Status: Endo x 2
Wysany: Sob 01 Cze, 2013 Staplerki
Mam pytanie odnośnie staplerków-otóż u mnie w mieście nie ma możliwości ich wyciągnięcia,na karcie wypisowej mam zaznaczone,iż zalecane jest ich wyciągnięcie minimum 21 dni po zabiegu,po ocenie stanu zagojenia rany,w moim przypadku,choć nie znam się na tym,rana jest już zagojona,i można by wyciągnąć staplerki(jestem 4 tygodnie po operacji),a czy jak je przenoszę?czyli będę miał je założone do pierwszej wizyty kontrolnej po 8 tygodniach po zabiegu,czy nic złego się nie stanie?Może ktoś miał podobny dylemat?
Dziękuje.
Mariusz ,myślę że 8 tygodni to będzie za długo. W poniedziałek idę do chirurga prywatnie usunąć klamerki bo w poradni czarno od ludzi i trzeba odstać parę godzin. Koszt ma być ponoć niewielki. Najlepsze ,że robią z tego taki problem, w necie taki przyrząd do ściągnięcia staplerów to koszt ok. 7-10 zł. Tak żartując to mała instrukcja obsługi i można samemu się " rozszyć"
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni !
mariusz, u mnie w miejscowości dowiedziałam się że jak nie mają nożyczek do wyciągania to zamówią. Podejrzewam że to nie jest niebotyczny koszt.
Sprawdzone działanie:
"Proszę mi wystawić zaświadczenie, że nie mam możliwości w tym ośrodku usunąć staplerów" zawsze działa.
Status: Endo x 1
Wysany: Nie 02 Cze, 2013
Mariusz, mnie też odmówiono nie tylko w poradni, ale nawet "za pieniądze" w Sport Klinice. W końcu pojechałam na oddział do Piekar (wcześniej się umówiwszy telefonicznie) i przemiła pani pielęgniarka zrobiła to bezboleśnie w parę minut.
Teraz sobie myślę, że po wyjściu ze szpitala ze skierowaniem należało natychmiast pomknąć do poradni chirurgicznej i zarejestrować się na wizytę. Wtedy nie mogliby odmówić...
mariusz, radzę nie zwlekać za długo. Kiedy skóra zagoi się "za dobrze" pojawia się efekt wrastania, wtedy zszywki trzeba wyrywać na siłę, co raczej nie poprawia wyglądu blizny, nie jest bezbolesne i powoduje niepotrzebne podrażnienie okolicy blizny. Jeśli masz z tym kłopot to wybierz się do szpitala gdzie byłeś operowany albo faktycznie poproś o zaświadczenie o jakim wspomina pasiflora, powinno pomóc.
Pozdrawiam.
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Wysany: Nie 02 Cze, 2013
Kochani dziękuje za rady,moja sprawa z staplerkami,wyjaśni się w tym tygodniu,być może jutro,nie będe pisał ile telefonów w tej sprawie wykonałem bo mnie zaczyna trzepać,(co i kto mi mówił na ten temat),a z zaświadczeniem-to co nawet jak mi dadzą,to staplerki dalej zostaną w nodze,cóz mi po nim,jak nawet jak poproszę o takowe,to co wyślą kogoś do sklepu,innego szpitala bo ja mam coś w nodze do wyciągnięcia????to tak jak z realiami Polskiego szpitala.
mariusz, nie mogą Ci wystawić takiego zaświadczenia i dlatego Ci to zrobią na miejscu. Same nożyczki rzekomo nie są niezbędne do usunięcia staplerów. Powiedziała mi pani przez telefon "Powinniśmy mieć nożyczki do ściągania a jak nie mamy to też nie problem" Tak więc chyba potrafią sobie w inny sposób poradzić. Próbuj co masz do stracenia, a zyskać możesz zbędną trasę.
Wysany: Pon 03 Cze, 2013
Hura,po pewnych perypetiach o których,poniżej udało się dzisiaj w przychodni chirurgicznej (przyszpitalnej)wyciągnąć staplerki,przyrządem zwanym PEAN.
Ale w gwoli wyjaśnienia po 21 dniach od zabiegu dzwonie do poradni ortopedycznej u mnie w mieście,pytając czy u nich jest możliwość wyciągnięcia staplerów,pani pielęgniarka powiedziała,że nie ponieważ,oni nie zakładają,tylko szyją,więc nie mają do tego przyrządu,więc po otrzymaniu takiej informacji dzwonie do poradni w mieście gdzie miałem operację,słyszę w słuchawce że powinni mi to w rejonie wyciągnąć,ale jak nie mają takiej możliwości to oni to zrobią,tylko muszę się kontaktować z lekarzem który operował??????TO JAKAŚ PARANOJA,TAK JAK BY INNY LEKARZ NIE MÓGŁ PODJĄĆ DECYZJI!!!!!!!!Więc mam próbować dzwonić do nich,w dzień który on przyjmuje,i ustalić termin?????? PYTAM SIĘ NA CO TERMIN?NA WYCIĄGNIĘCIE STAPRELÓW?
Czytam skierowanie a na nim,że jest adresowane do poradni chirurgicznej w rejonie,a nie ortopedycznej,więc cóż mi zależy zadzwonić-jakie moje zdziwienie,mówią mi że choć nie mają takiego przyrządu,to żebym przyjechał,być może jak obejrzą to wyciągną(myślę sobie będę królikiem doświadczalnym.bo jak okaże się że nie ma takiej możliwości)ale ryzykuje i jadę,(przynajmniej nie mam daleko) oczywiście na dzień dobry lekarz mi robi wykład,że po takim czasie( 26dni)po zabiegu będzie to bolesna czynność,według niego powinienem to wyciągnąć 3 tygodnie temu)na szczęście nic a nic nie bolało,oprócz starganych nerwów na naszą POLSKĄ SŁUŻBĘ ZDROWIA,wiecie dlaczego????mam nadzieję że tak.
Dziękuje za rady,i odpowiedzi na moje pytanie.
Powiedzcie mi czy te staplerki to teraz wszędzie i zawsze wstawiają?
Ja jestem jeszcze na etapie zwykłych szwów. Moja mieścina jest mała i pewnie czekają mnie takie same problemy jak Mariusza, jeżeli dadzą mi "zszywki"