Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Obluzowanie/zwichnięcie endo
dzasta944 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 02 Lis 2011
Skd: Kuźnica B
Wysany: Pon 09 Sty, 2012   Obluzowanie/zwichnięcie endo

Hej!
W lipcu 2011 miałam robioną endo prawego biodra. Jednak mało wiem na temat złamań i obluzowań endoprotezy. Dzisiaj trochę upadłam, coś mnie lekko boli. Mam ciągle rehabilitację (mój przypadek jest dosyć skomplikowany i potrzebuję nadal ćwiczeń), więc myślę, że to są mięśnie, bo już podobne bóle miewałam. Jednak chciałabym się upewnić. Jakie są objawy obluzowań endoprotezy?????? Bardzo poproszę o odpowiedź!!

dzasta944 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 09 Sty, 2012   

Proszę, pomóżcie. Szukałam tych objawów w Internecie, ale niestety nic nie znalazłam. Jest mi to bardzo potrzebne, a wiadomo, że ze zbędnymi objawami wolę nie iść do lekarza, ponieważ (jak już wspomniałam wsześniej) to mogą być lekkie bóle mięśni

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 20 Sie 2011
Skd: GDYNIA

Kochana nic sie nie denerwuj tylko rejestruj do lekarza,nikt ci tu nie udzieli odpowiedzi czy ci się obluzowało czy nie,napewno trzeba będzie zrobić prześwietlenie,czy słyszałaś jakiś stukot podczas upadku,albo skróciła ci się noga operowana????

dzasta944 
Mikrus Bioderkus

Właśnie nie. Upadek byłby prawie, a że na kolana, ale jak już czułam, że lecę, to zrobiłam wszystko, aby upaść jak najbardziej płasko się da. Lekko dotknęłam piszczelami obu nóg, ale bardziej poleciałam na płasko. Wolałam już upaść mocniej na lewą nogę, która już i tak czeka na wymianę i to mi się udało. Ale się lekko boję. Mój lekarz prowadzący jest jakieś 300km ode mnie, a nasi ortopedzi są tacy, jacy są.. W czwartek mam rehabilitację, więc wtedy będę rozmawiała ze swoją fizjoterapeutką, ale po prostu do tego czasu chcę się upewnić jakie są objawy obluzowań, nie chcę się martwić na zapas.
Po upadu chodzę i robię wszystko tak, jak zazwyczaj, nie mam z tym żadnych problemów

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Bez paniki spokojnie raczej nic się nie stało

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Pierwszym i najważniejszym symptomem czegoś złego ,byłby BÓL jeśli wszystko robisz tak jak przed przewrotką to bądz dobrej myśli!!!!

dzasta944 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Sro 11 Sty, 2012   

Dziękuję!
Już jestem tego w 100% pewna, że to były bóle w mięśniach, gdyż już przestały mnie boleć i wszystko jest ok. Chodzę normalnie, więc nie mam się czym przejmować ;) ) ale może jednak, tak na wszleki wypadek, ktoś wie, jakie są objawy poluzowania się protezy??

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie

dzasta944, najczęściej skrócenie nogi, uczucie braku podparcia w niej, silny ból w pachwinie lub pośladku.
Piszę o tym, opierając się na własnym doświadczeniu, może ktoś inny czuł to inaczej.
Jednak podstawą do zdiagnozowania obluzowania jest zdjęcie rtg - najnowsze i dla porównania poprzednie.

duska 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2009
Skd: Kraków

Obluzowaniu zawsze towarzyszy ból. Tak jak Alicja napisała, pachwina lub pośladek, choć promieniować może wszędzie. Poza tym, jak panewka lub trzpień się poluzuje to noga zmienia trajektorię ruchu, np. przy wchodzeniu na schody. Mi uciekała do wewnątrz (czego wcześniej nie było). I oczywiście pojawia się skrót, ale nie od razu.
Ale żeby sie obluzowało to trzeba porządnie przygrzmocić sobą, lub mieć źle wsadzoną od początku :mrgreen:

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Czw 12 Sty, 2012   

duska napisa/a:
I oczywiście pojawia się skrót, ale nie od razu.

Racja Duska, kiedy obluzowała mi się endo z panewką typu press-fit (wciskaną), skrót pojawił się szybko,
bo ona się błyskawicznie przemieściła. Dosłownie w ciągu kilku dni, bo nie wiedziałam, co jest grane i obciążałam nogę.
Ale następna miała panewkę wkręcaną i skracanie się nogi postępowało powoli.

zozo 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 11 Lip 2009

duska napisa/a:
lub mieć źle wsadzoną od początku
Dokładnie, ja miałam obluzowaną panewkę od początku a ponieważ była to moja pierwsza endo, to nie wiedziałam, że jest źle. Bolało mnie cały czas w pachwinie a ja myślałam, że przejdzie - przeszło, ale po operacji rewizyjnej :mrgreen: .

Alicja 

Gigantus Bioderkus

zozo, ja pierwszą endo miałam też źle wsadzoną od początku, ale bardzo bolało kolano.
Różnica między Twoją a moją polegała na tym, że Twoja się nie wrosła, a moja tak.
Efekt tak jak u Ciebie był do bani. :dizzy:

zozo, super, że dajesz radę bez kul. Dla mnie to jeszcze długo będzie kosmos. :-/

NUTKA 
nutka
Bioderkus!!!

Fajnie się wymieniacie odczuciami,to ja dodam swoje,u mnie było spoko 3 miesiące po czym zwichnęło się 3 razy nic nie bolało przed a po zwichnięciu skrót nogi natychmiastowy z rotacją do zewnątrz!! :shock:

duska 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2009
Skd: Kraków

NUTKA, my mówimy o obluzowaniu panewki, a Ty o zwichnięciu. To dwie różne rzeczy, choć obie do bani ;) Jak sie wywichnęło, to automatem poszedł skrót. Mogło być z bólem albo bez. Mnie się wywichnęło kiedyś zupełnie bez bólu, na skutek panewki osadzonej pod złym kątem (ale za to wrośniętej na amen) :mrgreen: Ech te błędy w sztuce...

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pi 13 Sty, 2012   

duska, a mnie zwichnięty BMHR tak napie...ał że prosiłam by mnie nikt nie dotykał. Lekarze jak nastawiali, choć z marnym skutkiem, to jednak tak umiejętnie to robili że bólu nie czułam, albo adrenalina zrobiła swoje i ze strachu nic nie czułam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: