Wysany: Czw 04 Lip, 2019 [PYTANIE] jazda konna po operacji
Witajcie
Czy ktoś z Was jeździ konno? Czy po operacji endoprotezy jest to możliwe? mam wrażenie, że lekarze położyliby mnie w łóżku i kazali czekać na koniec już.. jestem młoda, uwielbiam konie chociaż nie trenuje intensywnie. Czeka mnie operacja, staw jest źle zbudowany i panewka jest na zewnątrz.
Teraz jeżdżę i nie sprawia mi to bólu a co po operacji? Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Wysany: Czw 04 Lip, 2019 Re: jazda konna po operacji
hannahk napisa/a:
Witajcie
Czy ktoś z Was jeździ konno? Czy po operacji endoprotezy jest to możliwe? mam wrażenie, że lekarze położyliby mnie w łóżku i kazali czekać na koniec już.. jestem młoda, uwielbiam konie chociaż nie trenuje intensywnie. Czeka mnie operacja, staw jest źle zbudowany i panewka jest na zewnątrz.
Teraz jeżdżę i nie sprawia mi to bólu a co po operacji? Ktoś ma jakieś doświadczenia?
pozdrawiam
Podczas jazdy konnej biodra są w zgięciu, odwiedzeniu i rot. zewnętrznej więc wszystkie komponenty są zgodne z prawidłowym ustawieniem i aktywnością biomechaniczną stawu w takiej pozycji. Problemem może być jednak samo dosiadanie i zsiadanie z konia - warto wyłoby rozważyć ewentualny podest/podwyższenie by nie prowokować krańcowych pozycji stawu.
Inną kwestią jest to jak trzymasz tułów w siadzie: zasadniczo prawidłowe/nieprawidłowe napięcie biodra będzie zależało waśnie od odpowiedniej korelacji przestrzennej między miednicą, klatką piersiową i głową- to jak trzymasz tułów determinuje jak i które mięśnie w ciele muszą reagować na pozycję statyczną i ruch. Więc ewentualne napięcie w biodrze może właśnie wynikać np. z takiego a nie innego oparcia miednicy (guzów kulszowych) na grzbiecie konia.
Wg mnie skonsultuj się z fizjoterapeutą potrafiącym analizować globalnie mechanikę ciała a nie tylko specjalizujących się w jego wybranych odcinkach ( to z resztą było już wałkowane wielokrotnie na Forum). Masz rację - część personelu woli " dmuchać na zimne" i najlepiej zakazywać. Jeśli jednak jest temat dobrze przemyślany to w sposób racjonalny można wyjaśnić jakie są środki ostrożności/ przeciwwskazania do aktywności po zabiegu. W tym między innymi powinien pomóc Ci Fizjoterapeuta.
_________________ "Żaden człowiek nigdy nie będzie cieszył się nieustającym sukcesem, dopóki nie przyjrzy się prawdziwym przyczynom wszystkich swoich pomyłek."