Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Dreny
pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 20 Wrz, 2011   

aga.t. napisa/a:
wyciąganie drenów mnie bolało na tyle, że się poryczałam
Dokładnie Ciebie rozumiem, bo ja też miałam koszmarne doświadczenia z wyciąganiem dren, do tego stopnia że kiedyś nie pozwoliłam sobie wyciągnąć, ale....
Chyba znalazłam na to patent :mrgreen:
Trzeba się odwrócić, zrelaksować, rozluźnić mięśnie i głęboko oddychać. Skupić się na oddychaniu, a nie na wyciąganiu dren. Pomaga na 100%
Wypróbowałam i na sobie i na koleżance z sąsiedniego łóżka :mrgreen:

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

pasiflora napisa/a:
Trzeba się odwrócić, zrelaksować, rozluźnić mięśnie i głęboko oddychać. Skupić się na oddychaniu, a nie na wyciąganiu dren. Pomaga na 100%

Również się odwróciłam, starałam się o tym nie myśleć -tym bardziej, że u pani z sąsiedniego łóżka przeszło to bezboleśnie - ale jak pielęgniarka powiedziała: "teraz muszę trochę naciąć" to już odleciałam...powiedziałam tylko, że mogła mi o tym nie mówić i już beczałam...Być może akurat pechowo trafiłam :(

Kris1968 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 01 Wrz 2011
Skd: Zgorzelec

Jak ja się cieszę że nie musiałem tego przechodzić :) Mnie drenów nie "montowali" :-) Ale jak czytam o Waszych i wyciąganiu to ciarki po plecach mi przechodzą :-o
Pozdrawiam

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Kris1968, dziwi mnie bardzo, że Ci drenów nie dawali. Mnie przy każdej operacji ortopedycznej dawali. Dziur po nich mam spoooro :)
Tego typu operacje są głębokie, a dreny mają za zadanie usunięcie krwiaka pooperacyjnego. Przypuszczam, że nie założenie ich może wiązać się z różnymi powikłaniami. Dobrze, że Cię one ominęły. :-D

Kris1968 
Popularus Bioderkus

Doczy: 01 Wrz 2011
Skd: Zgorzelec

Nie wiem dokładnie dlaczego ale lekarz coś mi mówił że mam bardzo silne mięśnie i nie zakładali. To co miało wypłynąć to poszło pomiędzy zszywkami w opatrunek.

Kruszyna 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 25 Gru 2011
Skd: Dziewule
Wysany: Sro 28 Gru, 2011   

Ja do tej pory miałam łącznie 7 drenów po operacjach klatki piersiowej i jestem ciekawa jaka będzie różnica między ewentualnym usuwaniem drenów z nogi a właśnie z klatki jako że operacje na biodro będę miała dopiero w czerwcu. W każdym razie usuwanie drenów z klatki było bardzo bolesne o ile redony da się wytrzymać to usuwanie dwóch drenów opłucnowych które są grubsze było strasznym przeżyciem

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 20 Sie 2011
Skd: GDYNIA

kOCHANA przy naszych operacjach,zakładają z reguły 2 dreny REDONA,wyjęcie zależy od umiejętności pielęgniarki,za pierwzym razem myślałam że zejdę,a za drugim uprzedziłam o moich złych przeżyciach,i o dziwo kazano nabrać mi dużo powietrza i spokojnie je wypuścići nie bolalo nic a nic!!!! Strach ma wielkie oczy.Pozdrawiam,

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Nutka te nasze dwa dreny nie takie straszne i masz rację dużo zależy od pielęgniarki która to robi ja nawet porządnie powietrza nie zdążyłam nabrać i było po wszystkim ;-) a pierwszy raz w życiu miałam dreny po zabiegu A nie którzy z was są zaprawieni w bojach z wyciąganiem drenów :-)

MONIKAIMPRESJA 
nowe życie :)
Bioderkus!!!

Status: Kapo x 1
Doczya: 16 Wrz 2009
Skd: Łódź
Wysany: Czw 29 Gru, 2011   

Ja nie patrzyłam ile miałam, nie mogłam wtedy jeszcze na to patrzeć, ale ze 20cm to miało,
a wyciągnięcie nawet sprawne i tylko chwila niewielkiego bólu

Monika

Essence30 

Doczya: 07 Lut 2012
Skd: Lublin
Wysany: Czw 23 Maj, 2013   

Kochani dla mnie to było też takie nieprzyjemne uczucie wyciągania drenu, ale mam pytanie, bo jestem dwa tygodnie po operacji i jeszcze sączy mi się taka ropa z tego drenu, przemywam octeniseptem. Nie wiem czy już w tym czasie mogę całkowicie zmoczyć ranę ... jak było u Was?

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

Kris1968 napisa/a:
Nie wiem dokładnie dlaczego ale lekarz coś mi mówił że mam bardzo silne mięśnie i nie zakładali. To co miało wypłynąć to poszło pomiędzy zszywkami w opatrunek.

ja miałem w dniu operacji od rana do wieczora 60ml, w drugi dzień gdy zacząłem chodzić z balkonikiem zeszło chyba 140ml i na trzeci dzień rano wyjęto mi dren. takie śmieszne uczucie, nie jest zbyt przyjemne, ale nie zaliczyłbym to w pojęcie bólu.
później faktycznie w opatrunku trochę było tego dziadostwa, ale na 4 dni po operacji było już czysto, bo dostałem taki opatrunek do ściągnięcia szwów i jak zdejmowali mi go był w sumie prawie czysty.

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Essence30 napisa/a:
jeszcze sączy mi się taka ropa z tego drenu

ropa? czy też płyn surowiczy? to jest ogromna różnica ten drugi może jeszcze podciekać

Jennifer 
Yorki5
Mikrus Bioderkus

Doczya: 20 Sty 2014
Skd: Wrocław
Wysany: Nie 23 Lut, 2014   

u mnie dreny wyciągane były 48 godzin po operacji i nie było to nic strasznego -ot po prostu chwila takiego ciągnięcia,zero bólu :-) byłam przygotowana na lekki koszmarek, zaciskałam już szczęki,a tu taka niespodzianka-w kilka sekund było po wszyskim :-D szybko,sprawnie i bezboleśnie!

Ola foczka 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 28 Sty 2014
Skd: Myslowice
Wysany: Pon 24 Lut, 2014   

U mnie tez dość sprawnie poszło, miałam jeden dren, wyciągnięty dwa dni po operacji. Nabrałam powietrza potem wypuściłam a wyciąganie drena trwało kilka może kilkanaście sekund czułam takie ciągnięcie i szczypanie raczej nie był to bol, nie jest to przyjemne uczucie, ale do przeżycia.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: