Status: Przed
Doczy: 29 Lis 2013 Posty: 10 Skd: Wrocław
Wysany: Pi 29 Lis, 2013 pacjent po by-passach
Witam.Jestem osobą po zawale i zabiegu wszczepienia pomostów naczyniowych w sercu[by-passy,2 lata temu].Mam kłopot ze stawami biodrowymi.Ortopedzi widza jedyna mozliwość pomocy-wstawienie endoprotez,-y.Jednoczesnie uważaja,że zabieg w moim przypadku niesie spore zagrożenie.Przyjmuje leki rozrzedzające krew i musiałbym je odstawić do zabiegu.Trudno mi z nimi dyskutować.Mój wpis jest jednoczesnie pytaniem:czy ktos z Was jest/był w podobnej sytuacji,słyszał o zabiegu u podobnego pacjenta.Każda informacja będzie dla mnie pomocą w podejmowaniu dalszych kroków.Dzięki.
Wysany: Pi 29 Lis, 2013
Podstawą do wstawienia endoprotezy są zdjęcia RTG,badanie fizykalne,moje odpowiedzi na zadawane pytania.Oczywiście próbowałem rehabilitacji,byłem na oddziale szpitalnym rehabiltacyjnym 3 tyg.,korzystałem z zabiegów w przychodni.Zwykle jest ulga w dolegliwościach bólowych po tych zabiegach,odrobinę większa ruchomość.Problemem jest przyszłość,wszak nie młodniejemy.
Wysany: Pon 09 Gru, 2013
Widzę,że nie ma tu osób z podobnymi problemami do moich.A rehabilitacja moja to ćwiczenia indywidualne-z odciażeniem stawów biodrowych,typowe.Laser,ultradźwięki z różnymi żelami,tens.Krioterapia .Zabiegi przynoszą pewną poprawe.W ruchomości stawów.A także mniej boli.Na jak długo to starczy?
Borismax,
czyli jesli dobrze rozumiem cwiczenia w odciążeniu stawów polegają na podwieszeniu nogi w tzw. UGUlu(klatce) i każą Ci nią machać w jedna i druga strone?Napisałeś, że korzystałeś z zabiegów w przychodni.Jesli to była przychodnia, która ma podpisany kontrakt z NFZ to zazwyczaj zabiegi fizykoterapeutyczne(Tens,UD) trwają tam kilka razy krócej niż powinno to wyglądać. Rzadko się również zdarza w takich przychodniach, aby kinezyterapia stała na wysokim poziomie.
Trzeba miec duzo szczescia by trafic na rozgarnietego fizjoterapeute.Popytaj i poszukaj w swoim miescie również innych przychodni w której robi się ciekawe i mądre rzeczy z pacjentami.Myśle,że we Wrocławiu coś się znajdzie. Na forum jest dział w którym można zaczerpnąć takich informacji, ewentualnie może portal znanylekarz.
_________________ Sprawy niemożliwe załatawiam od ręki.Na cuda trzeba chwilkę poczekać;-)
Fizjoterapeuta.Dyplomowany terapeuta metody PNF.
A rehabilitacja moja to ćwiczenia indywidualne-z odciażeniem stawów biodrowych,typowe.Laser,ultradźwięki z różnymi żelami,tens.Krioterapia .Zabiegi przynoszą pewną poprawe.W ruchomości stawów.A także mniej boli.Na jak długo to starczy?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba mieć jakikolwiek punkt odniesienia. Nietety na chwilę obecną nie wiem :
w jaki sposób obciążasz nogi w staniu i chodzie?
gdzie występują istotne kompensacje wpływające na zmienioną mechanikę ciała?
czy posiadasz dobrą stabilność i koordynację mięśni tułowia?
jaka jest u ciebie kontrola ekcentryczna mięśni stabilizujących?
Więc aby cokolwiek Ci powiedzieć więcej konieczne byłoby podeprzeć się zarówno dobrze zebranym wywiadem jak i szczegółowym badem fizykalnym. Moja rada jest taka:poszukaj w swoim mieście osteopaty/fizjoterapeuty myślącego i pracujacego globalnie którzy oprócz postawionej diagnozy funkcjonalnej pomoże Ci przed zabiegiem (np. porawi jakość i długość chodu, zmniejszy ból spoczynkowy) i przygotuje do (ewentualnej???) terapii pooperacyjnej .
Jak sam zauważyłeś zabiegi które miałeś przynoszą poprawę. Jeśli jednak nie satysfakcjonuje Cie to w pełni to radziłbym poszukać wyżej przeze mnie wspomnianych fachowców.
borismax, z tego co pamiętam to w Otwocku operowano dziewczynę z hemofilią, więc pewnie i z takim przypadkiem sobie poradzą
Ale nie tędy droga Operacja to ostateczność. Posłuchaj kolegów którzy wcześniej się wypowiadali i skrorzystaj z ukierunkowanej rehabilitacji