aga.t., cieszę się że mogłam się przydać.... ha teraz nawet wpadłam na pomysł że może się przydać na przyjęcie urodzinowe..... WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!!
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Sro 17 Lip, 2013
zapiekanka z cukinii i ziemniaków
cukinia i ziemniaki w proporcji 1:1 - pod względem objętości (u mnie to było ok 1kg ziemniaków i jedna dużaaa cukinia)
oczywiście można dać różne proporcje
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
ser żółty (u mnie było 30 dkg)
tymianek, oregano, majeranek
sól i pieprz
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na masełku/ oliwie
cukinię i ziemniaki i ser zetrzeć na grubych oczkach - można też na małych wtedy będzie bardziej przypominać ciasto
zmieszać wszystkie składniki - doprawić wg uznania
piec w temp 180 st ok 30-40 minut
szybko, prosto, tanio, zdrowo i bardzoooo smacznie
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Sob 10 Sie, 2013
bohaterka cukinia, zwana także kabaczkiem
Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.
sałatka:
cukinia
jogurt grecki
ciut majonezu do smaku (ale nie musi być)
czosnek (świeży albo granulowany)
sól
pieprz
cukinię ścieramy na dużych oczkach
dodajemy resztę składników wg uznania
lekkie i bardzo smaczne
cukinia smażona/ pieczona
cukinia żółta (może być zielona)
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka oleju zdrowego/ oliwy do smażenia
cukinię kroimy na plastry ok 1,5 cm
podsmażamy tak żeby się zeszkliła
gdy już jest na drugiej stronie doprawiamy solą i ziołami
odsączamy na ręczniku papierowym
albo układamy na blaszce, polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy i zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni C
można jeść na ciepło i na zimno
robienie gołąbków to nie tylko one same, ale to wygląda tak:
kupujesz fasolę (Jaś), warzywa, kapustę, żeberka (1kg) i kaszę gryczaną.
gotujesz żeberka z pokrojonym porem, serkiem topionym i fasolą, aż żeberka są mięciutkie fasola tak prawie, por rozgotowany, a serek topiony zabieli to wszystko.
w tym czasie parzysz kapustę mocząc ją we wrzątku co jakiś czas odcinając zewnętrzne liście oraz gotujesz dwa woreczki kaszy gryczanej.
wyciągasz żeberka i puszczasz przez maszynkę z cebulą, czosnkiem. mieszasz to z kaszą gryczaną dodajesz 3 jajka, bo kasza gorzej lepi się od ryżu.
w tym czasie do tego co zostało po żeberkach dodajesz warzywa pokrojone i obie rzeczy przyprawiasz do smaku.
farsz zawijasz w liście i stawiasz do szerokiego garnka z olejem i wodą + jedna kostka rosołowa. nastawiasz najmniejszy gaz i po godzinie wyciągasz - najniższe gołąbki są do jedzenia, a pozostałe dwie warstwy odwracasz kolejnością i dalej podgrzewasz godzinę.
kupiłem 60 deko wędzonego boczku surowego i podsmażyłem pokrojony robniąc z niego skwarki oraz dodałem do tego dwa rosłoki w kostkach - dla smaku.
zgotowałem dwie torebki kaszy jęczmienej.
do tego pokroiłem dwie cebulki w drobniutką kosteczkę i wycisnąłem cztery ząbki czosnku.
z tego wszystkiego robimy farsz, a kasza jęczmiena na tyle jest kleista, że nie trzeba dodawać jejeczka.
no i zawijamy, jak powiedział mi kolega w oryginale powinny być młode liście winogrona, ale o tej porze zawinąłem w kapustę.
jednego dnia zrobiłem całą kamienną brytfankę, zjadałm dwa i na 13:00 poszedłem do pracy, wieczorem zostały na dnie tylko dwa gołąbki.
rodzina narzekałą, że niby tłuste, ale mimo to wymietli wszystko jak huragan Katrina.
z kapusty, którą parzyłem, aby liście nie połamały się podczas zawijania, została mi dość duża część surowej, więc do rozdrabniacza ją, do tego dwie marchewki, jabłko, trochę majonezu i znowu tylko zdążyłem posmakować.
Też kilka dni temu zrobiłam gołąbki. Z karkówką mieloną i kaszą jęczmienną, doprawiłam sosem sojowym, pieprzem , czubricą i ziołami prowansalskimi. Sos do tego pomodoroy z dużą ilością czosnki. Wyszły przepyszne
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Pi 08 Lis, 2013
ciasto jogurtowe z mąki ryżowej
Składniki:
300 g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
400 g jogurtu greckiego (używam Pilos z Lidla)
opakowanie cukru waniliowego
soczyste owoce - u mnie to było mango z puszki
Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, olej i jogurt. Mieszamy. Następnie proszek do pieczenia i mąki. Mieszamy na gładką i puszystą masę. Wlewamy do formy/blaszki. Dodajemy pokrojone owoce.
Piekarnik 180 stopni. U mnie piekło się 30-35 minut (z termoobiegiem).
ponieważ jestem zwolennikiem dobrego żywienia, nie patrzenia na kalorie, szkodliwość itp., robię dobre jedzenie, dla siebie. czas smakuje innym.
kilka dni temu zrobiłem smalec domowej roboty, a przed chwilą gyrosa swojego typu.
schabik pokroiłem w takie podłużne kawałeczki, dodałem przypraw oraz mąki, takie wyszły takie kawałki mięska obtoczone w mące.
i to usmażyłem na głębokim, wrzącym oleju. wyszły mi takie mięsne frytki.
osobno pokroiłem cebulę, pieczarki, marchewkę i to wszystko usmażyłem na patelni, tak na półsurowo, czyli cebulka przysmażona marchewka lekko twardawa.
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Pon 17 Mar, 2014
poczyniłam na imprezę dwie sałatki, wyszły super, więc się dzielę pomysłem twórczym
nr 1
- opakowanie roszponki
- pomarańcza
- ciemne winogrona (ilość dowolna)
- opakowanie serka typu feta
- pół zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
Roszponkę umyć, osuszyć i oderwać korzonki.
Pomarańczę pokroić na małe kawałki.
Winogrona umyć i pokroić na 4 kawałki każde (usunąć pestkę).
Serek feta rozkruszyć.
Ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystko zmieszać, dolać troszkę oliwy (ile kto lubi), dopieprzyć do smaku.
Połączenie smaków słodki i słony, plus świeżość ogórka - rewelacja i furora wieczoru.
nr 2
- 200 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- opakowanie mrożonego brokuła/ jeden świeży
- kawałek sera żółtego
- ananas (miałam z puszki)
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- sól morka
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie
Ryż ugotować na sypko ( u mnie to był jakieś 30-40 minut). Odsączyć i ostudzić.
Brokuła ugotować na parze, tak by go nie rozgotować. Musi być jędrny Potem podzielić go na małe kawałki.
Ananasy odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Paprykę umyć i pokroić na drobną kostkę.
Ser żółty pokroić bardzo drobno.
Wszystko zmieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ciut oliwy i jogurtu greckiego.
Kinga, w sobotę wypróbuję Twój przepis na sałatkę nr 2 (na imieniny teściowej, bo tym razem moja kolej na robienie sałatek)
a w rewanżu przepis na placek owsiany mego męża, który mu zawsze wychodzi, właśnie wyjął z piekarnika ale będzie kolacja
Składniki:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej ( lub inna pełnoziarnista)
2 i 1/2 szklanki maślanki (jogurtu)
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
Płatki owsiane wymieszać z maślanką (jogurtem) i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać jajka i oliwę.
Wymieszać pozostałe suche składniki i połączyć z wilgotną masą
Wyłożyć na uprzednio posmarowaną brytfannę o przekroju 24 cm (lub podobnej pojemności)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60-70 min w temperaturze 190 st.
Można jeść na ciepło, zimno i z czym kto lubi (ja lubię z konfiturą).
_________________ Z zamartwianiem się lepiej poczekać. Może okazać się, że wcale nie jest potrzebne.
kotelciki mielone według mnie:
duża cebula pokrojona w drobną kostkę,
kilka pieczarek również tak pokrojonych,
mięsko mielone,
jajko,
doprawiamy przyprawą do gyrosa i robimy ale zamiast bułki tartej dodajemy płatki owsiane błyskawiczne.
bułka tatrą tylko obtaczamy. mozna smażyć na patelni, a ja piekę w piekarniku na 150 st. na 45 minut.
bardzo fajny przepis na roladę bananową
paczka walfi suchych (andruty)
2 paczki herbatników szkolnych
3 banany
galaretka cytrynowa
3 łyżki kakao
pół kostki masła
masło rozpuścić z kakao i cukrem. W między czasie pokruszyć herbatniki i 2 wafle. Galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Masę kakaową, herbatniki i galaretkę połączyć. Wyłożyć masą na pozostałe wafle, na to położyć banany. Gdy wafle trochę zmiękną zawinąć jak roladę, zmrozić w lodówce i pokrocić ją na kawałki