Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Nie 08 Sty, 2012
endoproteza z koszem antyprotruzyjnym
basia153 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 08 Sty 2012
Skd: Dolnoślaskie
Wysany: Nie 08 Sty, 2012   endoproteza z koszem antyprotruzyjnym

Witam!Jestem tutaj dość często ponieważ poszukuję informacji od osób kóre są rewizji(pierwsze endo obluzowało się po 9latach)obecnie poszło 50cm3 przeszczepu allogennego i pierścień protruzyjny-czyli kosz.Jestem 7tyg.po zabiegu,mogę próbować obciążać nogę całkowicie w kuchni próbować chodzić bez kuli,niestety noja noga zachowuje się jak żelazny kołek.Czy zaglądatutaj ktoś,kto ma podobny problem :-?
Ostatnio zmieniony przez basia153 Nie 08 Sty, 2012, w caoci zmieniany 1 raz  

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 20 Sie 2011
Skd: GDYNIA
Wysany: Nie 08 Sty, 2012   

bASIU też jestem po rewizji,niestety ja cieszyłam się endo tylko 3 miesiące potem 3 razy się wywichnęła,podczas zabiegu zmienili głowę,panewkę dodali skrzydełka o których też nic nie wiem!!!Przedewszystkim zmienili kąt panewki,o twoim koszu pierwsze słyszę,dobrze że możesz obciążać,ja jestem nie całe 5 tyg po i mogę tylko troszeczkę obciążać,w kuchni radzę sobie o 1 kuli przy blatach,normalnie poruszam sie o 2 kulach.Niestety mam takie samo wrażnie,noga jest takim kołkiem szczególnie w przedniej części uda,ale nie martwię się tym wiem że to minie potrzeba czasu.życzę CI WSZYSTKIEGO DOBREGO i powrotu do sprawności.

basia153 
Popularus Bioderkus

życzę CI WSZYSTKIEGO DOBREGO i powrotu do sprawności.NUTKO dziękuje za słowa otuchy,niby się nie poddaje ale,,moja żelazna dama ,,czasami mnie bardzo irytuje a nad sprawnością zastanawiam się najbardziej,moja endo była super ;-) wszystkim powrotu do sprawności :-D

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Jakie objawy miałaś,że musisz mieć rewizjęnapisz jak Ci się żyło ten czas z protezą???? :shock:

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie

basia153 napisa/a:
estem tutaj dość często ponieważ poszukuję informacji od osób kóre są rewizji(pierwsze endo obluzowało się po 9latach)obecnie poszło 50cm3 przeszczepu allogennego i pierścień protruzyjny-czyli kosz

Ja tez mam kosz - octopus. Jak się Twój nazywa? I też mam przeszczepy kostne - z 2 głów kości udowych. Cztery miesiące temu miałam rewizję.
basia153 napisa/a:
Jestem 7tyg.po zabiegu,mogę próbować obciążać nogę całkowicie w kuchni próbować chodzić bez kuli

Podobnie jak Nutka, jestem zaskoczona, że całkowicie Ci pozwolili obciążać tak szybko, ale każdy z nas jest innym przypadkiem.
basia153 napisa/a:
niestety noja noga zachowuje się jak żelazny kołek

Najpewniej masz słabe mięśnie. Czy masz rehabilitację?

basia153 
Popularus Bioderkus

Wysany: Pon 09 Sty, 2012   

"NUTKA"]Jakie objawy miałaś,że musisz mieć rewizjęnapisz jak Ci się żyło ten czas z pr otezą[/quote]-główne objawy to ból w pośladku i pachwinie,zmęczenie nogi,a żyłam całkiem normalnie,robiłam wszystko,no niezakładałam nogi na noge ale to nie problem.Alicja,
Alicja napisa/a:
a tez mam kosz - octopus. Jak się Twój nazywa
-Alu nie wiiem jak się nazywa mój kosz w wypisie jest tylko -kosz antyprotruzyjny52/48,co do mięśni to się zgarza że są słabe ale rehabilituje je,myślę że czas ma duże znaczenie :-/

Alicja 

Gigantus Bioderkus

basia153 napisa/a:
myślę że czas ma duże znaczenie :-/

Na pewno ma, ale i właściwa rehabilitacja. Miesiąc od rewizji to niedługo, na pewno z czasem będzie lepiej. Ja jestem 4 miesiące po rewizji i też jeszcze dużo pracy przede mną.

Jak wygląda Twoja rehabilitacja? Życzę, aby była jak najbardziej owocna (różnie z tym bywa :-/ ). Pozdrawiam :-D

basia153 
Popularus Bioderkus

Alicja napisa/a:
Jak wygląda Twoja rehabilitacja?
Alu mam zestaw ćwiczeń zleconych przez rehablitantów z oddziału,oprócz tego jak byłam na wizycie kontrolnej to powiedziano co dochodzi do ćwiczenia po 6 tyg.Po wczesniejszej endo początkowo tylko na tym bazowałam i było ok.Teraz tez tak myślę.Pozdrawiam :-D

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Basiu JA żyłam normalnie po reh w szpitalu, po tygodniu odrzuciłam kule,doszło po prostu do 3 zwichnięć,stojąc.ruszając rękami a na koniec leżąc w szpitalu po 2 nastawieniu,trzask jakby drzewo w lesie się łamało.Masakra.Przeczytaj moją historię,tam opisuję to dokładniej.

basia153 
Popularus Bioderkus

Wysany: Nie 15 Sty, 2012   

Wczoraj mineły 2miesiące od rewizji,wszystko pomału wraca do normy tz.ładny kąt zgięcia,napięcie mięśni nooo i duży dla mne posyęp to wejście do wanny niby niewiele a cieszy.Przez kilka dni miałam zapalone,, czerwone światełko,,ponieważ bardzo bolał pośladek i w pachwinie zaczeło ciągnąć więc myślenie się włączyło, wycofało się to z czego się bardzo ciesze :-D

basia153 
Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 09 Lut, 2012   

Jestem po kolejnej wizycie kontrolnej,mój zachwyt na temat mojej nogi nieco mniejszy to znaczy kąt zgięcia bardzo ładny,napięcie mięśni jednak daje dużo do życzenia głównie pośladek kiepski.Po wizycie też wiem co robiłam zle,mam nowe zadania jestem po konsultacji rehabilitacyjnej i co dla mnie istotne po tych kilku dniach innej rehabilitacji jest rezultat:jestem w stanie ustać na jednej nodze-tej operowanej,co prawda ona jeszcze drży ale było to niemożliwe.Teraz tylko małymi kroczkami do przodu ;-) Pozdrawiam

piedra32 

Maximus Bioderkus

Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland
Wysany: Czw 09 Lut, 2012   

basia153, systematyczne ćwiczenia i nóżka będzie co raz silniejsza :)dobrze że endo prawidłowo "siedzi " teraz wiele w twoich rękach ;-)
Tak jak piszesz "małymi kroczkami do przodu" i przyjdzie czas na te duże Pozdrawiam i cierpliwości życzę ;-)

basia153 
Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 25 Lut, 2012   

piedra32 dziękuje za dobre słowo :-D a to jak wiele jest w naszych rękach to właśnie przerobiłam na własnej skórze,rehabilitowałam się cały czas trochę nie dawało mi spokoju to że efekty bardzo mało widoczne,postawiłam na zmianę fizjoterapeuty iii przeżyłam totalny szok,kilka godzin ciężkiej pracy z cudotwórcą plus ćwiczenia w domu i naprawdę widać różnice,teraz dopiero doświadczyłam tego ile ktoś musi włożyć pracy w to abyśmy w miare normalnie chodziły.Od przyszłego tygodnia zaczynam na nowo.Pozdrawiam wszystkie bioderka te przed i po :->

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Sob 25 Lut, 2012   

basia153 napisa/a:
,kilka godzin ciężkiej pracy z cudotwórcą plus ćwiczenia w domu i naprawdę widać różnice,teraz dopiero doświadczyłam tego ile ktoś musi włożyć pracy w to abyśmy w miare normalnie chodziły

basia153, ja mam takie same doświadczenia. Ważne, że znalazłaś terapeutę, który wie, jak z Tobą pracować. To nie jest łatwe, zwłaszcza jak ktoś jest po rewizji, tak jak my obie.
Życzę Ci, aby teraz efekty pracy Twojej i terapeuty były coraz bardziej widoczne. :-D

basia153 
Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 01 Mar, 2012   

Alicja napisa/a:
Ważne, że znalazłaś terapeutę, który wie, jak z Tobą pracować
Alicjo wszystko to się zgadza,człowiek ten zna się na tym co robi,dzisiaj mam zły dzień byłam na drugiej wizycie kontrolnej w poradni przyszpitalnej i zastanawiam się jakim prawem ci młodzi lekarze odbierają nam nadzieję na normalne życie albo w miarę normalne.Poprosiłam o skierowanie do szpitala który mi wskazał rehabilitant na rehabilitacje,zapytałam o zanik mięśni i o obrzęk który jest w obrębie blizny-usłyszałam że to chyba normalne że mięśnie zanikają bo np.jak wchodzę po schodach to podpieram się kulą więc mięśnie nie pracują,obrzęk może być a co do rehabilitacji to powinna mi wystarczyć kartka którą otrzymałam w szpitalu,powinnam zdać sobie sprawe z tego co mam założone i nauczyć się żyć z tym tak żeby nie zepsuć tego tymczasem on widzi że ja na własną prośbę chcę się udoskonalić :cry: dał mi ostatecznie skierowanie mówiąc że zostałam poinformowana o możliwości zepsucie, :oops: miałam ochotę go udusić

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: