Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Wto 27 Lis, 2012
na zdrowie dziewczyny
a odnośnie pierniczków:
Pierniczki twarde
1,5kg mąki
40dag cukru
1/3 kostki margaryny
1/2 kg miodu
4 jajka
4 łyżki kawy
4 łyżki kakao
2 sztuki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki amoniaku
robimy tak
wlać do garnka ok 150 ml wody, do tego lać kawę, cukier, miód margaryną - podgrzać na jednolitą masę
krok 2.
mąką, kakao, przyprawę do piernika sodę amoniak wymieszać; dodać jajka, a potem ostudzoną masę.
wyrobić ciasto. włożyć na kilka godzin do lodówki
rozwałkować, wykrawać i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 165-170 z termoobiegiem
Miód i cukier rozpuścić, dodać masło ,kakao .
Dodać 3 jajka ,łyżeczkę sody rozpuszczonej w mleku, mąkę i przyprawę do piernika.
Wyrobić ciasto.
Rozwałkować i wykrawać foremką pierniki.
Piec w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu polukrować.
No,łakomczuchy,macie poniżej przepis na kotleciki pieczarkowe:
kilogram pieczarek(mogą być "z niższej półki")
2 jaja
3/4 szklanki bułki tartej
cebula średniej wielkości
sól,pieprz,vegeta
Pieczarki obrać,wypłukać,razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa.Masę wyłożyć na sito lub do woreczka lnianego i dobrze wycisnąć.Dodać 3/4 szklanki bułki tartej,2 surowe jaja i dobrze wymieszać.Przyprawić do smaku.
Kotleciki obtoczyć w bułce tartej,smażyć na gorącym tłuszczu(polecana jest margaryna).
Mnie tam smakują,bardzo
_________________ Budowałem na piasku,zawaliło się.Budowałem na skale,zawaliło się.Teraz budować zacznę od dymu z komina...Staff.
jak zrobić?:
do bulionówki (tudzież innego naczynia) wsypać pietruszkę - ile kto lubi, wycisnąć czosnek - ile kto lubi, zetrzeć kawałek sera żółtego i zalać gorącym bulionem
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zagnieść. W gotowe ciasto wgnieść drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.
Uwagi
cukru można dać połowę - ja tak robię
i mąkę mieszam z mąką żytnią razową