Wysany: Pon 14 Maj, 2012 [PYTANIE] Strzelanie w kolanie podczas chodu
Jak we wcześniejszych tematach wspominałem, jestem przed zabiegiem nawiercania glowy kości udowej, czego powodem jest jałowa martwica główki kości udowej. Obecnie, aby nie używać leków przeciwbólowych zaopatrzylem się i korzystam z kuli łokciowej; odciążam staw. Niemniej jednak podczas chodzenia od kilku dni. zauważyłem jakiś ruch w kolanie - takie przeskawiwanie. Nie wiem, czy to kolejne schorzenie, czy być może związane jest to z okresem odciążania kończyny. Co o tym myślicie - być może miał ktoś coś podobnego - bo wymiękam.
Wysany: Pon 14 Maj, 2012 Re: Strzelanie w kolanie podczas chodu
Piotr_1964_64 napisa/a:
Niemniej jednak podczas chodzenia od kilku dni. zauważyłem jakiś ruch w kolanie - takie przeskawiwanie.
Ja borykam się z podobnym problemem od pół roku. Także czuję przeskakiwanie np. podczas pedałowania na rowerku, a czasem przy zwykłym ruchu. Ale jak to piszą dziewczyny na forum "bioderka płaczą kolankami", więc przy naszych schorzeniach to chyba taki dodatkowy efekt uboczny. Ja odczuwam poprawę po fizjoterapii
........" Obecnie, aby nie używać leków przeciwbólowych zaopatrzylem się i korzystam z kuli łokciowej; odciążam staw. Niemniej jednak podczas chodzenia od kilku dni. zauważyłem jakiś ruch w kolanie - takie przeskawiwanie. Nie wiem, czy to kolejne schorzenie ........"
Jest to bardzo częsty objaw, generowany przez nieprawidłowe obciążanie nogi. Być może należałoby krytycznie spojrzeć na Twój sposób chodzenia o jednej kuli . Było już o tym wiele razy na Forum.
Piotrze , myślę że powinieneś sobie sprawić drugą kulę, ja po dwóch miesiącach też tak zrobiłam.
Z dwiema kulami mam inny komfort chodzenia , a kolano nie pamiętam kiedy mnie bolało, a też miałam z tym problem.
Jedną kulą posługuję się tylko czasem na krótkich dystansach , a na dłuższe spacery zabieram obowiązkowo dwie.
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni !