Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Ewa64
Ewa64 
Ewa
Mikrus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 01 Maj 2013
Skd: Zamość
Wysany: Czw 02 Maj, 2013   

Witam Wszystkich Forumowiczów!
Wczoraj dołączyłam do grona użytkowników Forum Bioderko. W zamieszczanych tu postach dużo wiedzy i doświadczenia... Poproszę zatem o podpowiedź, gdzie mogę uzyskać więcej informacji na temat protezy (hybrydowej?) sp. Profemur. Domyślam się, że hybrydowa- to mieszana. Ale co z czym pomieszane (porcelana z metalem? metal z plastikiem?...). Termin badania kontrolnego mam w połowie maja. Do tego czasu bez dociążania- bo pękła kość (która...?). W internecie znalazłam zdawkowe informacje na temat tej protezy, w zasadzie to tylko potwierdzenie, że takie protezy mają zastosowanie. Operację miałam 05.04.2013 w Otwocku. Z góry dziękuję za każdą informację i wskazówki... Pozdrawiam Wszystkich.

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Witaj na Forum, Ewo :)
Czy proteza, o którą pytasz - to masz ją wstawioną, czy ze względu na pękniętą kość, będziesz mieć ponownie wstawianą?
Ewa64 napisa/a:
Ale co z czym pomieszane (porcelana z metalem? metal z plastikiem?.

Połączenia protez są bardzo różne. Lekarze często wybierają "pod pacjenta", co dla kogo najlepsze.

Ewa64 
Ewa
Mikrus Bioderkus

Witam ponownie.
Miesiąc temu miałam operacje. Wszczepiono mi protezę totalną sp. Profemur. Po operacji, gdy zapytałam lekarza jaką mam protezę, odpowiedział, że dobrą hybrydową. Z karty informacyjnej dowiedziałam się, że jest to PROFEMUR. Wiem, że połączenia w protezach bywają różne (np. porcelanowa panewka, metalowa główka itp.). Wierzę, że mam dla mnie najlepszą protezę, ale chciałabym o niej wiedzieć więcej. Czy to źle...? Odnośnie pęknięcia: po operacji, poinformowano mnie, że jest pęknięcie na kości.., że to się zdarza podczas zabijania trzpienia.., że nie jest niczym groźnym lecz wymaga ostrożności polegającej na nie dociążaniu operowanej kończyny przez 4 - 6 tygodni do czasu aż kość się odbuduje, zwiąże. Jeśli jest Ktoś, Kto dotarł do informacji na temat tego rodzaju protez, to bardzo proszę o info. Pozdrawiam. Ewa

29palms 
Bioderkus!!!

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 22 Lut 2012
Skd: Poznan

Ewa64 napisa/a:
Jeśli jest Ktoś, Kto dotarł do informacji na temat tego rodzaju protez, to bardzo proszę o info. Pozdrawiam. Ewa

Podczas następnej wizyty w szpitalu dopytaj o model endoprotezy Profemur. W USA złożono pozew zbiorowy dot. stosowania endoprotezy Profemur Z w związku ze zbyt dużą liczbą powikłań pooperacyjnych i koniecznością operacji rewizyjnych (http://www.wrightprofemurhipreplacement.com/z/). Aczkolwiek, gdyby nawet okazało się że jesteś posiadaczką takowej, to jeszcze o niczym nie świadczy. W każdym razie - życzę powodzenia

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Ewa64 napisa/a:
Wierzę, że mam dla mnie najlepszą protezę, ale chciałabym o niej wiedzieć więcej. Czy to źle..

Nie, w żadnym wypadku to nie jest złe. Wręcz przeciwnie. Szkoda, że nie pociągnęłaś lekarza za język. Podczas wizyty kontrolnej zapytaj koniecznie :)

Majja 
Majja
Mikrus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczya: 09 Maj 2013
Skd: Piaseczno
Wysany: Pi 10 Maj, 2013   

Ewa,
czy jesteś już po kontrolnej wizycie? Co powiedział Ci lekarz? Czy faktycznie ten model protezy może być niebezpieczny?

Ewa64 
Ewa
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pi 10 Maj, 2013   

Witam,
wizytę kontrolną mam we wtorek (14 maja). Mam nadzieję, że dowiem się coś więcej... Ale teraz, to już musztarda po obiedzie. Musi być to, co jest i szczerze wątpię aby powiedzieli mi o awaryjności tych protez lub o innych jej wadach. Swoją drogą, to szkoda, że szpitale nie mają w zwyczaju wydawać czegoś w rodzaju instrukcji obsługi wszczepionego implantu. Kilka lat temu moja mama miała wszczepiony stymulator serca i wraz z kartą informacyjną przy wypisie ze szpitala otrzymała obszerną informację na temat typu stymulatora, mechanizmu jego działania, producenta, numeru i serii konkretnego modelu itd. We wtorek, będę chciała sprawdzić, czy takie informacje są załączone do historii choroby pobytu szpitalnego. Z doświadczenia wiem, że jeśli "coś" jest owiane tajemnicą, to jest jak "kot w worku" - może być zdechły... Niestety, rozmowa przed operacją odbywa się bardzo krótko- chcesz, to robimy, nie chcesz- to mamy tu kolejkę osób chętnych i nie traćmy czasu...
Tymczasem, nie pozostaje mi nic innego- jak wierzyć, że te 15 % awaryjności nie obejmie mnie swoim zasięgiem...
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów- Ewa

michelle 

Doczya: 18 Cze 2011
Skd: Polska
Wysany: Nie 12 Maj, 2013   Info dla Ewy64

Na stronie producenta (http://www.wmt.com/physicians/products/hips/default.asp) widać że mają 11 typów trzpienia, które w nazwie mają „Profemur”, i tylko jeden system Profemur Z hip system okazał się wadliwy. Poza tym chyba nie ma firmy produkującej endoprotezy, która nie zaliczyłaby chociaż jednej „wpadki”...Ale to jeszcze nic nie znaczy. Kilka lat temu moja ciocia miała wstawioną endo kolana NexGen, też było dużo przypadków powikłań i nawet nie wiem czy nie wycofano jej z rynku. Miałam ogromne wyrzuty sumienia, bo dzięki mnie ciocia zoperowała się w tej klinice, gdzie jej wstawili to "cudo". Bacznie ją obserwuję od tamtego czasu i nic jej nie jest, czuje się świetnie, funkcjonuje bardzo dobrze a na corocznych RTG nie widać żadnych zmian. Więc spokojnie...14-ego masz wizytę, może lepiej zapytać się co z tym złamaniem kości udowej? Ale ja nie jestem lekarzem i to jest tylko moja osobista sugestia, sugestia osoby, której pękła kość udowa w trakcie wbicia trzpienia...Głowa to góry! Otwock to dobry adres, wiele osób na forum to potwierdza. Na którym oddziale byłaś operowana?
Zapomniałam dodać, że możesz uzyskać wszystkie informacje dot. Twojej endoprotezy, jeżeli prosisz o kopie dokumentacji medycznej. Tam są naklejki z Twojej endo: rodzaj, rozmiar, nr seryjny itp.

Ewa64 
Ewa
Mikrus Bioderkus

Wysany: Nie 12 Maj, 2013   

Witam!
Dziękuję Wszystkim, za odpowiedzi, troskę i sugestie. Do wtorku, już blisko, więc mam nadzieję, że wizyta ta rozwieje wszystkie moje dylematy. W dniu wypisu, napisałam podanie o przesłanie mi kopii dokumentów z historii choroby- jeszcze nie otrzymałam. Wiem, że do archiwum spływają dokumenty po zamknięciu miesiąca i nie ponaglałam. Wykonałam już rtg i wiem, że pęknięcie kości udowej dotyczy krętarza tej kości. W porównaniu do rtg pooperacyjnego, wygląda na to, że zrost przebiega prawidłowo- ale oczywiście czekam na potwierdzenie tej prawdy w Otwocku. Wiem, że pracują tam osoby o niekwestionowanym doświadczeniu i umiejętnościach, więc ich zalecenia są dla mnie rozkazem. My pacjenci, jesteśmy czasami niecierpliwi, zbyt dociekliwi, nie zawsze chcemy być pokorni. Jeśli chodzi o mnie, to gdzieś w "środku"- mam przekonanie, że wszystko jest OK. Kondycja lepsza z każdym dniem- mówi sama za siebie!
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: