.
Z tego co piszesz (sport, skitury, wspinanie), warto też bardzo realistycznie podejść do oczekiwań po operacji – powrót do aktywności jest możliwy, ale zawsze z pewnymi ograniczeniami i po solidnej rehabilitacji. Najgorsze co można zrobić, to za szybko „testować” nowe biodro.