Status: Inne operacje
Doczya: 10 Cze 2012 Posty: 3 Skd: Stalowa Wola
Wysany: Pon 11 Cze, 2012 ucisk nerwu kulszowego
Witam serdecznie kochani. Dużo czytam o waszych problemach i tak szukam czy moze znajde tu jakąs odpowiedz. Zaciekawil mnie watek Piotra odnosnie ucisku nerwu kulszowego. Otóż u mnie to bylo tak. Upadałam na beton, dosłownie klapnęlam na tyłek. Po dwoch tygodniach poczulam okropny bol nogi i posladka. Leczono mnie na rwe, ale nic nie dawało, ból narastał. Tak mijały lata i chodzenie po lekarzach. W 2010 doszli do tego, że po upadku w posladku zrobil sie krwiak, a zniego blizna. Tak tez było. Operowano mnie za tem i było coś w miesniu posladkowym i uciskałao nerw kulszowy. Nie mogłam wowczas chodzić, to był koszmat i ten ból. Po operacji noga puscila rzeczywiscie, ale bolał poslkadek. Zresztą boli strasznie do dziś.Tak myśle, że może teraz mnie uciska ta blizna pooperacyjna i tak boli. Ból jest w okolicy stawu krzyzowo-biodrowego. nie mam juz siły, nie wiem co robić. Mam dość bólu. Chodze do fizjoterapeuty. On mówi, że to zespół miesnia gruszkowatego i masuje, rozciąga. Wszystko to boli. Masuje tez to miejsce po operacji i od tego czasu czuje jak chodzi mi cos po nerwie, kolano piecze i noga sztywniejsza. Natomist nie boli juz tak w tym stawie krzyzowo-biodrowym. Nie wiem natomiast czy dalej to kontynuować skoro czuje jak mnie mrowi po piszczeli i kolanie. Poradzcie coś, bo to koszmar.Fizjoterapeuya mowi, że masuje blizne, aby ja rozmiekczyć.
Megi33,
Stawianie diagnozy przez internet to jedna wielka loteria .........
Odpowiedz na moje pytania:
1. określ miejsce bólu w pośladku i nodze przed zabiegiem (środek pośladka, bok, tuż pod pośladkiem, pow.przednia/tylna/boczna nogi,
jak nisko sięgał ból)
2. określ miejsce bólu w pośladku po zabiegu (środek pośladka, bok, tuż pod pośladkiem)
3. mrowienie kolana po zabiegu - z tyłu, z boku, z przodu, całe
4. mrowienie piszczeli po zabiegu - powierzchnia gdzie czujesz mrowienie
5. czy ból i mrowienie jest stałe czy zmienne
6. jaki ruch nogi / tułowia ew. zmniejsza lub zwiększa dolegliwości
7. czy pozycja siedząca nasila dolegliwości
8. czy oddawanie stolca nasila/zmniejsza dolegliwości - możesz odpowiedzieć na PW
9. czy był robiony RTG/USG/RM/TK, jeśli tak jaki był wynik, czy napisano coś o kości ogonowej
10. czy byłaś u neurologa, jeśli tak jakie objawy stwierdził (zaburzenia czucia, siły mięśniowej, odruchy ścięgniste itp, itd)
11. ile masz lat, jeśli ponad 18 l. - czy rodziłaś dzieci
12. operacje i urazy przebyte (o jednym urazie już wiem)
13. problemy w obrębie jamy brzusznej (reflux, zaparcia, luźne stolce, wzdęcia, bardzo bolesne miesiączki) - na PW
Wysany: Wto 12 Cze, 2012
Po operacji bolalo mnie tylko w okolicy stawu biodrowo-krzyzowego. Teraz po trzech masazach posladka w miejscu usuwania "czegoś:noga jest słabsza od kolana w dół.Poza tym staw odpuscił. Boje sie z sie pogarsza po rehabilitacji. Ciagle mi tam zreszta te miesnie skacza w posladku i czuje mrowienie.
Wysany: Wto 12 Cze, 2012
A więc tak:
Przed zabiegiem bolał cały pośladek, a przy uciski dokładnie środek. Tam podobnież znaleziono jakąś blizne, która byla w miesniu i dociskała nerwu kulszowego.
Ból rozchodził sie na całą nogę, aż do małego palca. Nie było mrowienia, ani dretwienia tylko noga byla ciężka i mialam trudnosci z chodzeniem.
Na ten bol nie dzialaly zadne srodki przeciwbolowe.
Po operacji noga była lekka i nie bolała.Po miesiącu zaczelo bolec w okolicy stawu biodrowo-krzyzowego.Tak centymetr od kregoslupa. Środek posladka nie bolał, ale natomist tam w srodku czuje skurcze miesnia.I zalezy jak to sie ulozy to zaczyna boleć. To tak odcvzuwam jak by byl nadal jakis ucisk.Tak jakby pradem telepało.
Po zrobieniu rezonansu neurochirurg wykluczył przepukline kregoslupa czy dyskopatie.Stwierdził, że przez oszczedzania nogi siadł staw biodrowo-krzyzowy idał blokade w staw, ktora nie działa.
Poszlam wiec do rehabilitanta i masuje i rozciera te miesnie . Tylke,że od tego momentu czuje, że boli mnie srodek posladka i czuje ajkby tam cos było i skacza miesnie draznione.Z tego wszystkiego piecze mnie kolano i mrowi po piszczeli. Wychodzi na to, że chyba mi to nie sluży i nie wiem czy to kontynuować.Noga jest ciezsza od kolana w dół.
Przypominam, że tego nie bylo przed masazami.
Mam 33 lata i rodziłam raz.
Kzada rada bedzie dla mnie cenna.
Dzieki z gory.
megi33,
Jeszcze raz. Znajdź pytania, na które nie udzieliłaś jeszcze odpowiedzi. Możesz je przesłać na PW.
Postaraj sie o to abym nie tracił czasu na próżną pisaninę .......