Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Artrokopsia i naprawa obrąbka NFZ czy prywatnie
nalesnik 

Status: Przed
Doczy: 08 Lut 2022
Skd: Gdańsk
Wysany: Wto 08 Lut, 2022   Artrokopsia i naprawa obrąbka NFZ czy prywatnie

Witam wszystkich,

Jestem z Trójmiasta, 3X lat. Grałem sporo w piłkę, ćwiczyłem sztuki walki.

Będę się streszczał. Diagnoza z rezonansu (1) + artio (2):
1) Morfologia sprzyjająca objawom FAIcam- do korelacji klinicznej
2) Linijne uszkodzenie obrąbka w częsci przednio górnej, bez nadbudowy kostnej

Jeżeli ktoś miałby ochotę i czas odpowiedzieć na kilka pytań (pewnie kilka z nich już zostało tutaj odpowiedzianych w innych działach, z góry przepraszam):

1) Czy ta diagnoza oznacza, że mam konflikt konflikt udowo-panewkowy, czy też tylko rozwalony obrąbek (nie wiem czy to w ogóle jest możliwe bez konfliktu)?

2) czy (1) coś zmienia odnośnie zabiegu artroskopii? (tj. czy same uszkodzenia obrąbka daje szybsze możliwości powrotu do zdrowia?)

3) czy w ogóle jest sens robić to na NFZ? Jaka jest różnica poza czasem oczekiwania i pieniędzmi?

4) finalnie czy ktoś może polecić kogoś z woj. pomorskiego i okolic?

5) mam pracę biurową, czy po artroskopii da się pracować? (jeżeli się da to po jakim czasie)

pozdrawiam

Witek83 

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 08 Sty 2020
Skd: Katowice
Wysany: Sro 09 Lut, 2022   

Odp.
1. Najlepiej zrobić TK 3D, wykonaj RTG w 2 projekcjach AP + bok, lekarz wypisujący skierowanie powinien wiedzieć o co chodzi, kiedy chcesz zdiagnozować FAI. Raczej ciężko rozwalić obrabek bez FAI chyba że zrobiłeś to trenując sztuki walki. Obrąbkiem się w ogóle nie przejmuj.

2. Robić artroskopie dla naprawy obrąbka nie ma sensu, skutki zabiegu dla biodra i powikłania w tkanakach będą gorsze niz uszkodzony obrabek.

3. Pytanie czy w ogóle jest sens robić artro. Różnica między NFZ a prywatnie jest taka, że na nfz prawdopodobnie lekarz wykonujący takie zabiegi, ma mniejsze doświadczenie i pewnych rzeczy może nie umieć wykonać.

4. Nie znam.

5. Ja pracowałem po 4 tygodniach.

nalesnik 

Status: Przed
Doczy: 08 Lut 2022
Skd: Gdańsk

Dzięki za odpowiedź. Zapytam się lekarza o ten konflikt.

W moim wypadku problem z uszkodzonym obrąbkiem jest taki, że dyskwalifikuje mnie ze sportu. Tj. po treningu przez kilka dni ciężko mi się chodzi i boli mnie pachwina. Nie mogę też dobrze się ruszać na nogach. Próbowałem rehabilitacji, ale to działa na krótką metę.

Jeżeli chodzi o artroskopie to w samym szpitalu ile się leży? 1 noc? (bez różnicy czy NFZ / prywatnie?)

Witek83 

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 08 Sty 2020
Skd: Katowice

Z RTG czy TK3d udaj się do dobrego ortopedy od biodra ale nie od artroskopii :) Biodro musisz sprawdzić pod kątem zakresów, rotacji itd. Obrąbek nie jest problemem, nie warto robić artroskopi tylko po to żeby grzebać przy obrąbku. Nie masz zadnej pewności czy go naprawia, mogą usunąć, a sama rekonstrukcja to takie rzeźbienie....
FAI nie musi boleć, nawet jeśli wyjdzie na rtg to nie do końca wiadomo czy on jest powodem bólu.
Powrót po artroskopi do sportu ? Raczej się na to nie nastawiaj. Poznałem 5 osob po artro i żadna nie wrocila nawet do amatorskiego sportu.
Pogadaj z ludźmi po artro, i dobrze przemyśl decyzje. Nie spiesz się z tym, skonsultuj to dobrze, pocztaj o efektach na zagranicznych stronach, gdzie są publikacje lekarzy. To co mogłeś przeczytać na polskich stronach, to czystej postaci marketing prywatnych szpitali.

W szpitalu leżysz jedna noc.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: