Właśnie wruciłem z kontroli mojego bioderka i po kontroli rtg jak i ruchowej lekarz mi powiedział ze jest wszystko oki następna kontrol za 6 miesięcy . Jedyna uwaga zatrzezenie to zeby pilnować się i swój stan ruchowy gdyz mogą zrobić się skostnienia które mogą ograniczyć ruch stawu .Pozatym rada aby się rehabilitować dalej z zapytaniem od lekarza kiedy była ostatnia rehabilitacja i czychce lub potrzebuje skierowanie na rehabilitacje...a na koncu mały plus wizyty w szpitalu na umówioną godzine którą miałem być byłem juz po całej wizycie czyli rtg rozmowie jak i kontroli ruchowej z lekarzem
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
Ale ja codziennie jestem w ruchu po za domem az dziś rozmawiałem ze znajomą i jest zdziwiona ze tak ładnie chodze itp itd a jej syn miał podobny wypadek tylko lzejsze skutki i gozej chodzi . Ale nie dziwie sie bo on np nie jezdzi na roweze i chyba tez mało ćwiczy...
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
Dziś teraz własnie o tej poze mija trzy lata od mojego wypadku według lekarzy walczyłem nie tylko o zdrowie ale i zycie o czym piszałem w historii swej tutaj wcześniej .Dziś po mimo wypadku zyje normalnie jak kazdy człowiek jedyna dysfunkcja to krutsza noga o 2 cm i pamiątka w postaci blizn po wyciągu i dwuch zabiegach .Po mimo powaznego wypadku duzych złamań jest wszystko dobrze z cego sie ciesze i zycze kazdemu aby wrucił do zdrowia i sprawności...
Hej Bioderka kilka dni temu wróciłem z kontroli następna za rok chyba żebym zauważył coś niepokojącego to mam się zgłośić do szpitala bo podobno mogą się pojawić u mnie skostnienia ale jak na rażie wszystko jest ok .Będąc na kontroli odwiedziłem sekretariat szpitala gdzie poprosiłem o historie choroby gdyż lekarz nie wiedział z ce go jest moje endo .I tak panewke mam metalową wkręconą śrubami z wkładem porcelanowym a głowę kości udowej metalową XXI .Jest także opisz zabiegu jak i lini cięcia w moim przypadku było to cięcie kolec- krętaz udo ponad lewym stawem biodrowym a następnie tkanka podskórna i powięż .W przestrzeniach międzymięśniowych cześciowe odcięcie przyczepu mięśnia pośladkowego stwierdzono też zawansowane stany zwyrodnieniowe z wytworzeniem licznych osteofitów i geod. . Pisze o tym aby osoby które są po i myślą ze można szybko odstawić kule pomyślały ze to nie tylko była przecięta skóra wymieniona kość lecz i mięśnie i inne tkanki .Nie na piszałem o tym wszystkim tez aby wysztrasyć osoby przed przeciwnie napisałem to po to aby będąc przed ćwiczyć dbać o mięśnie chodz może i jest walka wtedy i z bólem co i było w moim przypadku .Wiem jedno po mimo bólu walczyłem o zdrowie i sprawność jak i też z przeciwnościami losu ponieważ cała historia choroby mojego stawu zostawiła też ślad w pszychicze po mimo tego wszystkiego dziś zyje radościa i pełnią życia ce go kazdemu tu na forum życze....
Hej Bioderko od około 3 tygodni puchnie mi noga od kostki po kolano oczywiście operowana zylaki mam od około 15 lat jak by kto pytał .U lekarza rodzinnego byłem i dostałem lek o nazwie DETRAMAX i jak na razie zadnego efektu .Dla tego pisze bo myśle ze pomożecie podpowiecie co moge zrobić może znajdzie się osoba co miała podobne objawy . Ze swoich przemyśleń po zabiegach endo bo miałem operacje i re operacje które były 2 lata temu mogę dodać tyle ze problemy po tych zabiegach były odrazu lecz w większości był ból dózego palca co wszkazywało na podagre .Sam myślę o zrobieniu dopplera i odwiedzeniu chirurga bo chirurga naczyniowego to w mojej okolicy ze świecą szukać.....
Ps dziś byłem na badaniu wstępnym dotyczącym rehabilitacji na NFZ i taka rozmowa z lekarzem była jak dla mnie to któraś z kolei i lekarz dziś powalił mnie pytaniami . Ponieważ pytał po co chcę się rehabilitować gdyż dobrze chodze obwód obu nóg jest podobny co miezył jak i sprawdzał siłe mięśni obu nóg .A ja wiem ze noga po endo jest słabsza np na siedząco podniosze ją tylko do połowy wyszokości zdrowej nogi tzn. zdrową noge siedząc podniosze dwa razy wyzej niz po endo....
pozdrawiam wszystkich .....
Koniecznie, na wszelki wypadek zrób badanie i chyba musisz znaleźć naczyniowca. Detramax jest dobry, zapisywany przez naczyniowców, ja miałam przez kilka miesięcy po skleroterapii piankowej.
Pozdrawiam
Zrobiłem dpplera i nie stety zyły udowe nie wydolne obu nóg w lewej w 1/3 goleni poseza się zylakowato dodatkowo na goleni lewej nie wydolny perforator boyda tak w skrócie wygląda badanie...
Lekarka wykonująca to badanie powiedziała mi ze w większości przez nie wydolne żyły noga puchnie i według niej wszkazany jest zabieg .Narazie zobacze co powie chirurg i poszukam naczyniowca chodz z nim w mojej okolicy kiepsko....Beato dziękuje ze odpiszałaś na mój post...
maaly-22, z tymi żylakami to koniecznie zrób porządek. Na cito zoperowano Cię, bo byłeś po wypadku, ale przy planowanych będzie kłopot.
Co do tekstu rehabilitanta z NFZ nie wypowiem się, bo ....
Chód "na oko" i obwód nóg wytyczną do tego czy potrzebna jest rehabilitacja czy nie. Łahahahaha!
Chód był tyle co przeszedłem po gabinecie a obwód zmiezył ale długości już nie powiedziałtylko ze widocna jest różnica .Ale ja się przygotowałem co i sama oddziałowa powiedziała gdy wpiszywała mnie na listę miałem ksero wszystkich wypiszów od dnia wypadku z którymi lekarz zapoznawał się około 15 min wcześniej w tym czasie przyjął dwie osoby .Po zapoznaniu się z moją historią lekarz już nic nie mówił. Co do żył to już się wziołem bo nie czekałem co powie lekarz tylko zrobiłem prywatnie dopplera a od poniedziałku szturm na lekarzy zaczne od rodzinnego jak i też myśle odrazu o skierowaniu do chirurga a co będzie dalej to czas i życie pokaże...
pasiflora endo miałem planowane i nie było zadnego problemu a zylaki mam od 10 czy 15 lat i nie stety rodzinne.. Pozdrawiam i dziękuje za posta za to ze piszes