Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Nie 22 Sty, 2012
Ból kości udowej po artrodezie
Atreju 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczy: 21 Sty 2012
Skd: lebork
Wysany: Nie 22 Sty, 2012   Ból kości udowej po artrodezie

Mój problem jest chyba trochę inny od pozostałych poruszanych na forum. Od 12 lat cierpię na porażenie spastyczne lewej strony ciała (tzw. hemiplegia). Moja kość udowa była poza panewką. Ze względu na silną spastyczność prof. Marek Jóźwiak stwierdził, że najlepsza będzie artrodeza. Operację miałem w styczniu zeszłego roku. Jednak znowu przez moje napięcia sprawa się skomplikowała i w łóżku przeleżałem do czerwca. W czerwcu zacząłem powoli chodzić. Było bardzo dobrze, więc już we wrześniu profesor pozwolił mi poruszać się bez stabilizatora. I tu zaczęły się problemy. W październiku pojechałem do Poznania na oddział, ostre przyjęcie - ból biodra. Lekarz mnie zbadał i okazało się, że na zakończeniu śruby zebrał się jakiś płyn ito bolało.Po usunięciu płynu pomogło... na jakiś czas. Po miesiącu znowu zgłosiłem się na oddział z bólem. Okazało się, że przesunęła się śruba. Usunięto mi ją i dodatkowo jeszcze jedną, która też była niepewna. Po operacji bolała mnie kość mniej więcej w miejscu gdzie były usunięte śruby. Zbagatelizowałem to myśląc, że to normalne po operacji. Jednak minęły 2 miesiące od zabiegu a problem nie zniknął. Dodatkowo pogorszył się komfort chodzenia.

I tu jest moje pytanie. Czy wie ktoś czym może być spowodowany ten ból i jak mu zaradzić? Za wszelkie porady będę dozgonnie wdzięczny.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland
Wysany: Nie 22 Sty, 2012   

Atreju,
Czy możesz przesłać na mój PV ostatni scan RTG Twojego stawu biodrowego oraz karty wypisowej ze szpitala? (artrodeza)
Jaka jest przyczyna hemiplegii? Której strony ciała dotyczy?
O jakim i czego stabilizatorze piszesz ?
Czy masz w chwili obecnej prowadzoną terapię i na czym ona polega? (w skrócie)
Czy napięcie tkanek (piszesz spastyczność) jest w chwili obecnej większe czy takie samo jak przed zabiegiem?
Czy ból odczuwasz non-stop czy tylko przy chodzeniu i w którym miejscu?
Na czym polega pogorszenie się Twojego komfortu chodzenia? (swoimi słowami)
Czy poruszasz się przy pomocy zaopatrzenia ortopedycznego? (jeśli tak to jakiego)

Pozdrawiam,
Fizkom

Atreju 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 23 Sty, 2012   

Fizkom napisa/a:

Jaka jest przyczyna hemiplegii? Której strony ciała dotyczy?

W wieku czterech lat zostałem uderzony w głowę. W wyniku tego uderzenia rozlał się tętniak. Trafiłem na oddział jako nagły przypadek, szybko zoperowano mi tego tętniaka. Hemiplegia dotyczy lewej strony ciała.

Cytat:
O jakim i czego stabilizatorze piszesz ?

Aparat Hohmanna

Cytat:
Czy masz w chwili obecnej prowadzoną terapię i na czym ona polega? (w skrócie)

Brak

Cytat:
Czy napięcie tkanek (piszesz spastyczność) jest w chwili obecnej większe czy takie samo jak przed zabiegiem?

Ciężko powiedzieć. Operacja artrodezy była rok temu w styczniu. Wydaje mi, że jest większe :(

Cytat:
Czy ból odczuwasz non-stop czy tylko przy chodzeniu i w którym miejscu?

Różnie raz boli przy chodzeniu, raz przy leżeniu, a kiedy indziej wcale. Ból odczuwam tak od pachwiny do lewej strony uda.

Cytat:
Na czym polega pogorszenie się Twojego komfortu chodzenia?

Mówiąc o pogorszeniu, myślę o okresie od czerwca do października. Początkowo po operacji chodziło mi się super. Jednak po jakimś czasie noga zaczęła mi "iść" do środka. Ciężko to opisać. Później postaram się wstawić filmik, to może lepiej zobrazuje.

Cytat:
Czy poruszasz się przy pomocy zaopatrzenia ortopedycznego?

Chodzę przy lasce, bo mam problem z obciążeniem nogi.

Mam nadzieję, że opisałem wszystko w miarę jasno.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland
Wysany: Wto 24 Sty, 2012   

Atreju napisa/a:
I tu jest moje pytanie. Czy wie ktoś czym może być spowodowany ten ból i jak mu zaradzić? Za wszelkie porady będę dozgonnie wdzięczny.

Atreju
W kwestii ortopedycznej nie będę się wypowiadał. Zakładam jednak, że ta jest obecnie stabilna i pod kontrolą,
Twój ból, z którym się zmagasz może być spowodowany wieloma przyczynami. Myślę jednak, że podstawowym problemem jest w chwili obecnej całkowity brak terapii, która powinna uwzględniać Twój problem neurologiczny i ortopedyczny.
Myślę, że metoda NDT-Bobath, uzupełniona o metodę PNF i tech. powięziowe, byłaby tutaj najbardziej właściwa.
Na pierwszym miejscu postawiłbym na regulację napięcia mięsniowego, kontrolę nad ruchem ciała w optymalnych wzorcach ruchowych, w aktywnościach ruchowych i czynnościach dnia codziennego . To podstawa terapii dla Ciebie na dzisiaj.
Zastanawiam się tylko nad jednym. Dlaczego takiej terapii jeszcze Tobie nie zalecono? Porozmawiaj z lekarzem prowadzącym. Koniecznie !!!

Powodzenia,
Fizkom

Atreju 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Wto 24 Sty, 2012   

Wielkie dzięki za poradę. Spróbuję się porozumieć z profesorem w sprawię terapii. Może uda się coś ustalić .

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: