Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Pon 04 Lip, 2011
Brydzia - Moja walka o zdrowie
Brydzia 
Bioderkus!!!

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 10 Mar 2010
Skd: Polska
Wysany: Sro 19 Sty, 2011   Brydzia - Moja walka o zdrowie

Już prawie rok jestem na forum a dopiero teraz zdecydowałam się opisac swoją historie. Mam na imię Magda, mam 31 lat i mieszkam w Ciechocinku.
Moja walka zaczęła się w styczniu 2009r od bóli prawej nogi. Gdy trafiłam z tym do lekarza dostałam skierowanie na rtg kręgosłupa. Wyszło po nim,że mam dyskopatie na odcinku L5-S1 oraz przewapnienie szpar stawów krzyżowo-biodrowych z przewagą po stronie prawej. Oczywiście na opis o biodrach nikt nie zwrócił uwagi. Pani doktor neurolog do której trafiłam dała mi leki przeciwbólowe i kazała przyjść jak coś się będzie działo. Działo się cały czas, bo ból nie ustępował i był ciągły. Po kilku miesiącach bólu dostałam skierowanie na zabiegi. W lipcu trafiłam do sanatorim MSWia w Ciechocinku na zabiegi, które nie przyniosły żadnej poprawy. Takim sposobem w pażdzierniku miałam zrobiony rezonans kręgosłupa, który pokazał,że mam dwie przepukliny lewostronne na odcinku L4-L5 i L5-S1. Widząc wynik badania, pani neurolog chciała skierować mnie na operacje, jednak przed tym skierowała mnie na konsultacje do neurochirurga. Udało mi się znależć sportową przychodnie w Toruniu w której trafiłam do świetnego lekarza neurochirurga. W czasie wizyty pan doktor obejrzał rezonans, rtg , zbadał mnie i stwierdził,że ból nie jest spowodowany przez kręgosłup tylko powodem jest staw krzyżowo- biodrowy. Tak naprawdę to był dopiero początek w szukaniu diagnozy. Chcąc znależć przyczynę bólu zrobiłam zdjęcie rtg bioder i trafiłam do tej samej przychodni w Toruniu, tym razem do ortopedy. W trakcie badania młody pan doktor stwierdził,że nie jest dobrze i miał podejrzenie konfliktu udowo-panewkowego. Zdjęcie natomiast wykazało zwyrodnienia, słaszczenie głów kości udowej oraz stany zapalne. Aby mieć potwierdzenie dostaje skierowanie na rezonans bioder. Jest już luty 2010r a ja nadal nie wiem co jest grane. Po rezonansie pan doktor ma potwierdzenie swojej diagnozy ale dla zupełnej pewności jadę w marcu 2010r do Warszawy do Carolina Medical Center. Na konsultacji zostaje dokładnie zbadana, mam zrobione usg bioder i konflikt zostaje potwierdzony. Lekarz informuje mnie,że w tym wypadku potrzebna jest artroskopia biodra.Z tą diagnozą trafiam z powrotem do swojego ortopedy, który wypisuje mi skierowanie na zabieg.Tym samym rejestruje się na 14 lipca 2010r do Wojskowego Szpitala W Bydgoszczy na konsultacje w sprawie tej artroskopi biodra. Jadąc tam jestem przygotowana na wszystko, jednak to co usłyszałam szybko sprowadziło mnie na ziemie. W trakcie wizyty pan doktor otwarcie mówił o tym jak jest i co będzie dalej. Dopatrzył się że miałam młodzieńcze złuszczenie głowy kości udowej i że artroskopia nic mi nie da - ani nie naprawi stawu ani nie zmniejszy bólu. Powiedział,że jedynym rozwiązaniem jest endo i wpisał mnie na liste na pozycji 696. Zbita jak pies wróciłam do domu i zaczęłam przestawiać się psychicznie z artroskopi na endo. Kazano mi też przyjechać za pół roku z nowym zdjęciem rtg bioder. Dlatego też za tydzień jadę do miłego pana doktora znowu i mam nadzieję,że dostanę dobry termin operacji.Cieszę się jednak,że po tylu miesiącach szukania i czekania wiem co mi jest i co dalej ze mną będzie.
Mam nadzieję,że nie zanudziłam Was swoją historią.
Przy okazji chciałam podziękować za to,że Jesteście bo z Wami łatwiej jest przez to wszystko przejść.
Ostatnio zmieniony przez kinga Czw 21 Lip, 2011, w caoci zmieniany 1 raz  

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska
Wysany: Sro 19 Sty, 2011   

W świetle tego co napisałaś ostatni opis rtg świadczy, że radiolog nie ma zielonego pojęcia o opisie zdjęć. Fajnie, że jesteś Magdo z nami.

Brydzia 
Bioderkus!!!

Dzięki Grażynko :lol:

Nena 

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Sty 2011
Skd: warmińsko-mazurskie

Brydzia, po raz kolejny potwierdza się teoria "co lekarz to inna diagnoza" :-( . Tylko dlaczego, ofiarą tych wszystkich nietrafionych diagnoz jest zawsze pacjent?. Dlaczego to nie jest prostsze - szybki termin wizyty, trafiona, najlepsza dla nas diagnoza, szybki termin operacji, rehabilitacja z prawdziwego zdarzenia... :roll: Wszystko trzeba wychodzić, wyprosić, do tego najlepiej wiedzieć co nam dolega, żeby podpowiedzieć lekarzowi :evil: Do tego trzeba mieć nerwy ze stali, bo ktoś ze słabszą psychiką po prostu nie poradzi sobie i odpuści, podda się pierwszej lepszej operacji, którą zaleci lekarz. Fajnie jak się uda ... jeśli nie, to dalej znajdujemy się w punkcie wyjścia :mrgreen:
Dlatego rozumiem, dlaczego jest tak bardzo ważna konsultacja schorzeń bioderkowych (pewnie nie tylko) z kilkoma specjalistami.

Trzymam kciuki, żeby było już tylko "z górki" :-)

piedra32 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 28 Pa 2009
Skd: Athlone-Ireland

Brydzia, miałaś drogę krętą ale dobrze że nic nie robili na zapas bo jeszcze by zaszkodzili.
Czy konsultowałaś sie z innymi lekarzami?ja wiem ze to kłopotliwe jeżdzić od jednego do drugiego ale przed operacja lepiej sprawdzić wszystkie opcje.
Co do opisów RTG i rezonansu to ja w to zupełnie nie wierze miałam po poprzedniej rewizji panewkę w miednicy a pani napisała "panewka osadzona prawidłowo".Lepiej konsultować z konkretnym lekarzem.

Życzę Ci Brydzia, abyś szybko uporała się z bioderkami .Pozdrawiam cieplutko

Brydzia 
Bioderkus!!!

Wysany: Czw 20 Sty, 2011   

Dziękuję Wam kobietki za dobre słowa. Co do konsultacji to byłam u trzech ortopedów z czego ten ostatni, ze szpitala w Bydgoszczy jest najbardziej konkretny.Pewnie też dlatego,że jest starszy od tych dwóch, więc też ma więcej doświadczenia.
Jeżeli chodzi o mnie to wszystko to za długo trwa, a czas uciekający wcale nam nie służy. Gdyby od razu zwrócił ktoś z lekarzy na pierwszy opis rtg na którym opisane były opisane biodra to pewnie wymiana na endo nie byłaby potrzebna. Trudno, stało się inaczej i muszę sobie dawać radę z tym, co jest. Teraz tylko muszę mieć nadzieję,że za tydzień wrócę z Bydgoszczy z szybkim terminem operacji.

Nuta 

Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczya: 14 Lis 2010
Skd: Śląsk

I tez ci tego życzę, Brydzia.

trzydziestka 
trzydziestka
Popularus Bioderkus

Doczya: 06 Sie 2010
Skd: ŚLĄSK

Dobrze Brydzia ze opisalas nam swoja historie i cudownie ze jestes z nami.
Jak juz sama zauwazylas jest tutaj duzo super dziewczyn , ktore zawsze sluza rada i pomoca.
Glowa do gory!!!

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

Brydzia napisa/a:
eraz tylko muszę mieć nadzieję,że za tydzień wrócę z Bydgoszczy z szybkim terminem operacji.

Brydzia, życzę Ci żeby tym razem była to decydująca konsultacja lekarska :) koniecznie opisz jak było :thumbup:

Brydzia 
Bioderkus!!!

Wysany: Pi 21 Sty, 2011   

Napewno opisze jak było. Jak narazie mam nerwice i odliczam dni do środy.

Brydzia 
Bioderkus!!!

Wysany: Wto 25 Sty, 2011   

Jutro już środa, na 10tą mam się stawić w wojskowym szpitalu w Bydgoszczy. Boję się strasznie chociaż tak bardzo czekałam na ten dzień. Ciekawa jestem, co powie pan doktor jak zobaczy moje zdjęcie rtg i zbada ruchomość moich bioder. Oby było gorzej bo może to przyspieszy mnie w kolejce. Co do mojego samopoczucia to jest kiepsko. Boli już nie tylko prawe ale i lewe biodro. Mam wrażenie,że jak idę to za chwile zastygnę w bezruchu bo czuję taką sztywność w swoich biodrach. O bólu już nie wspomne bo jest nie do zniesienia. Trzymajcie kciuki jutro za mnie i jak tylko wróce to napewno napisze co i jak.

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne

Brydzia, trzymam kciuki i nie denerwuj się bo wtedy przestajemy pamiętać o co mamy lekarza wypytać ;-)

Nena 

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Sty 2011
Skd: warmińsko-mazurskie

Brydzia, myśl, że przecież już jutro :!: :!: :!: wszystkiego się dowiesz. Tylko się prześpisz (nocka oczywiście będzie spokojna, bez bóli bioder) i już będzie wizyta a wizyta przebiegnie wg Twoich oczekiwań :-D
Może obejrzyj jakiś dobry film, albo poczytaj ulubioną książkę i wtedy może przestaniesz myśleć o tym co czeka Cię jutro :-)

Edi napisa/a:
nie denerwuj się bo wtedy przestajemy pamiętać o co mamy lekarza wypytać ;-)

Będę o tej przestrodze pamiętać, jak będę obgryzać paznokcie ze zdenerwowania przed swoją wizytą :)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009

Edi napisa/a:
nie denerwuj się bo wtedy przestajemy pamiętać o co mamy lekarza wypytać
Najlepiej sukcesywnie zapisywać pytania na papierze bo potem wszystko ulatuje i w efekcie okazuje się że zamiast 10 pytań zadaliśmy tylko dwa bo nas trema zjadła. :-/

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska

Tak Brydziu - najlepiej zapisz sobie na karteczce wszystkie pytania, które powinnas zadać lekarzowi. Czekam na relację z wizyty. Powodzenia !!! !!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: