dorka, Ty mieścisz się ze swoją kondycją poza wszelkim normami
Tak na prawdę nie znam żadnych opracowań, które mówią o tym kto i ile powinien dźwigać. Jest w tej tematyce tak wiele zmiennych począwszy od kondycji, przez rodzaj endo, skład ciała (o którym wspomniał Danielos), sposób noszenia ciężaru, gabaryty ciężaru, że wydaje mi określenie takich norm jest niemożliwe.
dorka Gratuluję wnusia, dla niektórych 7 kg to dużo, ale ważne jest to aby nie nosić obciążeń (nawet tych najsłodszych) tylko po jednej stronie ciała, bardzo istotne jest noszenie ciężarów blisko ciała tak aby dźwignia działająca na kręgosłup była jak najkrótsza. Tak naprawdę najistotniejszy jest zdrowy rozsądek, znajomość własnego ciała i wyczucie.
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Status: Endo x 1
Wiek: 85 Doczya: 11 Pa 2010 Posty: 247 Skd: Zakopane/ Gdańsk
Wysany: Czw 28 Sie, 2014
Wendy dziękuję.
Czy dobrze zrozumiałam, że plecak jest dla mnie najkorzystniejszy (blisko ciała)? Jest to dla mnie istotne, bo wszystkie zakupy muszę wnieść na swoją górkę.
Ja znam osobiście człowieka po 60 który ma 2 endoprotezy bioder i jest po operacji kręgosłupa który ćwiczy regularnie 5 razy w tygodniu kulturystykę i na nić gadanie że to niezdrowe dla niego i może mieć problemy z tego powodu na starość operacje miał 3i 2 lata temu
Status: Przed
Wysany: Nie 07 Wrz, 2014
Pytanie postawione, konkretnej odpowiedzi brak. Każdy coś tam sobie napisał o 5kg plecakach,siłowni, wskaźniku BMI, 80kg wadze pacjenta co mnie dosyć rozbawiło bo wyobrażacie sobie człowieka o wzroście 205cm który musiałby zejść do wagi 80 kg żeby móc zostać operowanym ?? chyba nie bardzo w tym rzecz.
Czyli mam z tego rozumieć, że jedynie nasz lekarz, jest w stanie określić na ile możemy sobie pozwolić ?? Biorąc pod uwagę nasz stan, przebyte zabiegi, styl życia itd itp Czy właściwie nikt nie jest w stanie nam powiedzieć ile możemy, a raczej powinniśmy dźwigać, aby nie obciążać bardziej stawu i nie doprowadzać do szybszej degeneracji ??
Czy właściwie nikt nie jest w stanie nam powiedzieć ile możemy, a raczej powinniśmy dźwigać, aby nie obciążać bardziej stawu i nie doprowadzać do szybszej degeneracji ??
Dokładnie. Nikt nie weźmie takiej odpowiedzialności. Myślę że i lekarz na te pytanie odpowie dość wymijająco. Kiedyś słyszałam że nie mogę nosić więcej niż 3 kg Tylko że kobieca torebka z reguły waży więcej. Ach my kobiety musimy wszystko nosić przy sobie. Co rusz robię przegląd torebki aby wyrzucić z niej wszystko
MichasKrk napisa/a:
wyobrażacie sobie człowieka o wzroście 205 cm który musiałby zejść do wagi 80 kg żeby móc zostać operowanym ?? chyba nie bardzo w tym rzecz.
Nic nowego nie dodałeś tym stwierdzeniem Mój wcześniejszy post w tym temacie wynosił takie same wnioski.
Cytat:
Pasiflora napisała: Osoba która ma 150 cm wzrostu to 80 kg jest bardzo dużo ale są kobiety które mają 170 cm i więcej a wtedy te 80 kg wydaje się niczym.
MichasKrk, nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz po odpowiedziach. Jeśli powyższe odpowiedzi są niewystarczające, sprecyzuj pytanie.
Powtórzę jeszcze raz dla jasności:
Wendy napisa/a:
Tak na prawdę nie znam żadnych opracowań, które mówią o tym kto i ile powinien dźwigać. Jest w tej tematyce tak wiele zmiennych począwszy od kondycji, przez rodzaj endo, skład ciała (o którym wspomniał Danielos), sposób noszenia ciężaru, gabaryty ciężaru, że określenie takich norm jest niemożliwe.
Pozdrawiam.
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.