Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Obluzowanie/zwichnięcie endo
Natalka22 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 29 Sie 2012
Skd: mazury
Wysany: Nie 07 Lip, 2013   

Mama była ze scyntygrafią u ortopedy, a on kazała jak najszybciej sontaktowac się z operatorem. Wizyta jutro :-|
Mama juz tylko się modLi żeBy jak najszybciej ja wziął na stół jeśli już to nieuniknione.

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M
Wysany: Wto 09 Lip, 2013   

Natalka22 napisa/a:
Wizyta jutro
Mama juz tylko się modLi żeBy jak najszybciej ja wziął na stół jeśli już to nieuniknione.

Natalko22, przykre wieści :-(
Jaki jest rezultat wizyty u operatora, jaka diagnoza, jakie ustalenia...???
Pozdrowienia dla Mamy :hug:

Natalka22 
Popularus Bioderkus

Wysany: Sro 10 Lip, 2013   

No właśnie operator nic złego na zdjęciach nie widzi
na scyntygrafie strzelił małego focha bo zlecił go inny ortopeda :-P
Dał mamie skierowanie na posiew moczu, jutro wyniki. Jak to będzie dobre to "musimy otworzyć" :cry:

Natalka22 
Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 11 Lip, 2013   

Wyiki posiewu idealne
Mama załamana
Ma czekać od jednego do dwóch mesięcy na wezwanie, na oddział.
Jak mi jej starsznie żal. :cry:

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Pi 12 Lip, 2013   

Natalko, miałabym wielkie obawy ponownie oddawać się w ręce tego samego operatora tym bardziej, że pomimo sugestii innego lekarza o obluzowaniu, on nie widzi nic. Po otwarciu istnieje obawa, że też nic może nie zobaczyć :-(
Natalko macie jeszcze trochę czasu, spróbuj jeszcze skonsultować mamę chociażby z olsztyńskimi ortopedami (operatorami bioder), może fachowsze spojrzenie da jaśniejszy obraz sytuacji :)

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa

Natalka22, zgadzam się z Mijką lepiej się skonsultować o dużo za dużo niż o ten jeden raz za mało. Nie odpuszczaj. powodzenia.

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne

Natalka22, moja mama jest po rewizji ,lekarz z Ostródy ,który żle wykonał operację do końca upierał się ,że wszystko jest ok....nawet wysłał ją do 2 swoich kolegów oczywiście z tego samego szpitala i wszyscy twierdzili ,że endo ma się super .
Zabrałam mamę do swojego lekarza i stwierdził zupełnie coś innego ,nawet nie chcę myśleć co by się stało gdyby dalej do niego chodziła.
Bardzo proszę spróbujcie tak jak napisała Mijka uderzyć do Olsztyna dr.Bladowski jest na tym terenie najlepszy.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Natalka22 
Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 18 Lip, 2013   

Wczoraj poszłam razem z mamą do ortopedy z Iławy, taki młody sympatyczny, empatyczny lekarz.
Mówi, że to jak dla niego jest infekcja, prawdopodobnie bakteryjna, która jest powikłaniem.po wszczepieniu. Mogła się utworzyć, przy jakimś osłabieniu mamy organizmu.
Zapytałam czy można z tym jechać do innego szpitala, a on , że raczej powinno się z tym iść do własnego operatora, a moje obawy pomimo, że zrozumiałe nie musza przynieść poprządanego skutku. Bo idąc do innego operatora może to sie o wiele bardziej przeciągnąć.
Sama nie wiem co tu robić. :cry:
Operacja jest nirunikniona, ale teraz bardziej sie boję ja sama. Mama stara sie trzymać ale kiepsko jej to wychodzi, a jak wczoraj dr Góraj powiedział, że może mieć wstawioną czasówke na wyleczenie infekcji, i po wyleczeniu dopoero stałą endo to masakra.
Gdybym mogła poszłabym za nia na ta operację
Że też to musiało przytrafić się takiej panikarce jak moja mama.

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Czw 18 Lip, 2013   

Natalko22, szukaj fachowej pomocy dla Mamy.
Na PW masz informację, może skorzystacie :)

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika
Wysany: Pi 04 Kwi, 2014   

Witam z takim pytankiem. W środę delikatnie poślizgnęłam się w domu na panelach w rotacji zewnętrznej - doszło do niewielkiego rozkroku - nie upadłam. Ból nogi od razu nie do zniesienia. Brak jakiejkolwiek możliwości stanięcia czy oparcia się stopą o podłogę.
Dzwonię do ordynatora - ten każe załatwić sobie transport i do szpitala. Spytał tylko czy nogi są równe - były i czy noga jest w rotacji zewnętrznej (także była) - więc powiedział że nie będzie to raczej wywichniecie tylko złamanie.
Przerażona wizją reoperacji spakowałam się wezwałam teścia i do szpitala. Ból z godziny na godzinę bardziej narastał. Ledwo doczłapałam o kulach na SOR. A samo wejście i wyjście z auta to był koszmar nie do zniesienia. Jedynie w całkowitym spoczynku nie bolało. Ale najmniejsze poruszanie nawet zdrową nogą już powodowało ból całej miednicy i drugiej nogi.
Na SOR-ze w wielkiej męczarni zrobili komplet zdjęć w różnych pozycjach i dzięki Bogu okazało się że to tyko :
Zwichnięcie, Skręcenie i naderwanie stawu i więzadeł biodra. Wykręcenie biodra lewego.

Więc do domu zaś Clexane i p/bólowe i wizyta kontrolna we wtorek u mojego ortopedy (akurat tak miałam umówioną już wcześniej).
Wczoraj już było troszkę lepiej - o kulach poruszam się bez bólu (ewentualnie z dużo mniejszym) gdy stąpnę mocniej stopa o ziemię (kazał normalnie opierać się na nodze do granicy bólu).
Dzisiaj nie brałam jeszcze p/bólowej, pobolewa tylko w momentach większego lub nie tak wykonanego ruchu. No i jeszcze nie mogę stanąć na nodze.
We wtorek muszę jechać do lekarza na wizytę a w środę mam pogrzeb bliskiej mi osoby i muszę sama jechać ponad 60km. autem. Czy dam radę? Na chwilę obecną jeszcze sprzęgła nie umiem wcisnąć :evil:
Czy ktoś miał takie coś i ile to trwało. Po jakim czasie przestało boleć i można odstawić kule?

Akurat dzień wcześniej we wtorek miałam komisję w ZUS i poszłam na nią o kulach. ;-) Że też musiałam je wyciągnąć i wywołać wilka z lasu :evil: Ale siedzę w domku na rencie :-| jeszcze do końca stycznia 2015r.

kejpi77 
Popularus Bioderkus

Doczy: 03 Kwi 2013
Skd: z tamtąd

aż się wierzyć nie chce że "lekki poślizg" może mieć takie konsekwencje - nastawiali Ci nogę w szpitalu po tym zdarzeniu ?

fiolet 
Bioderkus!!!

kejpi77 napisa/a:
aż się wierzyć nie chce że "lekki poślizg" może mieć takie konsekwencje - nastawiali Ci nogę w szpitalu po tym zdarzeniu ?

Nie nic nie robili ponieważ powiedział, że nie trzeba.
Sama jestem w szoku. Nie raz upadłam, w styczniu na nartach jeździłam, teraz na rowerze i nic - a w środę zwykłe lekkie ujechanie nogi i masz babo placek.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

fiolet napisa/a:
…….." dzięki Bogu okazało się że to tyko :
Zwichnięcie, Skręcenie i naderwanie stawu i więzadeł biodra. Wykręcenie biodra lewego…………"

Czy rozpoznanie jakie cytujesz otrzymałaś na piśmie czy na słowo? Prawdę mówiąc nie brzmi profesjonalnie.

Fizkom

fiolet 
Bioderkus!!!

Oczywiście na piśmie na Karcie Informacyjnej (wypisowej) napisane przez dr n. med. ortopedę- traumatologa :mrgreen:

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Czy to możliwe że przy odwiedzeniu można wywichnąć nogę z endo? Mam pewne obawy ... Ale w końcu to nie ja jestem specjalistą :roll:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: