Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: AgaW
Pon 03 Kwi, 2023
Artroskopia stawu biodrowego w ostatnim czasie
Stella 

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 03 Lis 2023
Skd: Warszawa
Wysany: Czw 01 Lut, 2024   

dadu napisa/a:
Pytanie - czy spotkaliście się z przepisywaniem mocnych środków przeciwbólowych po operacji? To jest standard czy zależy od sytuacji?

Ja dostałam na 20 dni przeciwzapalno-przeciwbólowe, ale nic silnego jeżeli chodzi o efekt przeciwbólowy. Wydaje mi się, ze artroskopia nie jest zabiegiem, który standardowo wiąże się z jakimś silnym bólem pooperacyjnym i ze w związku z tym przepisywanie mocnych przeciwbóli nie jest standardem.

majkelloss 

Doczy: 19 Lut 2024
Skd: warszawa
Wysany: Pon 19 Lut, 2024   

Cześć!
Mam skierowanie NFZ na artroskopie biodra. Mam uszkodzony obrąbek i chrząstkę stawową panewki. Czy wiecie może w jakiś szpitalach wykonują ten zabieg i jaki jest mniej więcej czas oczekiwania?

Pozdrawiam

Aiden7 

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 22 Wrz 2023
Skd: B-tów
Wysany: Nie 25 Lut, 2024   

LaXiKk napisa/a:
Ja po artroskopii miałem przepisana skudexe - nie wziąłem ani razu bo ból był lekki

Przeciwbólowe i przeciwzapalne bierze się nie tylko ze względu na ból! Nie branie ich może prowadzić do komplikacji.

dadu napisa/a:
Pytanie - czy spotkaliście się z przepisywaniem mocnych środków przeciwbólowych po operacji? To jest standard czy zależy od sytuacji?
A to - https://medicante.com/pl/terapia-specjalistyczna/marihuana-lecznicza/ ?
Czy może być przepisywane w takiej sytuacji?

Różnie. Kiedy pierwszy raz mnie operowano to dostawałem silniejsze leki jednak to nie było artroskopia tylko typowe otwarcie stawu.

Przy Artroskopii miałem już lżejsze leki, ale przy obu przypadkach najważniejsze by leki były również przeciwzapalne z tego co mnie informowano (jak pamiętam).

tomek1608 
tomek1608

Doczy: 05 Maj 2024
Skd: Szczecin
Wysany: Nie 05 Maj, 2024   

Aiden7,
Dzień dobry,
czy mógłby Pan się podzielić jak z lekarzem przeciwdziałaliście zwapnieniom?
Sam mam ten problem po artroskopii i chciałbym wiedzieć jak temu zapobiec?

Aiden7 

Wysany: Sro 15 Maj, 2024   

tomek1608 napisa/a:
Aiden7,
Dzień dobry,
czy mógłby Pan się podzielić jak z lekarzem przeciwdziałaliście zwapnieniom?
Sam mam ten problem po artroskopii i chciałbym wiedzieć jak temu zapobiec?

Jakiejś specjalnej magii nie pamiętam. Miałem zmienione/dostosowane leki przy następnych zabiegach. Poinformowano mnie bym brał leki do końca nawet jeśli jestem w stanie je odstawić (zwykle byłem koło 4-5 dnia po zabiegu). Więcej razy nie wystąpiły.

Same zwapnienia wycięte po czasie uformowania się podczas zabiegu "jednodniowego".

majkelloss 

Doczy: 19 Lut 2024
Skd: warszawa
Wysany: Pi 17 Maj, 2024   

Hej,

mam skierowanie na NFZ na artroskopię biodra. Macie może jakieś szpitale, w których nie czeka się wieczność?

Pozdrawiam
Michał

Aiden7 

Wysany: Pi 17 Maj, 2024   

majkelloss napisa/a:
Hej,

mam skierowanie na NFZ na artroskopię biodra. Macie może jakieś szpitale, w których nie czeka się wieczność?

Pozdrawiam
Michał

Na grupie na FB ktoś pisał, że mu się szybko udało gdzieś w okolicy Tarnowa? Nie pamiętam już.

Michix8888 

Doczy: 09 Cze 2024
Wysany: Nie 09 Cze, 2024   

Hej, miałem artroskopię biodra 6 tyg. temu z szyciem obrąbka, od dwóch dni odczuwam ból/pieczenie głęboko w pachwinie w okolicy krocza. Miał ktoś z was takie objawy?

muezzin 

Status: Przed
Doczy: 22 Mar 2024
Wysany: Czw 20 Cze, 2024   

majkelloss napisa/a:
Hej,

Pozdrawiam
Michał

Hej,

19 czerwca 2024 miałem artroskopię u dra Macieja Płończaka; oczywiście za wcześnie mówić o rezultatach, ale odpowiadając na pytanie, termin (na NFZ) to kilka tygodni, operuje w Siedlcach gdzie jest ordynatorem oraz w Tarnobrzegu (bodaj 1 x w tygodniu). Wspaniały lekarz, przemiły człowiek, wszystko wyjaśnił przed zabiegiem, w trakcie na stole i po zabiegu. W szpitalu w Siedlcach czułem się zaopiekowany; szpital jest po remoncie przeprowadzonym bodaj w 2020 r. Dr Płończak operował kiedyś w Otwocku, zna się na rzeczy, drugie biodro też będę operował u niego. BTW przyjmuje prywatnie w Warszawie, gdzie podczas wizyty wziął mój pesel, a po 2 tyg. dostałem telefon ze szpitala.

Zdrówka!

Davy87 

Doczy: 19 Lip 2024
Skd: Wrocław
Wysany: Pon 22 Lip, 2024   

muezzin,

Mógłbyś zaktualizować informacje o swoim stanie zdrowia? Tez wybieram się do doktora Płończaka.

Zdrowia!

muezzin 

Wysany: Wto 23 Lip, 2024   

Davy87 napisa/a:
muezzin,

Mógłbyś zaktualizować informacje o swoim stanie zdrowia? Tez wybieram się do doktora Płończaka.

Zdrowia!

Hej,

po miesiącu trudno coś powiedzieć, ale przede wszystkim wiele zależy od danego przypadku tzn. jak bardzo staw został już zdegradowany. W moim nie ma prawie chrząstki, więc nie spodziewam się cudów. Nie boli w pachwinie, tam gdzie bolało, mogę siedzieć bez problemu, przed operacją nie mogłem. Jest natomiast problem z zakresem ruchu i bólem w miejscu operowanym, generalnie po mieszkaniu śmigam, ale na spacerze jest walka. Dr Płończak mówił, że o sukcesie można będzie mówić jak po 6 msc od operacji nie będzie bólu. Jak jeszcze chcesz coś zapytać, pisz.

Trzymam kciuki.
D.

Stella 

Wysany: Wto 23 Lip, 2024   

Cześć, zapytam z ciekawości, bo miałam podobna sytuacje- nie odradzał Ci lekarz artro skoro miałeś już zniszczony staw? Mówił coś o tym, ze ten zabieg w takiej sytuacji z dużym prawdopodobieństwem nic nie da?
Zdrówka i pozdr.

po miesiącu trudno coś powiedzieć, ale przede wszystkim wiele zależy od danego przypadku tzn. jak bardzo staw został już zdegradowany. W moim nie ma prawie chrząstki, więc nie spodziewam się cudów.

muezzin 

Wysany: Sro 24 Lip, 2024   

Stella napisa/a:
Cześć, zapytam z ciekawości, bo miałam podobna sytuacje- nie odradzał Ci lekarz artro skoro miałeś już zniszczony staw? Mówił coś o tym, ze ten zabieg w takiej sytuacji z dużym prawdopodobieństwem nic nie da?
Zdrówka i pozdr.

po miesiącu trudno coś powiedzieć, ale przede wszystkim wiele zależy od danego przypadku tzn. jak bardzo staw został już zdegradowany. W moim nie ma prawie chrząstki, więc nie spodziewam się cudów.

Nie. Na podstawie RTG i rezonansu usłyszałem jest szansa, ale o tym jaki dokładnie jest stan stawu będzie wiadomo jak zajrzy do środka. Nic nie obiecywał, rzetelnie wytłumaczył potencjalne rezultaty. Nie mogę powiedzieć po tym miesiącu, że operacja nic nie da/dała, uwolniła mnie od silnego bólu, który wynikał ze zniszczonego obrąbka, więc na dziś podjąłbym tę samą decyzję. Jak będzie za miesiąc, pięć, zobaczymy, może zmienie zdanie :) [/list]

Stella 

Wysany: Sro 24 Lip, 2024   

dzięki

muezzin napisa/a:
Stella napisa/a:
Zdrówka i pozdr.

Nie. Na podstawie RTG i rezonansu usłyszałem jest szansa, ale o tym jaki dokładnie jest stan stawu będzie wiadomo jak zajrzy do środka. Nic nie obiecywał, rzetelnie wytłumaczył potencjalne rezultaty. Nie mogę powiedzieć po tym miesiącu, że operacja nic nie da/dała, uwolniła mnie od silnego bólu, który wynikał ze zniszczonego obrąbka, więc na dziś podjąłbym tę samą decyzję. Jak będzie za miesiąc, pięć, zobaczymy, może zmienie zdanie :) [/list]

AgnieszkaW. 

Doczya: 29 Gru 2024
Skd: Lublin
Wysany: Wto 31 Gru, 2024   

Dzień dobry,
Chciałabym dowiedzieć się czy ktoś z forumowiczów miał wykonywaną artroskopię biodra w Otwocku w ostatnich miesiącach (październik - grudzień 2024). Ja byłam operowana w grudniu w Otwocku przez dr Mazka. Chciałam zapytać jak sobie radzicie. Pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: