Status: Osteo. Ganza x 1
Wysany: Pon 10 Mar, 2014
sysia200, nawet prywatnie na wizyte do Profesra trzeba swoje odczekać, ale na pewno warto:) byc moze bede miala termin do odstapienia na 16 kwietnia w WaWie oczywiscie, ale to bede wiedziala po 27 marca:)
sysia200 Jeśli zamierzasz się zdecydować na Osteotomie wg Ganza to radziła bym w miarę szybko jechać do Prof J Czubaka albo do Dr Czwojdzińskiego, bo jesli będziesz zwlekać może się okazać że potem już nie będziesz mić szans na Osteotomie. Ten zabieg można przeprowadzać ale na mało zniszczonym biodrze mi Prof od postawienia diagnozy w pazdzierniku. Powiedział że w styczniu mam być w klinice i decydować się szybko na zabieg bo po trzech miesiącach już nie dał by rady przeprowadzić na moim biodrze tego zabiegu. W Otwocku dowiedziała sie byś ile ewentualnie można jeszcze poczekać z zabiegiem. I miała byś może wyznaczony termin.
_________________ Żyj tak by jak najwięcej dać z siebie innym
Status: Przed
Wiem wiem..postaram się jak najszybciej pozałatwiać lekarzy tutaj na miejscu aby wiedzieć czy faktycznie powinnam tam pojechać..tak już mam niestety że do tej pory zwlekałam z każdą wizytą u ortopedy ..że poboli i przejdzie...raz jest lepiej raz gorzej ..ale no niestety dysplazja stawu biodrowego raczej mi nie przejdzie do tej pory żyłam sobie w takiej błogiej nieświadomości ale teraz mnie to przeraża lat przybywa i zdrowie już nie to
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
sysia200, u lekarzy na miejscu raczej się nie dowiesz, czy Twoje biodra nadają się do osteotomii wg Ganza, bo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znają.
Status: Przed
Ty kinga jesli dobrze rozumuję po profilu jesteś po endoprotezie , nie wiem czy takie zabiegi robi sie tylko przy dysplazjii czy jeszcze w innych przypadkach
myślisz że osteotomia jest lepszym rozwiązaniem od endoprotezy ?
nie siedze za bardzo w tym temacie ani nikt z mojej rodziny..mama cały czas namawia mnie aby sie zapisać do kolejki na endoprotezę a ja nie wiedzieć czemu uparłam sie że jesli już będzie trzeba to wole tę osteotomię
Dwa lata temu ortopeda do którego chodzę powiedział że endoproteza to ostateczność a ja puki co chodzę normalnie ..tylko odczuwam ból po przesileniu
Każdy lekarz mówi nie przesilać , oszczędzać unikać dłuższych spacerów ..no jej a jak tu żyć jak trzeba gdzieś pracować
Kinga ma rację o tym czy nadajesz się na ten zabieg nie powie Ci ortopeda z przychodni. Bo się na tym nie znają, jesli bedziesz sie nadawac na Osteotomie to jeden z lepszych wyborów bo zachowujesz swoje biodro.Sama jestem po Osteotomii wg Ganza zabieg miałam w styczniu 2008 roku biodro spisuje się bez zarzutu. A miałam już takie bóle że nie mogłam normalnie funkcjonować. Ale o tym czy ten zabieg jest u Ciebie mozliwy powinni zdecydować w Otwocku. Endo mogą natomiast wstawić w każdym szpitalu gdzie znajduje się oddział Ortopedii.
_________________ Żyj tak by jak najwięcej dać z siebie innym
Ostatnio zmieniony przez Bonia Pon 10 Mar, 2014, w caoci zmieniany 1 raz
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
sysia200, jeśli masz szansę na uratowanie swoich stawów biodrowych poprzez osteotomię wg Ganza, to nie wahaj się. Endoproteza to ostateczność. Ja nie miałam dysplazji, tylko inną chorobę. Ty masz szansę na super metodę, więc skorzystaj, póki można zrobić. Poczytaj na Forum o tej metodzie. Poczytaj historie osób, które miały ten zabieg.
I o rehabilitacji, która pomaga utrzymać stawy i całą resztę w dobrej formie. To jest bardzo ważna część leczenia
Status: Osteo. Ganza x 1
sysia200, jako przykład podam Ci sytuacje, w grudniu pojechałam na wizyte do Kielc do doktora Marcinkowskiego, bo nie wiedzialam jeszcze wtedy ze osteotomie robia tylko w Otwocku. Mialam nadzieje, ze tam moze da sie to jakos przyspieszyc:) Jak ten lekarz stwierdzil, ze dysplazja i w takim stanie, jedyne co mi powiedzial to, zeby konsultowac sie z Prof Czubakiem, byl zdziowiony jak powiedzialam ze juz u niego bylam:) powiedzial, ze endo to ostatecznosc i trzeba probowac leczyc swoj staw dopoki sie da i on mi endo nie wstawi, tylko dlatego, ze wie, ze na razie jeszcze nie ma potrzeby:)
Wiem wiem..postaram się jak najszybciej pozałatwiać lekarzy tutaj na miejscu aby wiedzieć czy faktycznie powinnam tam pojechać..tak już mam niestety że do tej pory zwlekałam z każdą wizytą u ortopedy ..że poboli i przejdzie...raz jest lepiej raz gorzej ..ale no niestety dysplazja stawu biodrowego raczej mi nie przejdzie do tej pory żyłam sobie w takiej błogiej nieświadomości ale teraz mnie to przeraża lat przybywa i zdrowie już nie to
sysia w pełni popieram kingę u mnie lekarz na miejscu, czyli ortopeda (z jakimś przerostem ambicji) z ośrodka zdrowia, na pytanie o Ganza, powiedział: kto Pani takich głupot naopowiadał? Endoproteza i nic więcej!!!
Ale później skonsultowałam się z prof. Synderem z Łodzi (specjalista od endo), a ten stwierdził, że szkoda by endo już wstawiać i skierował mnie do prof. Czubaka.
Ja też do Otwocka nie mam blisko, ale nie wyobrażam sobie, dać się pokroić, ot tak. Mam dwójkę dzieci i muszę myśleć również o nich. Jeżeli nie jest dla mnie jeszcze za późno na osteotomię, to mogę jeździć do Otwocka codziennie, byle tylko mnie zoperowali.
Krzysztof34, ból podpowiada że coś jest nie tak. Można wtedy wybrać metodę operacji i równocześnie poddać się rehabilitacji. Potem lekarz kwalifikuje, o ile się nadajemy . M. in. przez forum mamy świadomość wyboru.
Przepraszam,że za pytam czy ból nie jest już żadną wykładnią?
Ból (nawet b. duzy) nie musi świadczyć o wielkości problemu na poziomie stawu biodrowego. Tutaj odradzam sugerowanie się tylko bólem. Tak jak napisała Pasiflora, ból jest "tylko sygnałem" ale nie przesądza o diagnozie i o planie leczenia.