Wysany: Pi 12 Lip, 2013 Jestem młody i mam zwyrodnienie obydwu bioder - co dalej?
Cześć
Jestem Marcin. Mam 22 lata, dodatkowo jestem niepełnosprawny. Od dziecka mam prawostronne porażenie mózgowe - stopień znaczny. Źle przyjęty poród. Chodzę, ale mam dużą spastyczność prawej części ciała (rękę w górze trzymam, noga jest jakby sztywna, lecz jest z nią wszystko OK) Prawą nogę mam o kilka cm krótszą, ( z powodu choroby) przez co kuleje.. Niecałe dwa miesiące temu wybrałem się do pobliskiego szpitala, bo bardzo bolało mnie kolano, utrudniało mi to chodzenie. Ból pojawiał się po przebyciu 1-2km, i był dość silny
Zrobiłem prześwietlenia i wyszło mi tak :
Kości stawu kolanowego prawego bez uchwytnych szczelin złamania, szpara stawu zachowana. Zmiany zwyrodnieniowo- wytwórcze kości obydwu stawów biodrowych, w postaci sklerotyzacji strupów panewek oraz zaostrzeniem ich krawędzi. Szpary stawów asymetrycznie zwężone, w środkowych i dolnych odcinkach.
Drobne zmiany entezopatyczne, w obrębie większych krętarzy obu kości udowych. Wyrośl chrzęstno- kostna, w okolicy kości udowej prawej na długości ok. 2cm.
Skonsultowałem się z ordynatorem oddziału ortopedycznego szpitala, w którym byłem i stwierdził, że "zostawić to tak, jak jest, bo może być jeszcze gorzej. Ja się tego nie podejmę " Powiedział mi również, że w moim przypadku całkowicie odpada endoproteza ze względu na moje zrywy na moją chorobę. Bo ona będzie się odklejać czy coś podobnego. Jego ostatnie słowa brzmiały tak: ze zwyrodnieniem można jeszcze długo żyć, a wyrośl nie powinna mi przeszkadzać pod warunkiem, że stracę na wadze (170cm 83kg) Dał mi wskazówki: ruszać się, nie nosić zakupów, nie podnosić ciężarów, zbić wagę. Dał mi leki oczywiście na ból: "Zaldiar 37,5/325mg" i na odbudowę kości, bo są słabe.
Mam kilka pytań:
- Jaka przyszłość mnie czeka? Czy będę musiał chodzić o kulach?
- Ile muszę ważyć? Tak, aby było bezpiecznie.
- Czy się ruszać, chodzić na spacery? Czy się oszczędzać
- Mam dziewczynę pełnosprawną i czy wiecie nie będę dla niej ciężarem, bo wiecie teraz mam wyrzuty, że mogę jeszcze bardziej być "gorszy" i ona by się przy mnie wykończyła - wiecie co mam na myśli. Dzieli Nas wiek, bo ja mam 22 lata ona 36 lat . Seks jest wszystko jest OK nawet chyba może być w ciąży (ostatnio). Kocham ją, ona mnie nie związałem się z nią, bo chciałem się dowiedzieć czy zabawić się nią, chciałem zawsze być z taką kobietą. Wiem jak mogę być postrzegany, lecz tym się nie przejmuje. Nie chcę być postrzegany, że młody zrobił dziecko i kopną w d... kobietę. Przeraża mnie wizja tego jaki będę w przyszłości.
- Wasze doświadczenia z Zaldiarem?
- Co mi ogólnie radzicie
Serdecznie Dziękuje za wszelkie odpowiedzi/ podpowiedzi
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Sob 13 Lip, 2013
Witaj Marcin
Gursonek napisa/a:
Ile muszę ważyć? Tak, aby było bezpiecznie.
Wg tego przelicznika 63kg.
Ale waga wadze nie jest równa, bo to zależy m.in. od ilości/jakości mięśni, tkanki tłuszczowej itp.
83kg to raczej dużo jak na 170cm
im mniej kilogramów - tym lepiej dla bioder
Gursonek napisa/a:
Czy się ruszać, chodzić na spacery? Czy się oszczędzać
Pewnie, że się ruszać. Najlepiej właściwie i tak, by ruch nam służył.
Idź do dobrego fizjoterapeuty - namiary znajdziesz na Forum.
Gursonek napisa/a:
Co mi ogólnie radzicie
Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym ortopedą. Jeden nie może być wyrocznią.
Wg tego przelicznika 63kg.
Ale waga wadze nie jest równa, bo to zależy m.in. od ilości/jakości mięśni, tkanki tłuszczowej itp.
83kg to raczej dużo jak na 170cm
im mniej kilogramów - tym lepiej dla bioder...
prawidłowa waga zależy od indywidualnej budowy, przede wszystkim od kośćca.
jeżeli ja mam przy 187cm stopę 43 i ważę 88kg co uważam za zbyt dużo, natomiast znam gościa tego samego wzrostu o stopie 48 dla którego waga 110kg jest czymś prawidłowym.
gość za juniora ważył 90kg, gdy ja 72kg. gdy osiągnął 130kg odchudził się i zszedł poniżej 100kg i stracił całkowicie koordynację ruchową.
według mnie jeżeli masz stopę poniżej 41 waga powinna być poniżej 70 kg, jeżeli większą to gdzieś do 75kg.