Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Progress po artroskopii
Aiden7 

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 22 Wrz 2023
Skd: B-tów
Wysany: Wto 02 Kwi, 2024   

Stella napisa/a:
Aiden, powiem tak- ja już naprawdę dużo zainwestowałam w fizjoterapię....
Tam, gdzie się rehabilitowałam ostatnio, powiedziano mi, ze u nich już koniec, bo już nic więcej nie wymysla. Powiedziano mi, żebym kontynuowała ćwiczenia, które mi zalecano przez okres rehabilitacji do wykonywania w domu. Osobiście nie trafiłam jeszcze na fizjoterapeutę, który próbowałby rozpoznać mój konkretny problem i dobrać do tego ćwiczenia, ale z tego co wiem, to takie sytuacje są dość częste.
Może jeszcze kogoś poszukam, bo gdyby udało się zniwelować problemy za pomocą ćwiczeń to byłabym przeszczęśliwa. Zdecydowanie nie zależy mi na tym, żeby znowu wylądować na stole operacyjnym, bo jedna operacje mam już za sobą i wiem, z czym to się wiąże :) .

Co do naciągania nogi to lepiej zainwestować w porządną fizjoterapię i później nawet zapisać z nim pewien zestaw ćwiczeń i kontynuować je prewencyjnie.
U mnie wszystkie (w sumie to chyba nie wszystkie) powyższe elementy zostały wycięte po 2 latach, to nie jest tak, że po pół roku kiedy wiadomo było, że są od razu lekarz zapisał mnie na kolejny zabieg.

Znam podobne sytuacje. Rok temu miałem problem z ręką (popularnie nazywaną dłonią), aż musiałem przerwać treningi, bo przestawały mieć sens. 5 fizjoterapeutów oglądało mnie i mimo iż niektóre proponowane zabiegi dawały jakąś tam poprawę to były one na chwilę.

Wreszcie wybrałem się do człowieka z Krakowa, który jest znany z zajmowania się rękami w sporcie który obecnie uprawiam, no i zdiagnozował mnie w 40 minut. Przez pół roku jeździłem do niego raz w miesiącu i udało się poradzić sobie z problemem na tyle, że dalej kontynuowałem terapię samodzielnie. Niestety finanse przeszkodziły w jeździe do Krk.

Dlatego polecam szukać ludzi, którzy zajmują się takimi przypadkami na co dzień, mają jakąś renomę i wtedy jest większa szansa, że nie wyda się tysięcy zanim człowiek poczuje ulgę, lub dostanie chociaż informację bliższą prawdy. Za dużo razy już się z tym spotkałem by wierzyć, że każdy fizjoterapeuta/lekarz rozwiąże każdy problem.

Witek83 

Doczy: 08 Sty 2020
Skd: Katowice
Wysany: Sro 03 Kwi, 2024   

Stella napisa/a:
O, dobrze wiedzieć, może i ja sie wybiorę

Planuję zapisać się do Karoliny Talagi, podobno on jest najlepszą fizjo dla artroskopowiczów.
Miałam RTG robione i wyszły jakieś zmiany których nie rozumiem. Daję opis, może ktoś z was wie o co chodzi:

Mozesz wstawić zdjęcie rtg + opis ?

Witek83 

Wysany: Sro 03 Kwi, 2024   

Ellen napisa/a:
Hej, jestem 7 miesięcy po zabiegu, biodra przez pare tygodni nie bolało, ostatnio ból w pachwinie powrócił przy chodzeniu, zaczęła boleć również zewnętrzna strona biodra.
Planuję zapisać się do Karoliny Talagi, podobno on jest najlepszą fizjo dla artroskopowiczów.
Miałam RTG robione i wyszły jakieś zmiany których nie rozumiem. Daję opis, może ktoś z was wie o co chodzi:

"W porównaniu z dostarczonym badaniem rtg z dnia 12.10.2023 i 13.10.2023 zarys górnej krawedzi pogranicza miedzy gtowa i szyjka kosci udowej prawej bardziej wklesty na zdjeciu ap, na zdjeciu osiowym nieregularny górny zarys gtowy kosci udowej, z nieco zatartym zarysem krawedzi kosci i mozliwoscia rozrzedzenia struktury kostnej (nadzerka?) - obraz pooperacyiny do ostatecznej oceny lekarza prowadzacego, do rozwazenia
uzupetniajaca ocena w badaniu MR. Poza tym obraz rtg stawów biodrowych
porownywalny jak poprzednio; szpary stawów biodrowych zachowane bez duzych zwezen. Zaostrzenie na górnej krawedzi spojenia tonowego po prawej.
W zakresie objetym badaniem widoczny kreg przejsciowy pogranicza L/S (typ III A
po lewej)."

To normalny opis po operacji, opisali to jak wygląda teraz biodro.
Masz początkowe zmiany zwyrodnieniowe.

Stella 

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 03 Lis 2023
Skd: Warszawa
Wysany: Czw 04 Kwi, 2024   

A tak w ogóle kogo polecacie w Warszawie jako drugiego (poza dr Mazkiem) lekarza do konsultacji w temacie artroskopii? Warszawa i okolice. Orientujecie się, który lekarz ze szpital w Otwocku jest godny polecenia?

Witek83 

Konsultacje przed czy po zabiegu ?

Stella 

Po zabiegu.

Painmaker 
Popularus Bioderkus

Doczy: 06 Wrz 2017

Stella napisa/a:
A tak w ogóle kogo polecacie w Warszawie jako drugiego (poza dr Mazkiem) lekarza do konsultacji w temacie artroskopii? Warszawa i okolice. Orientujecie się, który lekarz ze szpital w Otwocku jest godny polecenia?

Mój fizjo wspominał mi o Rafale Kamińskim (Otwock i Wawa chyba też), no i Luboiński.
A no i jest jeszcze Tomasz Poboży, u którego kiedyś też się konsultowałem, ale wrażenie niezbyt na mnie wywarł.. (w sumie jak każdy z nich).
Ostatnio zmieniony przez Painmaker Czw 04 Kwi, 2024, w caoci zmieniany 1 raz  

Stella 

dzieki wielkie

Witek83 

Stella napisa/a:
Po zabiegu.

Po zabiegu inni lekarze odsyłają do operatora bo on wie co tam narobił, lub będą wymyślać preteksty żeby wykonać rewizje artroskopi. Pewne rzeczy jak skostnienia czy stopień zmian w stawie jest opisany dość dokladnie w badaniach obrazowych.

Jeśli po zabiegu jest źle to raczej nikt nie wymysli jak to poprawić. Artroskopia to taki zabieg, robisz i temat jest zamknięty, masz co masz chyba że są ewidentne powikłania i można spróbować je usunąć, czyli pozostałości po fai, skostnienia i zrosty.

Przeważnie pacjent szuka rozpaczliwie pomocy i niestety słyszy od operatora jest dobrze... od innych że zabieg generalnie jest słaby i nie chcą podejmować się ponownej operacji.

Stella 

Wysany: Pi 05 Kwi, 2024   

Trochę poza tematem- Łukasz Piszczek w swojej książce "Mentalność sportowca" pisze podobno o tym, jakie miał przeprawy ze swoim biodrem.

Aiden7 

Wysany: Sob 06 Kwi, 2024   

Stella napisa/a:
Trochę poza tematem- Łukasz Piszczek w swojej książce "Mentalność sportowca" pisze podobno o tym, jakie miał przeprawy ze swoim biodrem.

Można, ale na zawodowców często nei ma co patrzeć. Dla nich kwestia bólu to tylko jedna ze zmiennych.
Chociaż ciekawe co tam miał z tym biodrem nie tak. Nigdzie nie pisali co faktycznie było problemem, jedynie pamiętam, że w międzyczasie pachwiny mu robili też.

Wielu z światowego topu nie jest w stanie normalnie się poruszać po zakończeniu kariery i to nie ma znaczenia czy sport niszowych czy przebogata piłka nożna. Prosty przykład Phila Jonesa z Manchesteru United czy innych.

Zresztą na MŚ2022 ponoć piłkarze łykali tramadol jak cukierki, niektórzy mieli problem by z szatni wyjść..

Stella 

Można znaleźć w necie wywiad z nim- konflikt, zniszczony obrąbek i problem z chrząstką. Mówił, ze musieli mu zrobić mikrozłamania. Finał LM na Wembley w 2013 roku grał podobno na mocnych przeciwbolach, potem operacja. Jak na tak rozwalone biodro przed operacja to jeszcze potem trochę poharatał w gałę.

Aiden7 

Stella napisa/a:
Można znaleźć w necie wywiad z nim- konflikt, zniszczony obrąbek i problem z chrząstką. Mówił, ze musieli mu zrobić mikrozłamania. Finał LM na Wembley w 2013 roku grał podobno na mocnych przeciwbolach, potem operacja. Jak na tak rozwalone biodro przed operacja to jeszcze potem trochę poharatał w gałę.

Podobne jak moja lewa zatem. Naprawdę ciężko to porównywać, ja byłem z takim biodrem na Mistrzostwach Europy. Dla sportowców ból to czynnik do przewalczenia jako jeden z wielu - grałem do momentu aż nie mogłem ruszać nogą podczas biegania, bez przeciwbólowych. 2 czy 3 miesiące wcześniej zagrałem całe kwalifikacje do MP, 5 meczy 80-100 minut każdy w trakcie jednego weekendu. Później tydzień kąpiele lodowe w domu robiłem i to głównie na przeciążone kolana.

Tak obserwuje czasami opinie ludzi w Internecie na tematy bólowe/kontuzji i to się bardzo rzuca w oczy - inne progi bólowe, inny poziom motywacji. I inny poziom finansowania leków + zabiegów, chciałbym móc dzisiaj od tak wyrzucić 50 tys. na leczenie i fizjoterapię.

Painmaker 
Popularus Bioderkus

Doczy: 06 Wrz 2017

Aiden7 napisa/a:
Stella napisa/a:

Podobne jak moja lewa zatem. Naprawdę ciężko to porównywać, ja byłem z takim biodrem na Mistrzostwach Europy. Dla sportowców ból to czynnik do przewalczenia jako jeden z wielu - grałem do momentu aż nie mogłem ruszać nogą podczas biegania, bez przeciwbólowych. 2 czy 3 miesiące wcześniej zagrałem całe kwalifikacje do MP, 5 meczy 80-100 minut każdy w trakcie jednego weekendu. Później tydzień kąpiele lodowe w domu robiłem i to głównie na przeciążone kolana.

Tak obserwuje czasami opinie ludzi w Internecie na tematy bólowe/kontuzji i to się bardzo rzuca w oczy - inne progi bólowe, inny poziom motywacji. I inny poziom finansowania leków + zabiegów, chciałbym móc dzisiaj od tak wyrzucić 50 tys. na leczenie i fizjoterapię.

Sport to zdrowie... Współczuję szczerze, ale szanuję też w ch.. za determinację i charakter!

Aiden7 

Wysany: Pi 19 Kwi, 2024   

Sport to... kredyt na zdrowie. Czasami się spłaca jak to każda ryzykowna inwestycja. ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: