Status: Przed
Doczy: 29 Kwi 2022 Posty: 3 Skd: Grójec
Wysany: Pi 29 Kwi, 2022
Dzień dobry
Mam na imię Paweł, mam 38 lat i trafiłem tu, bo mam "walnięte" prawe biodro od 13 roku życia - efekt ZZSK. Do tej pory jakoś funkcjonowałem (nawet z tym biodrem udało mi się wdrapać na Rysy oraz na rowerze pokonać dystans 250 km 1 dnia), ale zwyrodniałe biodro kiedyś musi tak się zepsuć, że zabieg endo trzeba będzie zrobić - no i ten czas się zbliża...
Status: Artroskopia x 1
Wysany: Sro 18 Maj, 2022
Cześć mam na imię Grzegorz, w tym roku kończę 40lat, mam problem z lewym biodrem.. i jestem w trakcie przygotowania do operacji.. Niestety w moim przypadku została chyba tylko endo..
Status: Przed
Wysany: Czw 11 Sie, 2022
Witam wszystkich forumowiczów,
tak po krótce, mam 53 lata mieszkam w Bydgoszczy i jestem zakwalifikowany do operacji endoprotezoplastyki stawu biodrowego prawego. Z opisu badania rtg torbiele zwyrodnieniowe w zakresie k. udowej. W stawie szpara nitkowata z wyrażnie wzmożoną podchrzęstną sklerotyzacją powierzchni granicznych. Wyznaczona data zabiegu 20 maj 2025.
Ze względu na prace w ochronie zdrowia miałem przywilej szybkiej i długotrwałej rehabilitacji (4 x do roku)Niestety po ponad dwu letniej rehabilitacji nie widać jej wymiernych skutków....mam dosyć duży próg bólu, ale przeraża mnie coraz mniejsza ruchowość biodra. Rotacja wewnętrzna i zewnętrzna bardzo ograniczona. Zdecydowałem się na zabieg. Po wizycie u dr Hoffmana , którego osobiście uważam za dobrego specjalistę i człowieka......niestety w dzisiejszych czasach rzadko to idzie w parze.
Wybrałem szpital w którym będę miał zabieg. Znajduje sie on w Żninie.
Forum , jak pewnie większość znalazłem przypadkowo poszukując informacji , jak napisać pismo o przyspieszenie zabiegu. Odczuwam ból pachwinowy promieniujący do kolana i stopy oraz coraz słabszą rotację. Pytanie do forumowiczów....czekać na wyznaczony termin, czy pisać podanie o jego przyspieszenie.
Jeszcze raz bardzo gorąco wszystkich pozdrawiam i życze ZDROWIA
Ps. pomysł utworzenia takiego forum, jego rozmach i zaangażowanie administratorów uważam za Mistrzostwo Świata !
Status: Endo x 2
Wysany: Nie 14 Sie, 2022
Witaj.
Cytat:
Pytanie do forumowiczów....czekać na wyznaczony termin, czy pisać podanie o jego przyspieszenie
pisać o przyspieszenie.
Pracujesz, to najistotniejsze. Ja, właśnie na tym oparłam swój wniosek o przyspieszenie. Udało się.
Do 2025r ból może uniemożliwić Ci dalszą pracę, przejdziesz na rentę i staniesz się obciążeniem dla społeczeństwa. Korzystniej jest więc (dla wszystkich) "naprawić Cię", ktoś musi pracować, płacić podatki aby można było pomóc innym, którzy pracować nie mogą. Taka jest brutalna prawda.
Bolące biodro jest obciążane mniej. Organizm musi sobie jakoś radzić, abyś mógł np. chodzić i nie przewrócić się. Angażuje więc inne stawy, mięśnie... które nie są do tego przeznaczone. Zaczyna się ich przesilanie → pobolewa kręgosłup, kolano, stopa.... itd. Wszystko dlatego, że bioderko nie pracuje prawidłowo i nie spełnia swojego zadania.
Mnie przekonał mój fizjo i jestem mu bardzo wdzięczna. Życie bez bólu jest cudowne. Jedno bioderko mam już 22 lata, a drugie za parę dni skończy 8 lat.
Pozdrawiam i zdrówka życzę
_________________ Jeśli czegoś pragniesz, to cały świat działa potajemnie, aby udało ci się to osiągnąć.
Status: Endo x 2
Doczy: 21 Sie 2022 Posty: 65 Skd: Kuj-pom
Wysany: Pon 22 Sie, 2022
Witam wszystkich
Jestem janmar, endo całkowite lewego biodra wykonane 1 marca 2022. Prawe biodro mam termin na 08.11.2022. Czytam forum od kilku m-cy. Przeczytałem, Dziękuję wszystkim za zamieszczone posty.
Czytam dalej...jeśli coś od siebie będę mógł dodać, będę się starał
Status: Endo x 1
Wysany: Wto 23 Sie, 2022
dzień dobry
Jestem fizjoterapeutką która znalazła się po tej drugiej stronie czyli w roli pacjenta. Miałam operację metodą małoinwazyjną 10.08.2022.Z każdą godziną, z każdym dniem czuję się bardziej sprawna. Niecałe 2 tygodnie po operacji chodzę lepiej niż przed. Miałam wiele wątpliwości i obaw jak to będzie po operacji...zupełnie niepotrzebnie. Żałuję tylko, że nie zdecydowałam się wcześniej na operację.
Status: Inne operacje
Wysany: Czw 25 Sie, 2022
Witajcie. Mam na imię Magda, jestem z Olsztyna, mam 36 lat. Od wczesnego dzieciństwa zmagam się z bólem biodra spowodowanym dysplazją, jestem po 3 operacjach. W tej chwili ortopeda polecił mi osteostomię. Czekam na wizytę u dr Felusia w Krakowie i mam dużo obaw, pytań.