Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Pielęgnacja rany poopracyjnej/ blizny
olifffka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 01 Lip 2009
Skd: K-ce
  Wysany: Sro 15 Lip, 2009   Pielęgnacja rany poopracyjnej/ blizny

witam ;-)

Jak wszyscy wiemy, że zarówno rany jak i później blizny sprawiają wiele problemów. Rany pooperacyjne często nie chcą się goić, z miejsca po drenie i blizny wycieka płyn surowiczy, albo szwy się rozłażą :-( . Blizny natomiast powodują przykurcze i nieestetycznie wyglądają :-/ . Macie jakieś sprawdzone sposoby na pielęgnację ran i blizn?

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Sro 15 Lip, 2009   

Postanowiłam poszerzyć ten temat o kilka istotnych informacji, które znajdą zastosowanie u zmagających się z powyższym problemem:)

CZYM JEST BLIZNA

Powstawanie blizn jest naturalną częścią procesu gojenia i pojawia się w trakcie naprawy rany, spowodowanej przez wypadek, zabieg operacyjny lub chorobę. Im bardziej uszkodzona skóra, tym dłużej trwa proces gojenia i tym większe prawdopodobieństwo powstania zauważalnej blizny.

Sposób w jaki tworzy się blizna, jest uzależniony od wieku, umiejscowienia na ciele i pewnych czynników genetycznych. Młoda skóra ma większą tendencję do przerostu podczas gojenia, co powoduje powstawanie większych, grubszych blizn. Początkowo blizna może być czerwona i pogrubiona, z czasem stopniowo może blaknąć.

Naturalne są takie doznania jak: uczucie pieczenia, świądu, tkliwość, ból, drętwienie w miejscu blizny i okolic. Z czasem objawy te stopniowo będą zanikać, aczkolwiek trudno jest określić w jakim stopniu zregenerują się nerwy i „normalne” czucie powróci:)
Pamiętaj, aby nie wystawiać blizny na działanie promieni UV przez co najmniej okres 6 miesięcy, gdyż blizna stanie się ciemniejsza, grubsza i bardziej widoczna.

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA TWORZENIE SIĘ BLIZN

Gojenie się skóry jest wolniejsze u osób starszych, natomiast młodsza skóra wykazuje tendencję do przerostu i formowania, większych i pogrubionych blizn.

Czynniki genetyczne - rodzaj skóry

Ludzie o rodowodzie afrykańskim lub azjatyckim, o ciemnej skórze, mają szczególne skłonności do blizn nietypowych, takich jak bliznowce.

Umiejscowienie blizny

Blizny umiejscowione w pobliżu szczególnie aktywnych mięśni (plecy, nogi, ramiona i stawy), często powiększają się i są bardziej widoczne w porównaniu z bliznami umiejscowionymi w okolicach o mniejszej ruchomości.

Infekcje rany lub inne powikłania

Infekcje rany zwiększają prawdopodobieństwo powstania blizn nieprawidłowych.

BLIZNY ZNIEKSZTAŁCAJĄ ŻYCIE

Każda blizna, bez względu na rozmiar i umiejscowienie, może być postrzegana jako problem osobisty. Niektórzy uczą się zaakceptować blizny ale wielu nigdy o nich nie zapomina. Psycholodzy jednogłośnie uważają, że aktywne wysiłki w celu zmniejszenia widoczności blizny, mogą pomóc w podniesieniu poczucia własnej wartości.

Większość ludzi jest nieświadoma, że istnieją dostępne metody leczenia, które poprawiają wygląd blizn (zarówno nowych, jak i starych.
Podczas gdy pewne blizny nie powodują żadnego dyskomfortu, u niektórych ludzi mogą one być przyczyną intensywnego swędzenia, wrażliwości, bólu, zakłóceń snu i mogą przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Razem z tymi fizycznymi skutkami ubocznymi występować mogą inne problemy, takie jak niskie poczucie własnej wartości i stres pourazowy.

RODZAJE BLIZN

Po zakończeniu gojenia rany, mogą formować się różne rodzaje blizn.

Blizny przerosłe
Ten rodzaj blizn jest charakterystyczny dla ludzi młodych, po oparzeniach oraz u ludzi o ciemniej karnacji. Blizny te są zazwyczaj czerwone, pogrubione i uniesione. Dodatkowo może im towarzyszyć świąd lub ból ale obszar ich wzrostu przebiega w granicach rany pierwotnej. Blizny przerosłe zazwyczaj rozwijają się w ciągu kilku tygodni od uszkodzenia skóry. Ich wygląd może poprawiać się samoistnie, chociaż proces ten może trwać rok lub dłużej.

Bliznowce
Bliznowce mogą tworzyć się w każdym wieku, lecz częściej występują u ludzi młodych oraz o ciemnej karnacji. Są to grube, zaokrąglone, nieregularne skupiska tkanki bliznowej, które rozszerzają się poza obszar rany pierwotnej. Często mają ciemne lub czerwone zabarwienie, kontrastując z otaczającą je skórą. Bliznowce mogą nie rozwijać się przez wiele miesięcy od uszkodzenia, mogą również pogarszać się podczas ciąży.

Blizny zanikowe
Są to głównie małe, okrągłe blizny, leżące poniżej poziomu otaczającej je skóry. Powstają, gdy proces gojenia rany jest zakłócony poprzez niewystarczającą produkcję włókien tkanki łącznej w przebiegu trądzika lub ospy wietrznej.

PROBLEMY Z BLIZNAMI

Regeneracja skóry po uszkodzeniu i zaniknięcie blizny może zająć do 18 miesięcy, jednak niektóre blizny mogą powodować problemy:

- Przerastają
- Pozostają czerwone lub ciemne, uniesione, nie bledną
- Powodują dyskomfort, świąd lub ból
- Ograniczają ruchomość stawu
- Sprawiają przykrość z powodu swojego wyglądu

MOŻLIWOŚCI TERAPEUTYCZNE

Leczenie blizn przerosłych i bliznowców polega na operacyjnym ich usuwaniu lub stosowaniu zastrzyków sterydowych. Obydwie metody mogą być bardzo bolesne. Istnieje kilka preparatów do stosowania miejscowego, dostępnych dla pacjenta bez recepty.
Ważne jednak jest, by wiedzieć, że jedynie nieliczne produkty posiadają skuteczność w leczeniu blizn potwierdzoną klinicznie.
Żel silikonowy radykalnie ułatwia leczenie blizn - jest rekomendowany przez uznanych specjalistów na całym świecie
W niedawnej publikacji Międzynarodowy Doradczy Zespół Ekspertów ds. leczenia Blizn, zaleca stosowanie żelu silikonowego w leczeniu różnych rodzajów blizn.

DOSTĘPNE METODY ZAPOBIEGANIA I LECZENIA BLIZN

Nieinwazyjne:

*Żel silikonowy, np. Dermatix KOSZT OKOŁO 150 ZŁ,

*Terapia uciskowa
*Sterydy stosowane miejscowo
*Opieka psychospołeczna
*Plastry poliuretanowe

Inwazyjne:

*Chirurgia
*Zastrzyki sterydowe
*Radioterapia
*Krioterapia
*Terapia laserowa

Pozostałe metody:

*Kremy z witaminą E (oraz inne kremy nawilżające) KOSZT OKOŁO 15 ZŁ

*Kremy z wyciągami roślinnymi
*Masaż

KORZYŚCI STOSOWANIA MAŚCI SILIKONOWYCH

• Silikon - oparte na dowodach zalecenia dot. zastosowania zarówno w leczeniu blizn, jak i zapobieganiu nieprawidłowemu bliznowaceniu
• Spłaszcza, zmiękcza, wygładza blizny oraz redukuje towarzyszący bliznom świąd i odbarwienia
• Stworzony by podnieść poziom akceptacji pacjenta i w ten sposób zwiększyć efektywność i łatwość użycia
• Dobrze tolerowany

JAK STOSOWAĆ?

• Rozprowadzić bardzo cienką warstwę na nieuszkodzoną skórę i powierzchnię blizny
• Żel/maść powinna być pozostawiona na skórze i wyschnąć w ciągu 4 - 5 minut
• Żel/maść należy stosować kilka razy dziennie: 2-3 razy na dobę
• Aby rezultat był widoczny należy stosować żel/maść przez okres co najmniej 2 miesięcy

Do stosowania polecam następujące produkty:

1. Pearl Mask koszt około 23 zł

2. Bionect krem koszt około 19 zł

3. Cepan koszt około 20 zł

4. Contratubex żel koszt około 30 – 60 zł w zależności od gramatury

5. Veraderm koszt około 90 zł

6. Żel silikonowy na blizny koszt około 23 zł

7. Steri-Strip - paski do zamykania ran koszt około 3 zł

Mam nadzieje, że przedstawione prze ze mnie informację znajda zastosowanie u tych, którzy mają problem z bliznami lub, którzy tego problemu nie chcą mieć

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 16 Lip, 2009   

Sprawdziłam kiedyś na bliżnie działanie cepanu. Efekt świetny, cena przystępna, tylko zapach maści brzydki. Maja blizna już przestaje być czerwona, blednie i niedługo zaczynam kurację maściami, aby zmniejszyć jej widoczność

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Jowi, a który byś osobiście poleciła bo ja to mam blizny na około 200 szwów i takie maści to będą zużywać się w masakrycznym tempie i dużo kasy pójdzie a po co używać jak mogą nie pomoc Blizny mam wieloletnie a chciałabym aby ich nie było widać bo na basenie patrzą się na Ciebie ja na człowieka z innej planety.
Ostatnio zmieniony przez Jowi Sro 05 Sie, 2009, w caoci zmieniany 1 raz  

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

pasiflora napisa/a:
Jowi, a ktory bys osobiscie polecila bo ja to mam blizny na okolo 200 szwow i takie masci to beda zuzywac sie w masakrycznym tepie i duzo kasy pojdzie a po co uzywac jak moga nie pomoc Blizny mam wieloletnie a chcialabym aby ich nie bylo widac bo na basenie patrza sie na ciebie ja na czlowieka z innej planety

Osobiście najbardziej odpowiadał mi swego czasu cepan, ale jak wiemy ma nieziemski zapach i nie kazdy go toleruje, aktualnie używam Żelu silikonowego na blizny, jest niemal, ze bez zapachowy, no moze troszke coś tam daje po nosku, ale jest bardzo wydajny, tworzy taka milutka powłoczkę na bliźnie i skóra jest jak jedwab...gładka, zmniejsza napięcie, uelastycznia, wygładza, wybiela.....

Nie polecam zdesperowanym operacji plastycznych, bo jeżżeli ma ktoś tendencje do wytwarzania sie bliznowców, chirurg nie pomoże, szkoda narażać siebie na niepotrzebny ból.....te opcje też wypróbowałam w ramach reoperacji i blizna jest jeszcze gorsza niż była....podobno dobrze jest też korzystać z laseru, ale tego nie próbowałam, zadawalam się masowaniem, uciskiem i dostępnymi maściami czy kosmetykami:)

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Pi 17 Lip, 2009   

AgaW napisa/a:
Sprawdziłam kiedyś na bliżnie działanie cepanu. Efekt świetny, cena przystępna, tylko zapach maści brzydki. Maja blizna już przestaje być czerwona, blednie i niedługo zaczynam kurację maściami, aby zmniejszyć jej widoczność

Tak, Cepan choć śmierdzi cebulą jest naprawdę niezły. (jego zachodni odpowiednik to Contratubex - nie warto przepłacać bo to to samo tyle ze nie polskie i droższe). Oprócz Cepanu używam i używałam maści silikonowych (firm: Unia oraz AA). Moje 2 blizny ( 12 i 14 cm) naprawdę ładnie wyglądają i nawet je polubiłam.Smarowanie, wcieranie i masowanie blizny jest szalenie ważne. Nie zaniedbujcie tego. Nie dopuśćcie do powstanie przerostów blizny czy zbliznowaceń. Często źle się to kończy...i boleśnie niestety :-(

Nika 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 04 Lip 2009
Skd: Wa-wa
Wysany: Pi 17 Lip, 2009   

Też używałam Contractubexu, a po pierwszym opakowaniu - aż dotąd- Cepanu. Pomogły bardzo nawet na przerośniętą bliznę, bo na taką sobie zapracowałam spóźnioną reakcją. Blizna wtedy wystająca, fioletowo-czerwona, teraz jest już bardzo jasna, prawie płaska i dość gładka.

Audrey 
Ta z ava to ja!:)

Popularus Bioderkus

Doczya: 23 Cze 2009
Wysany: Czw 30 Lip, 2009   

Ja naświetlam moją bliznę lampą Bioptron firmy Zepter - jeśli ktoś posiada, to bardzo polecam. Pezyśpiesza gojenie się ran i ogólnie jej światło znane jest z wspomagania leczenia chorób skóry, ale też wewnętrznych - promienie wnikają 4cm wgłąb skóry, więc jeśli napotkają po drodze mięśnie, też przyśpieszą ich zrost ;-)
W ogóle warto się zaopatrzyć w Bioptron - nie tylko ze względu na blizny, ale też różne inne skuteczne działania.

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Czw 30 Lip, 2009   

To dobrze, że korzystasz Audrey ze sprawdzonych rzeczy:) pozdrawiam

Audrey 
Ta z ava to ja!:)

Popularus Bioderkus

Doczya: 23 Cze 2009
Wysany: Nie 06 Wrz, 2009   

Dziewczyny - mam pytanie.
Ganza miałam 13 lipca, z raną pooperacyjną nie było żadnych problemów, pięknie i szybko się wygoiła, nie ciekła, nic z tych rzeczy. Ale cały czas czuję, że pod skórą, szczególnie niżej, bliżej pachwiny, jest dość twardo, nie płasko ale jakby takie wzniesienie, w dodatku takie jakieś grudki :wtf: co jest grane? przyznam szczerze, że niezbyt pamiętałam o masowaniu tamtej okolicy ciała - może dlatego, że do przyjemnych to nie należy :ermm: ale teraz na poważnie zabieram się za wcieranie Cepanu, nie mniej jednak chciałabym widzieć, co Wy o tym myślicie no i prosić Was o ewentualne wskazówki, bo nie podoba mi się aktualny stan rzeczy :?

Magdzioshka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 08 Sie 2009
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: Pi 25 Wrz, 2009   

Od dzisiaj zaczynam smarować Contratubexem :mrgreen: . Swoją pierwszą bliznę też smarowałam tą maścią i obecnie prawie jej nie widać :mrgreen:

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Magdzioshka napisa/a:
Od dzisiaj zaczynam smarować Contratubexem :mrgreen: . Swoją pierwszą bliznę też smarowałam tą maścią i obecnie prawie jej nie widać :mrgreen:

Teraz na rynku jest bardzo duży wybór, co do produktów pielęgnujących rany czy blizny pooperacyjne. Więc tylko wybierać i smarować :mrgreen:

Magdzioshka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 08 Sie 2009
Skd: Tarnowskie Góry

Jowi, dokładnie ... jak chciałam, ostatnio poprosić jakąś maść na blizny to się załamałam ile tego jest :shock: , więc wzięłam sprawdzony :mrgreen:

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Magdzioshka napisa/a:
Jowi, dokładnie ... jak chciałam, ostatnio poprosić jakąś maść na blizny to się załamałam ile tego jest :shock: , więc wzięłam sprawdzony :mrgreen:

Osobiście, wypróbowałąm i polecam, Cepan - polski odpowiednik Contratubexu o wiele tańszy, oraz Zel siklikonowy na blizny,firmy Oceanic najtańszy jaki dotąd znalazłam na rynku z silikonem i rewelacyjny w dodatku, pozostawia na skórze miłą w dotyku powłoczkę i praktycznie bezwonny :mrgreen:

KasiaM 
KasiaM
Popularus Bioderkus

Doczya: 22 Cze 2009
Skd: centrum Polski
Wysany: Pon 23 Lis, 2009   

Witajcie! Jestem 2 tygodnie po operacji i zastanawiam się kiedy zacząć używać jakichś maści. Na razie może się wstrzymam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: