Witajcie wszyscy!
po raz pierwszy zajrzałam na to forum po postawieniu mi diagnozy 3 lata temu. Wtedy, Wasze wypowiedzi bardzo mi pomogły dotrzymać do pierwszej operacji, oraz przekonać się do myśli, że endo to nie koniec życia
Dziś znów moje biodro daje o sobie znać, przypomniałam sobie o Was, postanowiłam się z Wami zapoznać " bliżej"
Pozdrawiam cieplutko
_________________ Uszy do góry! Wszystko będzie dobrze
Ostatnio zmieniony przez AgaW Pon 20 Pa, 2014, w caoci zmieniany 1 raz
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Czw 16 Pa, 2014
Angie, witaj na Forum
W jaki sposób biodro daje o sobie znać? Piszesz o pierwszej operacji, a w statusie masz 2 x endo. Zapraszam do czynnego udziału w Forum i podzielenia się swoją historią w odpowiednim dziale
Wysany: Czw 16 Pa, 2014
Tak w statusie mam 2x endo. Pierwsza lipiec druga październik oby dwie 2011.
Lewe biodro przed operacją miałam w tragicznym stanie, pomocy szukałam po całej Polsce, wszędzie trzeba było czekać 3-4 lata na operację.
Nie pamiętam jak trafiłam na kontakt do szpitala klinicznego im. W. Degi w Poznaniu, do doktora Kaczmarczyka, ale przez telefon dał mi nadzieję PÓŁ ROKU!! Niestety nie wytrzymałam, ból był tak potworny, każda próba zmiany pozycji... od kwietnia 2011 do 01 lipca (dnia operacji) przestałam zupełnie chodzić, lewa noga jakby zastygła w jednej pozycji. 01.07 zrobiłam ją prywatnie w Bielsku Białej.
Dwa tygodnie po operacji dostałam telefon z Poznania z terminem, już umówiłam się na drugą nogę -prawą która była w lepszym stanie. W skali bólu 0-10 miałam 1.
Od samego początku po operacji wiedziałam, że jest coś dziwnego. Inaczej przeszłam rehabilitację, noga podczas ćwiczeń ciągle bolała na 6 (po zażyciu proszków przeciwbólowych) Ale powtarzałam " będzie dobrze!, to po prostu inna noga"
Dziś leżę z zapaleniem kaletki stawu biodrowego, prawej nogi.
Rano po przejściu o dwóch kulach ( nie wyszłam z wprawy ) do łazienki i powrocie do łóżka, 10 minut szukam odpowiedniej pozycji- żeby nie bolało; bo jak boli to 1,5h ciągłym nie przerwanym bólem od krzyża po same palce.
Angie jesteś bardzo młodą osobą i już po dwóch endoprotezach.Bardzo współczuję ,że tak długo dochodzisz do sprawności.Napisałaś,że operację wykonano w Klinice Degi. Ja obecnie oczekuję na operację w tej Klinice.Mój termin wypada za 2 lata więc napisałam prośbę o przyśpieszenie. Jeśli możesz napisz jak oceniasz tamtejszy szpital pod względem warunków i fachowości.Czy po operacji skierowano Cię na oddział rehabilitacyjny? Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Renia
Od samego początku po operacji wiedziałam, że jest coś dziwnego. Inaczej przeszłam rehabilitację, noga podczas ćwiczeń ciągle bolała na 6 (po zażyciu proszków przeciwbólowych) Ale powtarzałam " będzie dobrze!, to po prostu inna noga"
Dziś leżę z zapaleniem kaletki stawu biodrowego, prawej nogi.
Nie rozumiem. Czy miałaś już prawą nogę operowaną w klinice Degi?
Dlaczego masz zapalenie, jeżeli masz endoprotezę.
Jak jest z lewą nogą po operacji?
Pozdrawiam
Wysany: Pi 17 Pa, 2014
Wendy napisa/a:
Angie, Jak zostało zdiagnozowane te zapalenie kaletki?
Tak naprawde jeszcze nic nie zostało zdiagnozowane, ja już wymyślam co to może być, bo żaden lekarz nic nie mówi. Wiem że takie rzeczy nie powinny mieć miejsca ale mam ostry stan zapalny wokół stawu. Już badalo mnie 4 lekarzy po wykonaniu Tk miednicy wszystkiego się dowiem. (Mam nadzieję)
dorotabeata napisa/a:
Kazdy lekarz ortopeda trzech reumatologow dziwią się że jest stan zapalny. W przyszłym tygodniu nam mieć TK może się coś wyjaśni. Od trzech lat mam dwie endo lewa byla w gorszym stanie przed operacją a ma się lepiej, jej w ogóle nie czuję. I prawa wykonana 4 miesiące po lewej przed operacja w lepszym stanie, nie mialam ograniczeń i bólu ale i tak przyszedł by na nią czas. Po operacji w prawej do tej pory mam inny zakres ruchu inż w lewej, trochę gorzej no i jak dłużej posiedze to boli.
Reniaczek napisa/a:
Angie jesteś bardzo młodą osobą i już po dwóch endoprotezach.Bardzo współczuję ,że tak długo dochodzisz do sprawności.Napisałaś,że operację wykonano w Klinice Degi. Ja obecnie oczekuję na operację w tej Klinice.Mój termin wypada za 2 lata więc napisałam prośbę o przyśpieszenie. Jeśli możesz napisz jak oceniasz tamtejszy szpital pod względem warunków i fachowości.Czy po operacji skierowano Cię na oddział rehabilitacyjny? Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Renia
Reniu
Ten szpital zalicza się chyba do tych lepszych. Oddział w sumie byl mały około 5 pokoi zamykany, czysto personel świetny, od pani która wydaje obiad po oddziałową. Zawsze znajdą czaś na żart oddział jes mieszany przynajmniej te 3lata temu. Na 3 dobę już przychodzi rehabilitantka ćwiczy około 30minut dziennie. Obiady jak na szpitalne ok choć nie takie jak w domu. Ja byłam akurat w pokoju 2osobowym obok mnie byli panowie.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam
I prawa wykonana 4 miesiące po lewej przed operacja w lepszym stanie, nie mialam ograniczeń i bólu ale i tak przyszedł by na nią czas
Dalej nie rozumiem.
Są dwa wskazania do wymiany stawu: ból i ograniczenia ruchomości w stawie. Czy ktoś Cię namawiał na operację?
Czyli operacja w Bielsku poszła lepiej niż w Poznaniu?
Życzę szybkiej diagnozy i zdrowienia.
Trzymaj się!!
dorotabeata napisa/a:
Angie napisa/a:
I prawa wykonana 4 miesiące po lewej przed operacja w lepszym stanie, nie mialam ograniczeń i bólu ale i tak przyszedł by na nią czas
Dalej nie rozumiem.
Są dwa wskazania do wymiany stawu: ból i ograniczenia ruchomości w stawie. Czy ktoś Cię namawiał na operację?
Czyli operacja w Bielsku poszła lepiej niż w Poznaniu?
Życzę szybkiej diagnozy i zdrowienia.
Trzymaj się!!
Nikt do niczego mnie nie namawiał.
Kolejnym wskazaniem jest wyniszczenie stawu przez choroby jak RZS na którą cierpię.
Nie ocenie którą zrobili lepiej, ponieważ to co się dzieje traz, może nie mieć związku z operacją, chociaż sama noga jest jakby słabsza pomimo iż co dzień ćwiczę je po równo.
Pozdrawiam