Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Czw 27 Sie, 2009
Kapoplastyka - pytania
Olek 78 

Status: Przed
Doczy: 25 Sty 2025
Skd: Stary Gierałtów
Wysany: Wto 28 Sty, 2025   

Witam. Mam na imię Olek.
Od jakiegoś czasu czytam forum Bioderko, mimo że przed odkryciem tego forum nie wiedziałem prawie nic, to wciąż pytań mam więcej niż odpowiedzi.
Mam 46 l i obustronną koksartrozę. Od roku już naprawdę jest źle. Mieszkam w malej wiosce w górach gdzie jak to mówią, wrony mają pętlę. Mamy z żoną trójkę małych dzieci i dwoje rodziców pod opieką, więc nie ma możliwości żeby spocząć na fotelu w odległym nawet horyzoncie czasowym.
W lutym mam wizytę kwalifikacyjną do szpitala w Piekarach. Czytając forum, zamarzyłem o kapoplastyce, z powodu efektów, oraz tego, że jak zrozumiałem jest to rozwiązanie na długie lata. Sen z powiek spędza mi informacja o zatruciach metalami. Stąd moje pytania: JAk często to występuje (metaloza)? Czy dziś są stosowanie inne kapy nie tylko metal metal(wiekszosć wpisów na forum jest sprzed paru a nawet ponad 10 lat)? Czy są endoprotezy równie trwałe co kapoplastyka w kwestii trwałości połaczenia z kością udową?
Będę wdzięczny za odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam. Olek

Skyyy2 

Status: Endo + Kapo
Doczy: 16 Maj 2025
Skd: Warszawa
Wysany: Pi 23 Maj, 2025   

Cześć Olek,
Twoja sytuacja naprawdę nie jest łatwa i podziwiam, że mimo tylu obowiązków, szukasz wiedzy i próbujesz dobrze przygotować się do leczenia.

Kapoplastyka to rzeczywiście ciekawe rozwiązanie, szczególnie dla młodszych, aktywnych pacjentów – ma tę zaletę, że pozwala zachować więcej własnej kości. Jednak obawy o metalozę są zasadne, zwłaszcza przy starszych typach implantów metal-metal. Dziś technologia poszła trochę do przodu, ale w Polsce kapoplastyka nie jest już tak popularna jak kiedyś, m.in. właśnie przez ryzyko metalozy i mniejszą dostępność lekarzy, którzy mają w tym doświadczenie.

Jeśli chodzi o inne endoprotezy – obecnie są już bardzo dobre cementowane i bezcementowe protezy z głowicą ceramiczną czy pokryciami tytanowymi, które też mają długą trwałość i mniejsze ryzyko powikłań. Warto dopytać ortopedę w Piekarach, jakie mają doświadczenia z kapoplastyką i co by Ci konkretnie polecili, biorąc pod uwagę wiek, styl życia i stan bioder.

Co do diety – masło ghee, o które pyta Ola29, raczej nie ma bezpośredniego wpływu na implanty, ale ogólnie dieta przeciwzapalna i wspierająca regenerację zawsze działa na plus przed i po operacji.

Pozdrawiam i życzę powodzenia na kwalifikacji – oby trafili Ci się konkretni lekarze!
Przy okazji, czy to dobry wybór - https://coffeeland.store/kategoria-produktu/lavazza/ ?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: