Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Wto 18 Mar, 2014
Jak przyspieszyć operację stawu biodrowego??
ane 
ane
Mikrus Bioderkus

Status: Sympatyk Forum
Doczya: 18 Mar 2014
Skd: Polska
Wysany: Sob 22 Mar, 2014   

No właśnie ze pisaliśmy prawdę i długo i krótko opisywaliśmy i nic?? Może do samej dyrekcji spróbujemy napisać, a nie do ordynatora, a może do dyrektora szpitala?? Na razie to z tym lekarzem spróbujemy!!!
Najdziwniejsze jest to że, moja kuzynka w poradni namierzyła kobietę, która łącznie 11 razy pisała i była na prawdę w dużo lepszej formie. za każdym razem ordynator podawał inny powód nie przyspieszenia operacji, a u nas ciągle to samo pisze. Wiem ze pisanie nic nie kosztuje i w końcu się uda!! Już napisałam kolejne pismo tym razem wydrukujemy tylko kuzynka podpisze. Sama nie wiem, ale jesteśmy nastawione na walkę. Kinga a która byłaś na liście jak napisałaś o przyspieszenie bo nie do wiary 2 miesiące??

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sob 22 Mar, 2014   

ane napisa/a:
Kinga a która byłaś na liście jak napisałaś o przyspieszenie bo nie do wiary 2 miesiące??

Nie byłam na żadnej liście. Po prostu byłam u lekarza, stan był zły. Zdecydował o pilnej operacji, kazał napisać pismo i to tak w skrócie.
Pasiflora podała Tobie link, możesz poczytać całą historię.

dorka 
dorka

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 11 Pa 2010
Skd: Zakopane/ Gdańsk
Wysany: Nie 23 Mar, 2014   

kinga napisa/a:

Ja pisałam w połowie stycznia pismo, operację miałam w połowie marca.

Kinga, u Ciebie była całkiem odmienna sytuacja, tak wynika z następnego Twojego postu.
O przyspieszeniu operacji zadecydował lekarz na wizycie. Potrzebował tylko 'podkładki'. Dlatego polecił napisać pismo. Samo pismo na pewno by nic nie dało. Wierz mi, przynajmniej nie w takim terminie.

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

moim zdaniem są trzy sposoby przyspieszenia operacji:
1. znaleźć inną placówkę, w której terminy operacji są krótsze,
2. operować się na kasę.
3. szukać znajomości.

niestety stan biodra nie ma większego wpływu na czas oczekiwania w polskim systemie opieki zdrowotnej.
odwołać się można do składu desek lub makulatury.

jest jeszcze jeden sposób, ale bardzo drastyczny: złamanie kości udowej. moja ciotka wywracając się na ulicy doznała takiego złamania i endo wstawili jej od razu.
a że było to wynikiem złego stanu główki kości udowej w rezultacie wieloletniego oczekiwania, kogo to wzrusza?
bo gdyby jakieś 5 lat wcześniej wstawiliby jej endo, tego złamania nie musiałaby przeżywać.

ane 
ane
Mikrus Bioderkus

No właśnie Cyrylu pewnie masz rację najbardziej ze wszystkich, masz kasę masz operację. My tak wybraliśmy placówkę w której jest najszybciej bo pozostałe 2 placówki to 3,5 lat i 3 lata czekania a tu ok 2lata. Moja znajoma właśnie tak zrobiła mając 15 tysi wybrała sobie placówkę jaka jej pasowała i kiedy chciała mieła operacje. Wszystko oczywiście legalnie z rachunkami miała.
Mnie niestety nie stać na to żeby dać kuzynce 10 tysi na operację, dlatego szukamy uczciwej ale i skutecznej metody tego załatwienia. Na razie nastawiamy się na wizytę u tego lekarza, a pismo mam już typowo do dyrektorki szpitala w pogotowiu. Bo skoro ordynator odpisuje na pismo które było kierowane przede wszystkim do dyrekcji a potem dopiero do niego, to zobaczymy co dyrektorka nam odpisze. W końcu pójdziemy dosłownie do rzecznika praw pacjenta i tyle. Wiem że bywa tak że nagle zadzwonią, bo właśnie było tak z moją ciotka jedna endo miała po 2 latach jakoś w styczniu, zapisała się na drugie biodro i nagle niespodzianka, pod koniec roku zadzwonili że jest możliwa operacja, a nic ciotka nie pisała, nie dzwoniła. Więc mamy nadzieję że się uda. Bo jak kuzynka dzwoni to ok 14-21 osób na miesiąc przesuwa się kolejka, wiec jest nadzieja. Tylko jak wyżej ja się boje że kuzynka po prostu zamknie się z bólu w domu i rehabilitacja małej legnie, a już po woli zaczyna mówić.
To nie jest tylko walka o moja kuzynkę, ale i o jej dziecko pisaliśmy o tym też w pismie o przyspieszenie, ale zostało to skwitowane że każdy ma problemy i tyle!!! :-/

W sumie wszyscy ładnie piszą jak ważna jest rehabilitacja, wizyty u lekarza, specjalny sprzęt. Tylko fajnie jest kiedy mieszka się w mieście, ma się pieniądze i samochód. A moja kuzynka musi wynająć samochód, zapłacić by ją ktoś zawiózł do miasta bo mieszka w małej miejscowości 15 km od najbliższego miasta. Staram się pomagać jak mogę z moja mamą, w styczniu miała załatwioną rehabilitacje u mnie w mieście, wzięłam urlop zajełam się mała którą też woziłam w tym czasie na rehabilitację słuchu, ale nie mogę wziąć kuzynki na stałe do siebie i mieszkać z nią w jednym 27m mieszkanku.

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

przed operacją badało mnie kilku lekarzy, ale ich diagnoza była tylko zero-jedynkowa: czyli nadaje się na endo czy nie.
ale nikt nie badał mnie pod kątem: KIEDY.
bo zawsze była odpowiedź: wtedy jak odczekam lub sobie załatwię.

cały system jest postawiony na głowie, bo ludzie nie mogą w chorobach dotrzymywać terminów.
dodatkowo długie oczekiwanie na operację, to trudniejsza, dłuższa i kosztowniejsza rehabilitacja, a ponieważ bezpłatnej rehabilitacji (we Wrocławiu jest już po 10 miesiącach od operacji) z prawdziwego zdarzenia nie ma, to koszty są przerzucane na pacjentów i system działa.

kinga 
19III2008 11VII2012

dorka napisa/a:

O przyspieszeniu operacji zadecydował lekarz na wizycie. Potrzebował tylko 'podkładki'. Dlatego polecił napisać pismo. Samo pismo na pewno by nic nie dało. Wierz mi, przynajmniej nie w takim terminie.

Pewnie, że zdecydował lekarz, bo kto inny ma zdecydować? Stan kości był totalnie beznadziejny, dlatego operacja w trybie natychmiastowym.
Czyli jak trzeba zrobić szybko, to można. I o to w tym chodzi.

Cyryl napisa/a:
odwołać się można do składu desek lub makulatury.

Poczytaj Forum dokładniej i ze zrozumieniem, a zobaczysz ile osób pisało o przyspieszenie terminu i ilu osobom to pomogło.
A że nie zdecydowali KIEDY - widocznie nie było takie potrzeby. Mało zniszczony staw, który gdzieś tam kiedyś będzie potrzebował protezy. I cała logika.

ane napisa/a:
masz kasę masz operację.

Bardzo niezdrowe podejście.
Nie mam dużo kasy, a miałam dwie operacje. Bardzo dziwne.

Elkar podsunęła Wam pomysł z udaniem się do rzecznika. Czemu nie chcecie skorzystać, tylko odsuwacie to? Troszkę bez sensu. Piszcie jedno pismo do ordynatora, dyrekcji i do wiadomości rzecznika praw pacjenta.

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Kinga, nikt nie próbuje zmieniać Twoich doświadczeń, ale tylko opisujemy swoje przejścia i odczucia. a moje są takie jakie są i tego najlepsze nawet nastawienie NFZ-u do Ciebie nie zmieni.

zdaję sobie sprawę, że każdy ma inne odczucia, jeżeli ja jak opisywałem miałem stawkę żywieniową 6zł i była to tragedia, wiem że inni mogli mieć dużo lepiej, ale nie mogę pisać że w moim przypadku było inaczej.

jeżeli zrobili mi operację perfekcyjnie na najwyższym poziomie (oceniam po rezultatach), to nie mogę pisać o tym źle, choć na pewno wielu ludziom operacja nie poszła tak dobrze, ale to są moje doświadczenia i trudno abym pisał inaczej.

albo będziemy opisywać swoje doświadczenia, albo trzeba będzie opracować formularz pasujący do dobrego tonu pisania, ale wtedy to nie będzie miało żadnego związku z rzeczywistością.

kinga 
19III2008 11VII2012

Cyryl napisa/a:
Kinga, nikt nie próbuje zmieniać Twoich doświadczeń, ale tylko opisujemy swoje przejścia i odczucia. a moje są takie jakie są i tego najlepsze nawet nastawienie NFZ-u do Ciebie nie zmieni.

A ktoś próbuje zmieniać moje doświadczenia? O NFZ też nigdzie nic nie pisałam.

Cyryl napisa/a:
albo będziemy opisywać swoje doświadczenia

Każdy pisze swoje doświadczenia i nikt nikomu nie broni tego robić.
Dodatkowo piszę, żebyś zapoznał się też z doświadczeniami innych.

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna

Ane wielki szacunek dla Ciebie za to co robisz , a co do terminu operacji i samej operacji to jeśli jest możliwość to skonsultujcie odwiedźcie inny szpital . Ja podobnie czekam na endo. będąc już po wypadku w szpitalu ordynator mówił rodzinie ze chociaż chcą to nie mogą wszczepić endoprotezy bo grozi krwotok . Aktualnie minęły 2 tygodnie od terminu w którym miał być zabieg , a czekałem na niego 9 miesięcy ale po 4 mieś. od dnia wyznaczenia terminu dostałem pismo o przesunięciu terminu z powodu wykorzystania limitu . Na powyższe pismo odpisałem wraz z prośbą o przyspieszenie podając powód i do dnia dzisiejszego cisza zero odzewu . Rozumie Ciebie jak i Twoją kuzynke bo wiem ze choroba również zostawia ślad w psychice wieżę ze się uda i za niedługi czas kuzynka wróci do zdrowia jak i sprawności ce go Jej życzę .....
Cyryl pisze ze nie można się odwołać ale zawsze można zmienić lekarza szpital o czym piszą inne osoby , nawet ja w swojej historii do tego nawiązałem choć chwilowo się wstrzymałem ponieważ za kilka dni wyjezdżam na rehabilitacje . W pamięci mam tez słowa ordynator z najbliższego szpitala który był pierwszy gdzie mnie ratowano , ze szpital z Mielca odmówił leczenia a pózniej ze i Otwock tez . Dla tego się wacham nad tą decyzją .....

29palms 
Bioderkus!!!

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 22 Lut 2012
Skd: Poznan

Zapewne zaraz dostanę po uszach za swoją opinię, ale trudno. Przeczytałam uważnie ten wątek i szczerze mówiąc mam dość mieszane uczucia.
Rozumiem, że dziewczyna jest w trudnej sytuacji życiowej i bardzo jej współczuję, ale... No właśnie, bardzo uderzyło mnie negatywne nastawienie wobec lekarzy (bez pieniędzy pod stołem nic nie da się zrobić, operują w miarę dobrze, szpital mnie olewa, itp.). Jeżeli masz takie nastawienie, to całkiem możliwe, że nieświadomie takie poglądy zamieszczasz w piśmie do szpitala. Kolejna sprawa, może zabrzmi to okrutnie, moim zdaniem słusznie, że chirurg podejmujący decyzję o terminie operacji, nie uwzględnia informacji o sytuacji rodzinnej pacjenta ( w tym przypadku o stanie zdrowia dziecka). On ma zdecydować na podstawie stanu zdrowia pacjenta. Przepraszam, ale mam już tyle lat, że pamiętam jak w dawnych czasach było po kilka kolejek osób obsługiwanych poza kolejnością. System powinien być jasny i przejrzysty - masz skierowanie na operację, jesteś zapisany na listę oczekujących i wiesz ile osób jest przed Tobą. W wyjątkowych przypadkach można komuś przyspieszyć zabieg, ale o tym powinien zdecydować lekarz na podstawie obiektywnych przesłanek, a nie na podstawie subiektywnych odczuć pacjenta (wiem, że boli i ciężko się funkcjonuje, ale to dotyczy wszystkich pacjentów oczekujących na endoprotezę).
A wracając do tego konkretnego przypadku, owszem pismo można napisać i to najlepiej podparte opinią ortopedy. Może to oczywistość - grzecznie sformułowane i porządnie napisane. Warto jeszcze ustalić ile osób jest jeszcze przed nami w kolejce. Numer 250 niekoniecznie musi oznaczać, że 249 osób oczekuje przed nami, bo niektóre szpitale nie aktualizują listy co tydzień tylko dopisują kolejnych pacjentów. No i jeszcze jedno, operacja nie rozwiąże wszystkich problemów, może warto zwrócić się o pomoc do pobliskiego ośrodka pomocy rodzinie?

ane 
ane
Mikrus Bioderkus

To co myślicie iść do jeszcze innego ortopedy by wydał opinię czy faktycznie kuzynka potrzebuje przyspieszonej operacji?
Czy zrobić tak było napisane iść do tego lekarza co ja wcześniej (w listopadzie) kwalifikował do operacji i poprosić by jeszcze raz rozważył jej sytuację?
Bo z naszego pytania za przeproszeniem zrobiła się trochę dziwna dyskusja z przepychanką kto co i jak dla siebie, a my i tak zostajemy w punkcie w jakim byłyśmy. no oczywiście odrobinkę uzbrojone w jakąś tam wiedzę. :shock:
Tak wiem że nie ma się co powoływać na dziecko, ale ono w tym momęcie cierpi też cierpi. Może faktycznie spróbujemy opisać tylko sytuację kuzynki. Ja akurat w tej sprawie się nie liczę i nie potrzebuję hołdu.
Chcę jej tylko pomóc jej i dziecku!!

kinga 
19III2008 11VII2012

29palms, zgadzam się w całej rozciągłości.
ane,
ane napisa/a:
To co myślicie iść do jeszcze innego ortopedy by wydał opinię czy faktycznie kuzynka potrzebuje przyspieszonej operacji?

Przecież to zostało już napisane. Tak, niech kuzynka idzie do innego ortopedy.
ane napisa/a:
Czy zrobić tak było napisane iść do tego lekarza co ja wcześniej (w listopadzie) kwalifikował do operacji i poprosić by jeszcze raz rozważył jej sytuację?

Też można iść. I grzecznie porozmawiać.
ane napisa/a:
a my i tak zostajemy w punkcie w jakim byłyśmy.

Dostałyście sporo rad, co robić (ponowne pisma z dokładnym, rzeczowym i grzecznym opisaniem sytuacji chorobowej, sytuacji z dzieckiem; pisma kierowane zarówno do ordynatora, dyrekcji szpitala i do wiadomości rzecznika praw pacjenta. Wizyta u innego ortopedy w celu potwierdzenia diagnozy - konieczna pilna operacja wstawienia endoprotezy stawu biodrowego. Rady co do skorzystania z pomocy PCPR).

Teraz tylko od Was zależy jak postąpicie.

elkar 
x
Popularus Bioderkus

Doczya: 17 Sty 2013
Skd: Stąd

1. Wizyta u ortopedy, który wypisze skierowanie/zaświadczenie, że wymagana jest pilna operacja.
2. Napisać pismo, dołączyć to skierowanie/zaświadczenie o pilnej potrzebie operacji. W piśmie umieścić to, co zostało podane w jednym z wątków tu przytoczonych.
3. Po otrzymaniu odpowiedzi, załóżmy negatywnej, skontaktować się z rzecznikiem praw pacjenta. Nie rozumiem tego strachu, obawy przed rzecznikiem. Od tego jest, dodatkowo w kilku mediach sama pani rzecznik mówiła, by się do niej zgłaszać, oczywiście z wszelkimi dokumentami dotyczącymi choroby, by jej lekarze zweryfikowali stan pacjenta i na tej podstawie odpowiednio zareagowali.

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Obecnie sama jestem przed operacją tyle że tym razem nie biodra a oczu jeden lekarz się tego nie podiął różne wzgledy teraz to nie istotne. Poszukałam innej placówki termin mam wyznaczony na 31 marca 2014 roku gdzie ludzie czekają po dwa lata i dłużej. I nie załatwiałam tego prywatnie lekarzowi też w łapę nie dałam. Podpisuje się pod postami innych jeśli ta placówka was jak napisałaś olewa szukać innej do skutku. Rozumiem że jest ciężko ale samymi żalami na forum niczego nie załatwicie dziewczyny podały wam pomysły. Chociażby to aby napisać do Rzecznika Praw Pacjenta skorzystajcie z tej drogi. A nie zastanawiacie się czemu szpital was tak traktruje.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: