Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Nie 18 Mar, 2012
krótka historia Betki
beata38 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 17 Cze 2010
Skd: Sława/lubuskie
  Wysany: Czw 17 Cze, 2010   krótka historia Betki

Hej.
Mam wrodzoną dysplazję obu stawów biodrowych. W wieku 4 lat przeszłam operację lewego stawu w Zielonej Górze, ale po operacji podano mi inną niż moja grupę krwi i przetransportowano do Poznania w celu uratowania mi życia :) (niestety w chwili obecnej podobno lewy jest w gorszym stanie niż nieoperowany).
"Całkiem dobrze" radziłam sobie do 35 roku życia. Po tym czasie ból i pogłębiające się uciążliwości życiowe skłoniły mnie do zastanowienia się nad endo. (wcześniej lekarze kazali mi przyjść jak przestanę chodzić). We wrześniu 2009 podjęłam ostateczną decyzję i wpisałam się na listę oczekujących w szpitalu im. W Degi w Poznaniu. 10 maja byłam na tzw. kwalifikacjach, a dziś zadzwonili, że mam się stawić w poniedziałek
. Mam z tego powodu lęki wewnetrzne, ale to chyba normalne :D . Dzięki temu forum jestem zorganizowana jeżeli chodzi o zabezpieczenie pobytu w szpitalu jak i powrót do domu. Tak na co dzień to chodzę, pracuję (praca biurowa). Wszystkie czynności "przy sobie" wykonuję sama (mam problem z obcinaniem paznokci u nóg, ale ostatkiem sił jescze daję radę). Raczej dbam o siebie - nie dźwigam, dużo jeżdżę na rowerze, żegluję, dbam o dietę. Niestety jeżeli chodzi o przejście odcinka ok 0,5km to juz nie dla mnie - tzn. przejdę, ale z bólem i w trakcie i później w nocy. Boli bardzo, ale pomimo to nie biorę żadnych środków przeciwbólowych - taka raczej wytrzymała jestem jeżeli chodzi o ból ponieważ boli mnie gdzieś mniej więcej od 25 lat :D . Dzięki temu forum mam nadzieję, że jestem dobrze przygotowana do pobytu w szpitalu i okresu rechabilitacji. Dalsze swoje losy opiszę juz ze szpitala. :lol:

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Czw 17 Cze, 2010   

beata38 napisa/a:
ale po operacji podano mi inną niż moja grupę krwi i przetransportowano do Poznania w celu uratowania mi życia
Heh miałam tak samo, tyle że w Raciborzu
beata38 napisa/a:
Dzięki temu forum mam nadzieję, że jestem dobrze przygotowana do pobytu w szpitalu i okresu rechabilitacji.
Po to dokładnie powstało to forum
beata38 napisa/a:
Dalsze swoje losy opiszę juz ze szpitala.
Koniecznie, czekamy na dalsze losy Betki :)

beata38 
Mikrus Bioderkus

pasiflora
no proszę jak sie ładnie uratowałyśmy od "złej krwi" :) , przez takie "kuchy" (a doświadczyłam jeszcze ze dwie) teraz mam "lekkiego" cykora przed tym zabiegiem, ale optymizm musi być górą :D

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

beata38 napisa/a:
mam "lekkiego" cykora przed tym zabiegiem, ale optymizm musi być górą :D

Trzymam kciuki :) powodzenia :) będzie dobrze :)

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

beata38 To że masz cykora nikogo chyba nie dziwi. Jesteś już troszkę "zaprawiona" w bojach, poczytałaś forum :) Wszystko będzie dobrze. Czekamy na "relację" ze szpitala, póki co pozdrawiam ! :kiss: Jesteśmy z Tobą :thumbup:

piedra32 

Maximus Bioderkus

Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland
Wysany: Pi 18 Cze, 2010   

Beatka

Cytat:
(wcześniej lekarze kazali mi przyjść jak przestanę chodzić)
.

To chyba jakieś rutynowe bo u mnie i wielu forumowiczów to samo mówią.Ja też byłam w Poznaniu i mówili że muszę przestać rosnąć.Jak stanęłam wzrostem to mówili że muszę przestać chodzić.Idiotyzm :-)

Beatko jestem przed kolejną operacją i mimo iż nie jest to pierwsza ale trzecia endo na to samo biodro też się boje.Normalna reakcja ale nie ma co biadolić bo "życie stygnie" zrobią Nas i bez bólu zaczniemy nowy rozdział. Życzę powodzenia trzymam kciuki Pozdrawiam

DUDEK 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 04 Lut 2010
Skd: Warszawa

Beato, równo 4 tygodnie temu wstawiono mi w Warszawie w klinice na Lindleya endoprotezę lewego stawu biodrowego. Mój przypadek był o wiele prostszy niż Twój. Po prostu kilkadziesiąt lat miałem potężną nadwagę (prawie 2 lata temu schudłem 50 kg!!) no i staw poleciał. Żebyś Ty wiedziała jak ja się bałem tego szpitala, operacji, wszystkiego. To był mój pierwszy w życiu pobyt w szpitalu! Teraz, z perspektywy 4 tygodni mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że nie taki diabeł straszny... Wszystko było przynajmniej poprawnie. Nie było, dzięki podawanym środkom, żadnych bóli pooperacyjnych, opieka pielęgniarska bez zastrzeżeń, rehabilitacja również. Ja także przed operacją z "Bioderka" czerpałem wiedzę jak się przygotować w domu do nowego życia z endo. I powiem Ci, że od 2,5 tygodnia jestem w domu i nic mi nie brakuje. Wszystko co mi doradzono wcześniej jest przydatne, wszystkie praktyczne rady stosuję z pozytywnym skutkiem. Ale poza tym Forumowicze tchnęli we mnie, przed szpitalem, swoimi wypowiedziami ogromną dawkę otuchy, optymizmu i wiary w to, że wszystko będzie dobrze. Za to jeszcze raz im dziękuję, a Tobie Beato życzę jak najwięcej optymizmu, wiary w to, że będzie wszystko dobrze, bo TAK MUSI BYĆ!!! :-)
Trzymam kciuki za Twoje powodzenie
Dudek

AniaK 
AniaK
Mikrus Bioderkus

Doczya: 18 Lut 2010
Skd: Koszalin

Beato głowa do góry przecież robimy to żeby było lepiej a nie gorzej i tak ma być!!!
Ja również byłam operowana w Klinice Degi mam endox2, nie masz się czego obawiać jest tam bardzo dobra opieka zarówno lekarzy jak i pielęgniarek(oddział IIB) Trzymamy kciuki Powodzenia!

beata38 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Sob 19 Cze, 2010   AniaK

Pocieszyłaś mnie niezmiernie, też będę na oddziale IIB. :-)

AniaK 
AniaK
Mikrus Bioderkus

Doczya: 18 Lut 2010
Skd: Koszalin
Wysany: Nie 20 Cze, 2010   

To juz napewno nie masz czego się obawiać, a kiedy dokładnie będą cie operować myślę że w piątek bo u nich dni operacyjne to wtorek i piątek. Wiesz który z lekarzy będzie cię operował?

beata38 
Mikrus Bioderkus

AniaK napisa/a:
To juz napewno nie masz czego się obawiać, a kiedy dokładnie będą cie operować myślę że w piątek bo u nich dni operacyjne to wtorek i piątek. Wiesz który z lekarzy będzie cię operował?

Operował będzie W. Kaczmarek, a operacja to chyba we wtorek skoro mam tam być jutro na 8.00. Brrrrrrrrr, ciarki mnie przechodzą :->

piedra32 

Maximus Bioderkus

Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland

Beatka trzymam kciuki.Dasz radę jak dopadnie Cię strach to pomyśl sobie o swoim marzeniu.Życie bez bólu, przyjemne spacerki, manicure bez problemu i spokojne normalne życie. Będzie dobrze, ja jadę w środę więc niebawem spotykamy się opisując postępy w rehabilitacji.

Pozdrawiam serdecznie przesyłam pozytywną energię (uwierz mam jej wiele) :-)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

beata38 napisa/a:
Operował będzie W. Kaczmarek
Co najmniej trafiłaś w dobre ręce To bdb specjalista Powodzenia i trzymam kciuki

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne

Beatka powodzenia wracaj szybciutko do nas naprawiona i bez bólu :mrgreen:

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

beata38 napisa/a:
Brrrrrrrrr, ciarki mnie przechodzą :->

A niech dzisiaj sobie poprzechodzą, a jutro jak trafisz na oddziale w fachowe rączki białych fartuszków, to ciarki miną. Będzie dobrze i tylko tak myśl :) trzymam kciuki :hug:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: