Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
[OGÓLNE] Co mi DAŁA rehabilitacja ???
Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Nie 03 Lis, 2013   

dla mnie sam tytuł: "cudotwórcy" jest trochę nie taki jak powinien.

ja jestem człowiekiem praktycznym, nie wierzę w cudowne formuły, zaklęcia, eliksiry, a tym bardziej w cuda.

ale wierzę w ciężką pracę. jak jest praca, to i są efekty. dla mnie nie ma w tym żadnego cudu, jest tylko motywacja, determinacja, praca i oczywiste efekty.

mondey 
Popularus Bioderkus

Doczya: 11 Lut 2013
Skd: K-Koźle
Wysany: Pi 24 Sty, 2014   

Witam po długiej przerwie :)
Wróciłam z rehabilitacji w słynnym na opolszczyźnie Korfantowie :) Trwało to prawie miesiąc, bo trafiłam na świeta i sylwestra, którego chciałam spędzić w szpitalu,ale nie wyszło ;)
Zatem moje rehabilitacja była w umiarkowanym stopniu udana, bo za dużo przerw w tym czasie, a co się z tym wiąże i praca rehabilitantów była "na pół gwizdka", poza tym wchodzi też moja praca,ale ja też trochę się rozleniwiłam przez te świeta, choć basen, ćwiczenia, rozciąganie-nie odpuszczałam. Wiem,że tylko ciężką pracą dojdzie się do sprawności, teraz już u siebie, pracuję ze swoją rehabilitantką na tkankach miękkich,bo niestety przy mojej chorobie ( seronegatywne zapalenie stawów) ciągła praca i rozciąganie to podstawa,ale nie zawsze mam na to siły, zreszta,jak 90% osób ,które powinny ćwiczyć mają to samo podejscie :) Jednak nadal jestem za tym,że ciagła praca nad sobą, rehabilitacja to podstawa! Po drugiej operacji wstawienia endo,mam krótszą nogę o jakieś 0,5 cm, kiedy się mocno porozciągam, kilka dni zrobię to regularnie, dysfunkcja ta się zmniejsza,więc cóż mi pozostało....ćwiczyć,ćwiczyć i się rozciągać :)
Byłam już raz na spacerze z "kijami",czas by zacząć regularnie chodzić, bo to bardzo dobra rehabilitacja, no i basen, w którym się bardzo fajnie mięśnie rozciągają,ale to każdy wie :)

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Sob 25 Sty, 2014   

mondey napisa/a:
...Zatem moje rehabilitacja była w umiarkowanym stopniu udana, bo za dużo przerw w tym czasie, a co się z tym wiąże i praca rehabilitantów była "na pół gwizdka"...

kiedy byłem juniorem młodszym i trenowałem lekką atletykę (siatkówka jest moim drugim sportem) w Śląsku Wrocław, każdy z chłopaków miał zeszyt w którym zapisywał ćwiczenia treningowe i to co dostawał na "zadanie domowe", bo to co na treningu to tylko wycinek pracy.
tak jest według mnie również z rehabilitacją. i tu nie chodzi o hobby, zabawę, ale o coś o wiele ważniejszego - powrót do zdrowia, więc założenie takiego zeszytu zapisanie ćwiczeń spowoduje to, że czy będzie rehabilitant, czy go nie będzie, ilość i jakość wykonanej pracy będzie taka sama.

jak czytam niektóre wypowiedzi, to wnioskuje z nich, że dobry rehabilitant to taki, który wykonuje ćwiczenia za pacjenta.

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Cyryl ja taki zeszyt mam od samego początku rehabilitacji. A to że rehabilitant wykonywał by je za mnie to mnie rozbawiłeś do łez tym stwierdzeniem :mrgreen:

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna

No właśnie co z takiej rehabilitacji jak coś za nasz ma robić ,jakbym nie ćwiczył systematycznie pomyślał o roweze to pewnie bym słabo chodził .Poprostu praca i wiaraze bedzie oki a nie marudzenie ze trudno zle ze boli tak ma być pozdrawiam...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: