Wysany: Wto 17 Cze, 2014 Jałowa martwica głowy kości udowej - przyczyny
Witam wszystkich serdecznie.
Po 29 latach bycia okazem zdrowia, właśnie dochodzę do siebie po wszczepieniu endoprotezy prawego biodra. Czeka mnie jeszcze powtórka z lewej strony. Okazało się że mam jałową martwicę głowy kości udowej.
Czy ktoś z forumowiczów potrafi podać przyczyny JMGKU? Obiło mi się o uszy, że może być ona spowodowana między innymi przez długotrwałe wibracje działające na organizm. Rok temu pracowałem 2 miesiące na młocie pneumatycznym 6 dni w tygodniu po 9 godzin dziennie z 45-cio minutową przerwą. Po pół roku od zakończenia pracy pojawił się delikatny ból w biodrach, który z czasem stał się nie do zniesienia. Chciałbym upomnieć się do byłego "pracodawcy" o odszkodowanie (chyba z ZUSU) Ma ktoś może jakiś pomysł jak to ugryźć?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
krowoder Witaj! Myślę, że na pytanie skąd u Ciebie wzięła się martwica najlepiej odpowie lekarz. Być może była już od jakiegoś czasu tylko ta praca bardziej ją pogłębiła? Porozmawiaj z lekarzem, jeśli on stwierdzi, że praca którą wykonywałeś miała wpływ na pogorszenie stanu zdrowia to niech Ci da to na piśmie, wtedy masz jakąś podkładkę aby strać się o odszkodowanie.
Ja miałam martwicę ale u mnie to było następstwo wypadku komunikacyjnego więc co innego.
Powodzenia i daj znać co dalej.
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...
Ja tez mam martwice kościu udowej po wypadku brak ukrwienia kości poprostu krwotok wewnetrzny , moze i u Ciebie są problemy z krązeniem cego nie wiem i co warto przebadać. Pozdrawiam i życze duzo zdrowia
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
krowoder Witaj!. Ja też dowiedziałem się niedawno, że moim problemem jest jałowa martwica obydwu głów kości udowych. Tyle, że u mnie prawdopodobną przyczyną jest trombofilia. Postaraj się o wizytę u hematologa aby sprawdzić poziom białka C i S. To one między innymi odpowiadają za krzepliwość krwi. Ja o swojej nadkrzepliwości dowiedziałem się kiedy pojawił się zakrzep w tętnicy udowej. I pomimo ciągłego przyjmowania antykoagulantów pod kontrolą INR do epizodów zakrzepowych dochodziło kilka razy. Teraz doszło do zawału głów kości udowych i niestety potrzebne są endo. Dlatego przebadaj się w kierunku zakrzepicy! Zdrowia życzę!
Jałowa martwica to niestety choroba a bardzo różnych możliwych przyczynach...
Ja np. "nabawiłem się" tego czegoś w wieku 8 lat. Dziś jest 13 lat później i lekarze nie ustalili co mi się przytrafiło i jaka była tego przyczyna...
Witam,
Ja mam jałową martwicę z kosmosu .
Jutro idę na kolejną wizytę konsultacyjną na oddział ortopedyczny na Borowskiej we Wrocławiu. Może rozwieją moję rozterki co do leczenia tej martwicy. Już mam dość szukania informacji nt. czynników wzrostu, komórek macierzystych, itd.
Prośba o podzielenie się informacjami - jak zaawansowaną martwicę mieliście i jakie leczenie zostało zastosowane i z jaką skutecznością?
Jeden ortopeda powiedział, że nic by nie robił narazie tylko kolejny RM za pol roku i sprawdzil czy sie poglebia i nakazał chodzić o lasce (co przy moim trybie zycie, raczej nie wchodzi w gre) - wg. niego jeszcze nie jest jeszcze to bardzo zaawansowana martwica, zreszta powiedział że w opisie jest slowo wskazuje na martwice, co nie oznacza, ze to jest martwica. Tu posiał trochę moją wątpliwość.
Inny ortopeda tez nie kazal mi biegac, skakac i obciążać biodra - za to stwierdzil ze to juz dosc zaawansoawna zmiana i można by zastosować wlasnie czynniki wzrostu, albo nawiercania z komorkami macierzystymi.
Ciekawe co jutro usłyszę i jakie terminy oczekiwania są na jakiekolwiek leczenie.
A co na Twoje pytania i wątpliwości mówi lekarz prowadzący i operator mieli styczność z Twoim stawem w czasie zabiegu może cos więcej powie niż to co piszes. Pozdrawiam i zycze dużo zdrowia
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm