Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Nika
Pon 21 Gru, 2009
Koszty operacji i zabiegów
mikado 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 25 Cze 2009
Skd: Wr
  Wysany: Wto 30 Cze, 2009   Koszty operacji i zabiegów

Ponieważ zostałam niejako "zmuszona" ;-) do samodzielnego rozpoczęcia wątku, oto jest. Byłam ciekawa, jak wyglądają różnego typu operacje bioder od strony finansowej. Jeśli macie jakieś doświadczenie i orientujecie się, ile kosztują zabiegi kapoplastyki, endoprotezy i osteotomii oraz wszystko to, co się z nimi wiąże, to bardzo proszę, wypowiedzcie się. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami jakoś przebrniemy przez tą przyziemną i dość niewdzięczną strefę związaną z naszą chorobą.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 30 Cze, 2009   

Żory- kapolastyka okolo 25tys
Wrocław- Dr Kokoszka-kapoplastyka- okolo 30tys

mikado 
Mikrus Bioderkus

Dziękuję, Pasifloro :->
Naszła mnie jeszcze taka myśl, że dobrze byłoby od razu sprecyzować, czy chodzi o jedno biodro czy o oba (Z., dzięki za podpowiedź).
Ostatnio zmieniony przez mikado Wto 30 Cze, 2009, w caoci zmieniany 1 raz  

mala_klara 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Cieszyn

??? To straszne kwoty! Skąd zwykły człowiek ma wziąć na to pieniądze? Powiedzcie mi bo nie rozumiem. Naprawdę stać Was na takie drogie operacje? Może organizujecie jakieś dofinansowania? Czy te same zabiegi kapoplastyki o których piszecie można robić gdzieś na fundusz? Mnie w życiu nie będzie na to stać. Choć nie mam jeszcze decyzji o rodzaju zabiegu, ale to co piszecie mnie przeraziło!

madzi_czer 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 31 Maj 2009
Skd: z małego pokoju ;)

mikado napisa/a:
Ponieważ zostałam niejako "zmuszona" do samodzielnego rozpoczęcia wątku, oto jest

:mrgreen:

zaś jeśli chodzi o koszty, to zgadzam się, że są to astronomiczne kwoty! :shock:
Wiem, że jeżeli się nie posiada ubezpieczenia, to za osteotomię w Otwocku trzeba zapłacić 1400 zł :roll:

mala_klara 
Mikrus Bioderkus

Ooo, madzi_czer, to o wiele bardziej pocieszająca kwota niż te całe kapoplastyki! Co to znaczy "jeżeli się nie posiada ubezpieczenia - masz na myśli jakąś polisę na życie? Napisz więcej. Jesli mnie też czeka osteotomia wolałabym mieć to ubezpieczenie :-)

mikado 
Mikrus Bioderkus

Mala_Klaro, podejrzewam, że samo napisanie kwoty takiego zabiegu, wcale a wcale nie zmniejsza naszego poczucia, że jest on niesamowicie drogi. Chodziło mi raczej o podzielenie się opiniami. Ja też uważam, że niewielu na to stać. Sama jestem przerażona, ale właśnie dlatego tu jesteśmy. Im więcej głów, tym więcej opinii, a wśród nich może znajdzie się i ta o dofinansowaniu lub mniejszych kosztach. Na to wszyscy liczymy :-D

mala_klara 
Mikrus Bioderkus

Tak, tak mikado.Oby ktoś nas tu bardziej oświecił ;-) Na pewno są jakieś pomysły, może dofinansowania z UE? Może z zakładów pracy? Choć u mnie nie mogę na to liczyć... Czekam z niecierpliwością na wypowiedź kogoś kto wie o nas więcej na ten temat.

madzi_czer 
Popularus Bioderkus

mala_klara napisa/a:
Ooo, madzi_czer, to o wiele bardziej pocieszająca kwota niż te całe kapoplastyki! Co to znaczy "jeżeli się nie posiada ubezpieczenia - masz na myśli jakąś polisę na życie? Napisz więcej. Jesli mnie też czeka osteotomia wolałabym mieć to ubezpieczenie :-)

chodzi o zwykłe ubezpieczenie z zus

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Kapoplastyke wiem ze tez robia z NFZ (np.Tarnow Piekary Śl) tylko ze np jak z NFZ-u to moj przypadek sie nie kwalifikuje a prywatnie to wszystko mi zrobia
Po tym jak uslyszalam kwote jaka musze dac za operacje powysylalam swoje maile do roznych fundacji oraz stacji telewizyjnych i oczywiscie nikt nie odpisal Mysle ze te fundacje to fikcja A wogole wiecej jest fundacji dla alkoholikow niz dla ludzi ktorzy choruja od dziecka
NFZ(panstwo) woli robic remisje endoprotez anizeli wydac raz a konkretnie na pacjenta a w efekcie byloby taniej Bo przeciez to nie tylko o wydatek na operacje chodzi ale jeszcze rehabilitacje oraz renty chorobowe badz tez inwalidzkie

AniaL 

Popularus Bioderkus

Doczya: 14 Cze 2009
Skd: Warszawa

Pewnie to czy dany przypadek się kwalifikuje czy nie zależy też w dużej mierze od dobrej woli lekarzy, a z nią różnie bywa... Ostatnio spotkałam się z określeniem ''cięcie kosztów'' przy okazji wizyty u mojej internistki. Prosiłam o skierowanie na USG jamy brzusznej, bo przy okazji tego samego badania przed operacją okazało się, że mam polipa w woreczku żółciowym i jeśliby się powiększył to trzeba by go usunąć.
Tak więc wydaje mi się że od człowieka to również zależy...

Jejku! jak fajnie spotkać znajome osoby na forum Ewuniu123 my również poznałyśmy się w szpitalu. Leżałam pod oknem na przeciwko AgiW, a potem Katii. Ja wyszłam dzień po Adze. Miło nam się gawędziło w przeddzień Twojego zabiegu (może mnie skojarzysz ). Pozdrawiam gorąco i życzę szybkiego powrotu do zdrowia

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Skd: Poznań
Wysany: Sro 01 Lip, 2009   

mikado napisa/a:
Ponieważ zostałam niejako "zmuszona" ;-) do samodzielnego rozpoczęcia wątku, oto jest.

Dziękuje za aktywne uczestnictwo:)

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Skd: Poznań

Ciesze się dziewczyny, że odnalazłyście sie w szpitalu i w szpitalu na forum:)

Propo jedzenia to ostatno był śmiech gdyż na koleację było posiekane ugotowane białko z pietruszką.....i każdy zachodził w głowę co sie stało z żółtkiem....za tłuste, za kaloryczne czy jak??? Usilnie puszukiwałyśmy ze ws,ółlokatorkami z zali żółtka:) nie było nawet w zupie szczawiowej....az w końcu po tygodniu żłtko znalazło sie w kotlecie jejecznym.....ale spokojnie to było pewnie inne świeżótkie żółteczko - tamte poszło pewnie do jakiegoś szpitalnego ciasta dla personelu....krótko mówiąc wiecznie poszukujemy żółtka:)i musze przyznać że to bardzo pracochłonne zajęcie....

przepraszam za błędy, ale to z braku czasu:)

wracajac do poręczy dla niepełnosprawnych znalazły się w łazience damskiej i męskiej przy ubikacji, szkoda, że nie ma jeszcze w wc:) ale moze kiedyś....:)
Dziękuję za dodanie otuchy:)
Pozdrawiam

Audrey 
Ta z ava to ja!:)

Popularus Bioderkus

Doczya: 23 Cze 2009

Jowi masz receptę na to, jak dostać to sterowane łóżko z pilotem? :-D

madzi_czer 
Popularus Bioderkus

Tak, tak Jowi napisz koniecznie, jak sobie na takie wygodne łóżeczko zasłużyć! Też mam na nie chrapkę 8-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: