Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Zerwanie więzadła a bieganie
Mercus 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 09 Pa 2013
Skd: Poznań
Wysany: Sro 09 Pa, 2013   Zerwanie więzadła a bieganie

Witam! Chciałbym się Was zapytać, czy możliwe jest zerwanie więzadła w kolanie przy uprawianiu biegów? Chciałbym zacząć regularnie biegać, ale boję się trochę o kontuzję. Mój znajomy zerwał więzadło grając w kosza,a sama rehabilitacja zajęła mu ponad rok.. Zastanawiam się również, czy zakup tego typu obuwia do biegania *** jest w stanie zapobiec takiej kontuzji? Chciałbym zacząć się w końcu ruszać a biegi wydają się najlepszym rozwiązaniem, nie chciałbym jednak mieć operowanego kolana, a później jeszcze spędzić roku na rehabilitacji (nie mówiąc już o kosztach).. Dlatego będę wdzięczny,jeżeli ktoś udzieli mi odpowiedzi na w/w pytania.. Z góry bardzo dziękuje!:)
Ostatnio zmieniony przez kinga Czw 10 Pa, 2013, w caoci zmieniany 1 raz  

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Czw 10 Pa, 2013   

Mercus napisa/a:
czy możliwe jest zerwanie więzadła w kolanie przy uprawianiu biegów?

Tak, jest to możliwe.
Zerwałam wiązadło krzyżowe w kolanie nogi lewej, biegłam za psem bo chciał uciec na drogę :-| Było to w 2009 r. Do dnia dzisiejszego problem z kolanem dokucza, nie mogę na nim uklęknąć swobodnie, boli mnie w okolicy gęsiej stopki, a teraz po wstawieniu endo w prawej nodze dolegliwości jeszcze bardziej się nasiliły.
Mercus, w statusie piszesz, że jesteś przed endo. Porozmawiaj z Terapeutą co on o tym sądzi. Czy w ogóle możesz biegać.

drupinka 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 19 Sie 2009
Skd: Górny Śląsk
Wysany: Czw 10 Pa, 2013   

Wczoraj w TV słyszałam informację o "rewolucji" w rekonstrukcji i leczeniu więzadła krzyżowego. Podobno to już nie taka znowu nowość...

http://forum.gazeta.pl/fo...ezadla_ACL.html

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Pi 11 Pa, 2013   Re: Zerwanie więzadła a bieganie

Mercus napisa/a:
...czy możliwe jest zerwanie więzadła w kolanie przy uprawianiu biegów?...

jak mnie uczy doświadczenie, to każdą nawet najprostszą rzecz można zepsuć na 10 000 sposobów.

ale z drugiej strony patrząc, to kontuzji możesz sie nabawić siadając na sedesie. każda czynność nawet na wydająca się najbardziej bezpieczną niesie za sobą ryzyko kontuzji, więc gbyśmy myśleli o tych zagrożeniach nie wyszlibyśmy z mieszkania i jaki sens miałoby wtedy życie. co ma być to będzie i nie ma się czym przejmować.

nie jeździsz na żużlu bez kasku, nie skaczesz na cieniutkiej bangi, nie nurkujesz z rekinami bez klatki - chcesz robić to co miliony ludzi na świecie robi z powodzeniem, jakiś procent z nich w czasie biegu umiera na zawał, ginie pod kołami aut, skręca kostki, kolana i ulega najróżniejszym nieprzewidzianym wypadkom, ale dlaczego to akurat masz być Ty?

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Czw 31 Pa, 2013   

Cytat:
Zastanawiam się również, czy zakup tego typu obuwia do biegania *** jest w stanie zapobiec takiej kontuzji

Kontuzja może być wynikiem: błędu ruchu, kompensacji, restrykcji powięziowych które nałożone na stres mechaniczny (obciążenie nogi podczas biegu może zwiększyć nacisk na staw niemal 2.5-krotną wartośc masy ciała) dając ostatecznie uszkodzenie tkanki.
W przypadku kolana na ryzyko kontuzji może mieć wpływ zarówno stabilność/kontrola ruchu najbliższych sąsiadów (biodra/stopy) jak i odcinka lędźwiowego.
Cytat:
Chciałbym zacząć się w końcu ruszać a biegi wydają się najlepszym rozwiązaniem, nie chciałbym jednak mieć operowanego kolana
Proponuję skontaktować się w pierwszej kolejności z globalnie pracującym fizjo-/osteopatą. Ryzyko kontuzji można zmniejszyć poprzez odpowiednio dobrane do tego testy zadaniowe, które weryfikują "słabe ogniwa".

Majola 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne
Doczya: 07 Pa 2014
Wysany: Wto 07 Pa, 2014   Re: Zerwanie więzadła a bieganie

Cyryl napisa/a:
Mercus napisa/a:
...czy możliwe jest zerwanie więzadła w kolanie przy uprawianiu biegów?...

jak mnie uczy doświadczenie, to każdą nawet najprostszą rzecz można zepsuć na 10 000 sposobów.

Mój sposób na zerwanie wiązadła - to marsz na 52 km po górach - taki "mały" rajd, który skończył się wysiłkowym zerwaniem wiązadła i uziemieniem na dłuższy czas. Od chodzenia można, więc od biegania tym bardziej.

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Wysany: Sro 08 Pa, 2014   

iść 52 km po to aby zerwać wiązadła w kolanie?
wystarczy źle postawiona noga przy zablokowanym strzale w piłce nożnej lub jeden nieudany (nieszczęśliwy) zeskok po ataku lub bloku w siatkówce i już masz.
mniej wysiłku, mgnienie oka i już jest.
kolega nadwyrężył wiązadła w kolanie podczas spływu kajakowego.

oczywiście zawsze można nabawić się kontuzji, nawet w najbezpieczniejszym miejscu, ale nie może to tworzyć klatki, która nas ogranicza.

Majola 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne
Doczya: 07 Pa 2014
Wysany: Sro 22 Pa, 2014   

no nie ukrywam, ze cel marszu był inny :) niekoniecznie zerwanie wiązadła, ale faktycznie skończyło się nieciekawie. A poza tym przykładów tego typu kontuzji jest wiele i często są równie ciężkie jak przy na prawdę hardcorowch wypadkach.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: