Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Wasze Tematy
Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
  Wysany: Sro 11 Lis, 2009   Wasze Tematy

Ten temat powstał, dla tych, którzy chcieliby poruszyć jakieś nowe tematy na Naszym forum, mają pomysł na nowy temat, ale zwyczajnie nie mają czasu, albo zdolności czy też nie czują się na tyle aby dany temat opracować.
Wierzę, że w tym miejscu będą pojawiać się Wasze propozycje. które w miarę możliwości będą opracowywane przez innych użytkowników.
Pozdrawiam
Jowi

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Wto 24 Lis, 2009   

agus napisa/a:
Ja mam problem jak złagodzić ból pośladków

Nie, temat dobry i w dobrym miejscu. Tu użytkownicy proponują tematy. Więc jest ok. Myśle ze wielu ma z tym kłopot po operacji i warto w dz. Ogólnym założyć osobny wątek, bo temat dotyczy nie tylko endo. Albo jednak skupić się na endo i założyć wątek posobny jak w osteotomii Ganza - "najczęstsze problemy po operacji" i w tym temacie pociągnąć temat pośladków.

Jednak martwi mnie u agus co innego. Leżysz ponad miesiąc? Hm... to nie jest normalne. Interesuje mnie kwestia Twojej rehabilitacji? Czy już ją zaczelaś - bo zdecydowanie czas najwyższy jeśli nie! I na czym ona polega? Jeśli miałabyś dobrego rehabilitanta nie kłopotałabyś się z bólem w pośladach i nie leżała jak kłoda tak długi okres czasu (no chyba, że są jakieś choroby współistniejące o czym nie wiem).

Proponuję moderatorkom stworzyć z propozycji osobny temat (jak pisałam wyżej), a do agus mam prośbę aby opisała swoją sytuację w nowozałożonym temacie i opowiedziała o tym jak wygląda jej praca z rehabilitantem i co do tej pory robiła ze swoim problemem. Spróbujemy wspólnie go rozwiązać i znaleźć na niego sposób.

Katja 

Zdaje się na Was moje moderatorki :)

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

W związku z powyższym zapraszam do lektury: http://www.forumbioderko....php?p=6196#6196 i do podzielenia się swoimi doświadczeniami ;-)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 05 Gru, 2009   

Wychodząc na przeciw potrzebom wielu osób pytających na forum jak też w PW "jak znaleźć dobrego rehabilitanta" założyłam bardzo istotny temat, który mam nadzieję będzie wskazówką i pomocą :mrgreen: http://forumbioderko.pl/v...9d6ca1eb16#6715 .

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Czw 10 Gru, 2009   

W innym wątku została poruszona kwestia "głupiego Jasia" jak ma koś ochotę, coś na ten temat napisać czy się podzielić to zapraszam do stworzenia nowego tematu w dziale ogólnym :-) Kingaa może Ty ???

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M
Wysany: Sro 03 Lut, 2010   

Katja, dziękuję bardzo za informację na PW, jak uda Ci się coś więcej wyszperać to wielkie dzięki :super:

Katja 

Wysany: Sro 03 Lut, 2010   

Mijka napisa/a:
Katja, dziękuję bardzo za informację na PW, jak uda Ci się coś więcej wyszperać to wielkie dzięki :super:

Spróbuję podziałać- tak jak obiecałam. Jestem w kontakcie :)

Marek Roman 
Sumo
Popularus Bioderkus

Doczy: 14 Lut 2010
Skd: Warszawa
Wysany: Nie 07 Mar, 2010   PROPOZYCJE DO ABECADŁA BIODERKOWICZA - PANOWIE

Proponuję dopisywanie propozycji w 3 działach :

1. Przed operacją

2. Pobyt w szpitalu.

3. Po powrocie do domu.

edit: 07.03.2010r g.14:08

PRZED OPERACJĄ :

Jest to według mnie dział najważniejszy, bo w większości uzależniony od nas samych. Będę pisał w punktach. Materiał mam na świeżo, gdyż byłem operowany 22 lutego, i gdyby nie nasze FORUM, to nie byłoby mi łatwo.

1. Czytać codziennie nasze FORUM, jeśli już się na nie trafiło.

2. Zaczynać od ABECADŁA, gdy już ono powstanie, ale szukać przede wszystkim historii podobnych do naszych.

3. Odwiedzać Kącik Rehabilitanta.

4. Zacząć samodzielnie przygotowania do życia w nowych okolicznościach

* udać się do którejś z polecanych przez Forumowiczów poradni rehabilitacyjnej.

* zapisać się wstępnie na jakiś termin poooperacyjny - bo w tych naprawdę dobrych i godnych polecenia poradniach terminy są bardzo odległe. Cóż rehabilitacja może potrwać nawet całe życie.....

* Kupić sobie do domu podstawowy zestaw do ćwiczeń , szczególnie uwzględniając tu elementy wzmacniania góry , a więc rąk i tułowia, bo na tym będziemy po operacji opierać głównie nasz powrót do sprawności. Ćwiczymy - przynajmniej tak jak w moim przypadku - w leżeniu. Ja miałem hantle 4kg. , gumy do rozciągania ( czerwoną i złotą), ekspanderki do ściskania - wzmacniające mięśnie przedramion. W łóżku szpitalnym znajdują się nad nami dwie poręcze, któte będą ułatwiać nam zmianę pozycji, będziemy się ich przytrzymywać
"oddając" plecy do oklepywania pielęgniarkom, używać jako pomocy do wstawania, gdy już lekarz i rehabilitant pozwolą. Aby ich jednak używać, trzeba mieć siłę, a żeby ją uzyskać musimy sami przez kilka miesięcy przyłożyć się do ćwiczeń w domu. Potrzebny też będzie "cukierek" pod kolana do ćwiczeń izometrycznych - napinania mięśni - w leżeniu ( niezwykle istotny element). No i to czego mi zabrakło. Polecam i zalecam wszystkim takie proste ćwiczenie, które bardzo mi się nie podobało, dlatego bardzo rzadko je robiłem, a to był mój błąd! W leżeniu należy chorą nogę ( zdrową dla równowagi też), podciągać szurając stopą po prześcieradle i zginać ją w kolanie. Ćwiczyć seriami po 5-10 podciągnięć ile razy się da. Rano, w ciągu dnia, przed snem itd. Dobrze jest założyć jakieś skarpetki, aby nie obetrzeć pięt. To ćwiczenie UMOŻLIWI nam lepsze wstawanie z łóżka po operacji i wszelkie ruchy niezbędne w łóżku obolałemu człowiekowi. Niby to taki drobiazg, ale tak się nad nim rozpisuję, bo znacznie łatwiej jest się wzmocnić profilaktycznie przed operacją, niż po. Żresztą myślę, że doświadczeni Bioderkowicze dopiszą tu też kilka innych ćwiczń, które mogą ułatwić nam normalne życie w przyszłości. Przypominam jednak, że każde ćwiczenie należy skonsultować z rehabilitantem, bo co dobre dla jednego - może okazać się niewskazane dla innego.

* KULE !!! Naukę chodzenia o DWÓCH kulach należy rozpocząć już też kilka miesięcy przed operacją. Niektórzy z nas są zmuszeni do korzystania z kul z innych względów. Ale tu też należy zapytać rehabilitanta, czy chodzimy dobrze i czy mamy dobrze ustawioną wysokość kul. Jest to bardzo ważne, aby przy okazji nie rozwalić sobie kręgosłupa.

* zadbać wcześniej o nakładkę na kibelek, aby nie przekraczac dozwolonego kąta zasięgu ruchu - 90 stopni.

* kto nie umie - ten musi nauczyć się spać na plecach. Ćwiczyć nalezy to też całymi tygodniami przed operacją - a kto sie do tej rady zastosuje - ten będzie naprawdę zadowolony przez dłużący się straszliwie pobyt w szpitalu, a potem przez wiele tygodni w domu.

* kupić sobie i nauczyć się korzystać z przyrządu - gadżetu do zakładania skarpetek.

Na tym zakończę moją pisaninkę na dzisiaj, bo długo nie siedziałem na fotelu przed komputerem i już muszę stąd uciekać.....

A wy piszcie, uzupełniajcie, bo myślę, że ma to sens.

Pozdrawiam.

Marek.

Nie jesteś tu sam. Pamiętaj !
Ostatnio zmieniony przez madzi_czer Nie 07 Mar, 2010, w caoci zmieniany 1 raz  

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Nie 07 Mar, 2010   

Marek Roman napisa/a:
kupić sobie i nauczyć się korzystać z przyrządu - gadżetu do zakładania skarpetek.

Nie widzę potrzeby bo można od tyłu zakładać skarpety albo zwyczajnie poprosić partnera osobę bliską o pomoc
Marek Roman napisa/a:
kto nie umie - ten musi nauczyć się spać na plecach. Ćwiczyć nalezy to też całymi tygodniami przed operacją - a kto sie do tej rady zastosuje - ten będzie naprawdę zadowolony przez dłużący się straszliwie pobyt w szpitalu, a potem przez wiele tygodni w domu.
Nie zgodzę się z tym bo np ja śpie na brzuchu i nie dopilnuję się aby spać na plecach całą noc , tym bardziej że w tej pozycji z bólu nie wytrzymam dłużej jak 15 min. Miałam nie jedną operację i wiem że organizm się przystosowuje, a leżałam 2 tygodnie przykłuta do łóżka potem 6 tyg gips biodrowy a potem jeszcze od razu też na boku leżeć nie umiałam więc tylko plecka pozostawały.
Marek Roman napisa/a:
Proponuję dopisywanie propozycji w 3 działach :

1. Przed operacją

2. Pobyt w szpitalu.

3. Po powrocie do domu.
Marku a jaki jest sens dopisania takich działów?
Mamy już temat:
- Co trzeba zabrać do szpitala na operacje?
- Jak przygotować dom na powrót ze szpitala ?
- Jak można przygotować się do operacji stawów biodrowych ?
- Kule łokciowe
- Ubranko podczas operacji
- Pielęgnacja rany pooperacyjnej/ blizny

I wiele, wiele tematów że jak forumowicz będzie chciał cokolwiek dopisać to na pewno nie będzie miał problemu Jest opcja szukaj w górnym pasku więc nie powinno być problemu.
Ponad to każdy ma prawo pisania własnej historii w której wszystko opowie. Zresztą ty chyba również masz takową historię jak dobrze pamiętam.

Kolejną rzeczą jaką chciałam tutaj wspomnieć to jest Marku regulamin który chyba nie przeczytałeś , albo niezbyt uważnie przeczytałeś, gdyż jest w nim napisane:
&5. Wypowiedzi publikowane przez Użytkowników powinny być zgodne z zasadami etykiety forum. Jej rażące lub notoryczne nieprzestrzeganie będzie traktowane, jako łamanie zasad Regulaminu.
Zabrania się umieszczania dwóch i więcej kolejnych postów przez tego samego autora. Wskazane jest używanie opcji Edytuj (poprzez klawisz ZMIEŃ w prawym rogu postu) aby zmodyfikować swoje wypowiedzi.
Wyjątkiem jest REGULAMIN, który z racji swojej funkcji oraz rozbudowywania się forum będzie z pewnością nabywał kolejnych paragrafów.

Teraz jak widzisz w Twoim poście pokazało się słowo EDIT, co oznacza że moderatorka musiała go poprawić. Proszę o pilnowanie tego.

Ostatnią rzeczą o jakiej wspomnę to że już powstał temat w którym proponujemy tematy na forum http://forumbioderko.pl/v...ight=propozycje Dlatego proszę Junior Admina o scalenie tego niepotrzebnie utworzonego tematu.
Marku Romanie zanim otworzysz nowy temat poszukaj czy go nie powielasz :!:

Marek Roman 
Sumo
Popularus Bioderkus

Doczy: 14 Lut 2010
Skd: Warszawa
Wysany: Pon 08 Mar, 2010   

Zabrania się umieszczania dwóch i więcej kolejnych postów przez tego samego autora.

Nie za bardzo rozumiem ten punkt.....

To znaczy rozumiem, ale trudno jest mi pojąć jego zasadność.....

Nie jesteś tu sam. Pamiętaj !

madzi_czer 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 31 Maj 2009
Skd: z małego pokoju ;)

Marku zasada ta jest ważna dla naszego forum, aby panował na nim ogólny ład i porządek! :-D
Wyjątek stanowią tematy [MOJA HISTORIA].... - tu autor takiej historii ma jak najbardziej prawo do pisania posta za postem, tylko dlatego, aby inni użytkownicy widzieli, że jest np nowy wpis autora :-)

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

albo żeby uniknąć bezsensownych monologów, które nic nie wnoszą do dyskusji. Forum to ludzie a nie jednostki !!!

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 01 Cze, 2010   

Może zmienić temat "przegląd interesującej prasy" na taki że "przegląd interesującej prasy i książek" i tam umieszczać linki do takich ciekawych rzeczy? bo może ktoś z pacjentów też chętnie poczyta? co na to "władze" Forum i inni użytkownicy?

basia80 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 09 Mar 2010
Skd: busko-zdroj
Wysany: Sro 17 Lis, 2010   

Nic narazie nie moge znalezc na temat sexu po endo. Wiadomo ze przez dluzszy czas nie mozna szalec , ale co potem, jakie pozycje sa dozwolone, bo przeciez tak tez mozna sobie zrobic krzywde, jak to wyglada pol roku po operacji a na co mozna sobie pozwolic po dluzszym czasie... Mam juz 2 endo i bladego pojecia jak ma wygladac moje zycie intymne..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: