Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Pieczenie pośladków,ud i łydek
Icek 
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 17 Lut 2016
Skd: Boguszow
Wysany: Czw 12 Wrz, 2019   Pieczenie pośladków,ud i łydek

Cześć.
Czy ktoś na forum spotkał się z objawami pieczenia pośladków i ud od strony zewnętrznej aż do łydek podczas siedzenia?
Podczas stania w miejscu podobny problem natomiast gdy idę pieczenie znika natomiast pojawia się ciagniecie tylnej taśmy.
Leżenie podobnie jak siedzenie pieczenie i uczucie ciężkich nóg od ud po łydki jak podłoże coś pod kolana jest poprawa.
Jestem po paru artroskopiach bioder o ile ruchomość w biodrach jest dobra i bólu nie ma tylko przy mocnym wykroku ciagniecie w pachwinach.
Ortopedzi(Dr Czubak Dr Sionek Dr Mazek) uważają że biodra są w dobrym stanie na endoproteze się nie nadają.
Problem jest tak duży że nie mogę pracować siedzenie stanie i nie idzie wyrobić.

Proszę o porade

Dawid04111 
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczy: 14 Maj 2018
Skd: Plaska Ziemia
Wysany: Pi 13 Wrz, 2019   

Badales kręgosłup? Byłeś u neurologa? Myślę że problem raczej nie wynika z bioder.
A jeszcze tak zapytam. Na pierwszą artroskopię zdecydowałeś się z jakiego powodu? Już przed operacjami było to pieczenie?

Icek 
Popularus Bioderkus

Byłem u neurochirurga coś jest na rzeczy z tym kręgosłupem powtórzyłem rezonans i w poniedziałek jadę na wizytę ale zanim poddam się kolejnej operacji chciałem zapytać czy ktoś miał podobne objawy związane z biodrami.

Artroskopii poddalem się bo miałem bóle w pachwinach a czy te pieczenie występowało to nie pamiętam dużo czasu minęło.

Dawid04111 
Popularus Bioderkus

Doczy: 14 Maj 2018
Skd: Plaska Ziemia

To dość istotne czy pieczenie było wczesniej. Bo być może podczas zabiegu doszło do podrażnienia nerwu. Skoro boli tylna taśma to może nerw kulszowy?

Icek 
Popularus Bioderkus

Pieczenie jest w dwóch nogach takie same.
Odebrałem właśnie rezonans dyskopatia l4l5 I l5 s1.
Czytam trochę i objawy przy zwyrodnieniu stawów biodrowych mogą dawać takie objawy i kregoslup też.
Ortopedzi mówią że biodra nie neurochirurdzy że kregoslup też nie dopiero ten ostatni neurochirurg się zastanawia i już sam nie wiem co myśleć.

Dlatego pytam na forum czy ktoś przy zwyrodnieniach miał takie objawy.

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Sro 18 Wrz, 2019   

Icek, pytanie numer jeden czy suplementujesz się odpowiednio? Wrzuć na jakiś czas B Complex najlepiej naturalny, bo ten objaw o którym opowiadasz może wynikać z niedoboru którejś z witamin z grupy B. Może być też brakiem wit. D oraz magnezu. Próbnie (minimum 2 tygodnie) suplementacji wspomnianych witamin i minerału powinno dać już jakąś zmianę o ile to tam jest przyczyna. Taka suplementacja na pewno nie zaszkodzi. :mrgreen:
Pytanie drugie jest o powięź. Czy Twój fizjoterapeuta przepracował Ci powięziowo (raczej powoli i spokojnie) całą taśmę tylną od skóry głowy przez całe plecy, pośladki aż po pięty? Tam szukałabym drugiej przyczyny.
Trzecie które przychodzi mi do głowy i całkiem często pojawia się u "bioderek" to rwa gruszkowa. To taki zespół bólowy, objawowo bardzo podobny do rwy kulszowej, ale różni się przyczyną. Mianowicie rwa kulszowa to kolokwialnie mówiąc uwięźnięcie/uciśnięcie nerwu kulszowego przy kręgosłupie, natomiast rwa gruszkowa to taka sama sytuacja uciśnięcia/ściśnięcia nerwu kulszowego ale przez mięsień gruszkowaty - czyli znacznie niżej. Wynika ono z nadmiernego napięcia tego mięśnia przy odpowiednich warunkach anatomicznych.
Staram się nie diagnozować przez internet i nie traktuj moich pomysłów wiążąco ponieważ ktoś powinien Cie zbadać i potwierdzić/wykluczyć te opcje, ale pomyślałam że podrzucę Ci jeszcze kilka innych diagnoz rozszerzając horyzont o inne opcje niż neurolodzy i dyskopatia ;-)

Pozdrawiam
Wendy

Icek 
Popularus Bioderkus

Wysany: Wto 24 Wrz, 2019   

Witaminy przyjmuje cały czas firmy Solgar jest to jedna z najlepszych firm.
Zapalenie mięśnia gruszkowatego odpada byłem u Ortopedy wykluczył.
Dwa lata temu pracowałem z rehabilitantem nad tylna taśmą skutek żaden.
Nie jestem wstanie siedzieć chodzić i stać wrak człowieka

Icek 
Popularus Bioderkus

Wysany: Wto 24 Wrz, 2019   

Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy.

Wendy 
Bioderkus!!!

Wysany: Sro 25 Wrz, 2019   

Icek, jeszcze 2 słowa o mięśniu gruszkowatym. Zapalenie tego mięśnia, a rwa gruszkowa to dwie zupełnie inne sprawy, niech wykluczy ją Twój terapeuta.
I jeszcze takie nietypowe pytania:
Czy klika/strzela Ci lub czasem się blokuje któryś ze stawów skroniowo-żuchwowych (zawiasy na których porusza się żuchwa) albo czy Twój stomatolog wspominał coś o startych zębach?
Drugie: czy boli konkretny wyraźny punkt tuż przy początku kości krzyżowej ale z boku? Dokładnie tam, gdzie niektóre osoby mają na plecach takie dołeczki?
I ostatnie: czy boli kość ogonowa?

Pozdrawiam.
Wendy. :->

Icek 
Popularus Bioderkus

Kość ogonowa kiedyś bolała ale zostało to "naprawione" co do zębów to nic takiego nie zauważyłem i dentysta nic nie wspominał.
Na plecach nie ma żadnych czułych punktów to samo tyczy się pośladków. W środę mam neurorehabilitacje i moim marzeniem jest żeby ktoś wkoncu mi pomógł bo mija 6 lat a zero poprawy.

Icek 
Popularus Bioderkus

Sam nie wiem gdzie mam szukać pomocy bo ortopedów przerobiłem chyba wszystkich z tego forum.
Neurochirurg u którego byłem ostatnio postawił diagnoze ze to od nie stabilności odcinka ledzwiowego i chorych dwóch dysków i fizjoterapia pomoże i bardzo w to wierze.

mjuniorek 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczy: 28 Cze 2017
Skd: Olkusz
Wysany: Wto 26 Lis, 2019   

No i jak tam u ciebie?

Wendy 
Bioderkus!!!

Wysany: Czw 28 Lis, 2019   

Icek, przepraszam, byłam poza zasięgiem. Wiesz może warto się przejść do osteopaty. Twój problem to może być nierównowaga miednicy pomiędzy kością krzyżową a kością ogonową, wtedy powstają ogromne naprężenia na więzadłach kości ogonowej i innych więzadłach w miednicy mniejszej.

Arronax 
Popularus Bioderkus

Doczy: 24 Kwi 2019
Skd: Kielce
Wysany: Sro 04 Gru, 2019   

Pozwolę sobie włączyć do dyskusji bo sam mam napięte (już mniej) więzadła miednicy, chyba jeszcze zostało lekkie przodopochylenie miednicy ale właśnie mam wrażenie, że tam jestem przypięty i to mnie też blokuje (nie wiem czy to może mieć wpływ na skłon do przodu). Jak miałem ok 10 lat to tak walnąłem na kość ogonową, że mnie parę lat piekło jak jeździłem samochodem, musiałem po chwili na pięściach jeździć :) . Mam też starte zęby, żuchwa kiedyś też mocno przeskakiwała, teraz już mniej.
Powięź miałem łataną parę razy ale ciągle przy skłonie ciągnie mnie mocno głównie za kolanami i ogólnie taśma tylna na nogach jest mocno napięta mimo naprawdę solidnej pracy przy rozklejaniu mięśni na nogach.

Wendy 
Bioderkus!!!

Wysany: Sro 11 Gru, 2019   

Arronax, widzę że chodzisz do świadomego terapeuty skoro piszesz o zwarciu ;)
Jeśli już ruszamy ten temat to bez opracowania mięśni układu stomatognotycznego (mięśnie żuchwy, podpotyliczne, podgnykowe, nadgnykowe i jeszcze kilka innych ;) ), bez wyciszenia wzorca zwarcia zębowego (szyna relaksacyjna/zwarciowa/deprogramator) i bez wyrównania i podniesienia zwarcia zębowego (podniesienie guzków zębowych) możesz utknąć w tym momencie terapii. Zdarza się tak czasem, że trzeba równocześnie pracować na zwarciu i na powięzi, bo jedno i drugie jest ze sobą bardzo ściśle powiązane i jedno bez drugiego nie ruszy do przodu.

Powodzonka! ;-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: