Niedawno kupilam rower rehabilitacyjny i sie okazalo ze przed operacja przez bol nie jestem w stanie podciagnac swojej sprawnosci ruchowej Natomiast po slyszalam rozne za i przeciw rehabilitacji na rowerku A czy wiecie ze ludzie z bioderkami dysplastycznymi nie powinni plywac żabką
Pacjenci z wszczepioną endoprotezą powinni stosować się do następujących zaleceń:
- niewskazane jest siadanie na brzegu krzesła, przechylanie się na boki, zakładanie nogi na nogę
- w czasie stania należy obciążać równomiernie obie kończyny
- nie należy dźwigać ciężkich rzeczy
- wskazane jest przez pierwsze miesiące korzystanie z podwyższonej deski WC
- wysokość łóżka należy tak dostosować, aby w siadzie stopy swobodnie dotykały podłogi
- w pierwszych tygodniach po zabiegu nie należy korzystać z wanny- wskazane jest korzystanie z prysznica
- jeżeli zaistnieje konieczność schylenia się należy wykonywać to bardzo ostrożnie pamiętając o ugięciu kolan
-obuwie powinno być wygodne i stabilne z niewysokim obcasem
Wiem, że linki bywają nudne, ale ten http://www.fizjoterapeutom.pl/file.php?id=150 powinna każda osoba po jak i przed endoprotezoplastyką zobaczyć Wszystko przejrzyście napisane z obrazkami łącznie Jest
1. Postępowanie zapobiegawczo-ochronne przed operacja 2. Postępowanie we wczesnym okresie pooperacyjnym:
-Ćwiczenia
-Zmiana pozycji
-Pozycja siedząca
-Siadanie wstawanie
-Nauka chodu
-Nauka chodu po schodach
-Czego unikać
-Dostosowanie mieszkania
-Środki pomocnicze w życiu codziennym
-A nawet pozycje w seksie
3. Dobór balkoniku i kul Warto zobaczyć!!!
Pasilfloro - czy to napewno ten link? mam problem ze zgodnością w otworzeniu a gdy się otworzy to nie widzę porad ( ) tylko stronę prywatnego ośrodka rehabilitacji Nowy Dwór.
Wlasnie kliknelam na ten link i na pewno wszystko dziala jak nalezy Jednak jest to plik PDF i trzeba miec program do jego otwierania Tu pobierz ten program http://dobreprogramy.pl/i...e+Reader+9.1+PL Jest on za darmo i po Polsku
Olifffka wiem ze go ogladala i ze u niej dzialal
raddirons Go
Wysany: Pon 27 Lip, 2009
Nie ma za co , co do zdjecia rtg to niestety zostalo w piekarach w dokumentacji (mocno spieszylem sie do domku i zapomnialem o nim przy wypisie), ale w sierpniu mam wizyte kontrolna to zabiore, wtedy wrzuce na forum.Bylem dzis u pani dr.spec rehabilitacji , ustaliła mi zestaw cwiczen (glownie podwieszki)ale zaskoczyla mnie nieco zaleceniem jazdy na rowerku stacjonarnym.Czy to aby nie za wczesnie na rower?Dr udzielil mi wskazowek bu uwazac na rehabilitantow i nie dac sie "namowic" na pewne ruchy, jednak o rowerku nie wspomnial.pozdrawiam.
raddirons , podwieszki, czyli tzw. UGUL to nic dobrego Przemyśl mocno wybór swojej p. dr rehabilitacji... mówię serio. Po tak ważnej ingerencji chirurgicznej podwieszki to... Nie będę mówić co tak naprawdę myślę, bo musiałabym się brzydko wyrazić. Na rower na pewno za szybko. Idź do specjalisty od rehabilitacji - nie tylko z tytułu przed nazwiskiem ale faktycznie z racji swoich umiejętności!
Katju popieram Cię. Te podwieszki czyli tzw. UGUL więcej szkód robią niż pomagają.
raddirons Go
Mozecie wyjasnic dlaczego podwieszki szkodza?Z tego co wiem to cwiczenia w odciazeniu sa stosowane na oddzialach rehabilitacyjnych oraz na turnusach po zabiegach endoprotezoplastyki.Jest to chyba podstawowa forma rehabilitacji w osrodkach rehabilitacyjnych...
Katju, a skąd my, zwykli pacjenci, mamy poznać tego rehabilitanta z prawdziwego zdarzenia? I tu chyba jest nasz największy problem, bo w momencie, gdy zwrócimy mu uwagę, żeby tych podwieszek nie ćwiczył, to może powiedzieć coś w stylu "Ja, czy pani jest rehabilitantem". Jak się ustrzec przed "okaleczaniem" przy rehabilitowaniu?
raddirons Go
Chetnie skorzystalbym z indywidualnej rehabilitacji , jednak niestety nie znam zadnego fachowca w tej dziedzinie.Czy cwiczenia i tok rehabilitacji powinien ustalac mgr.fizjoterapii czy lekarz spec.rehabilitacji.Chyba daruje sobie te cwiczenia na podwieszkach, ale co dalej?
Raddirons , ponoć jest różnica w między rehabilitacją po kapo, a rehabilitacją po endo? Prawda, czy fałsz? W ogóle, to tam gdzie będziesz rehabilitowany wiedzą coś na ten temat?