Forum Bioderko Strona Główna


 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
"Przez żołądek do serca"
Wendy 
Bioderkus!!!




Status: Fizjoterapeuta
Wiek: 34
Dołączyła: 18 Cze 2009
Posty: 251
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 09 Cze, 2013   

aga.t., cieszę się że mogłam się przydać.... ha teraz nawet wpadłam na pomysł że może się przydać na przyjęcie urodzinowe..... WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!! :-D
_________________
Nie ma takiej burzy, która nie minie.
 
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Dołączyła: 03 Gru 2009
Posty: 2538
Skąd: z Polski
Wysłany: Sro 17 Lip, 2013   

zapiekanka z cukinii i ziemniaków

cukinia i ziemniaki w proporcji 1:1 - pod względem objętości (u mnie to było ok 1kg ziemniaków i jedna dużaaa cukinia)
oczywiście można dać różne proporcje
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
ser żółty (u mnie było 30 dkg)
tymianek, oregano, majeranek
sól i pieprz
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na masełku/ oliwie
cukinię i ziemniaki i ser zetrzeć na grubych oczkach - można też na małych wtedy będzie bardziej przypominać ciasto

zmieszać wszystkie składniki - doprawić wg uznania
piec w temp 180 st ok 30-40 minut

szybko, prosto, tanio, zdrowo i bardzoooo smacznie :D
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Dołączyła: 03 Gru 2009
Posty: 2538
Skąd: z Polski
Wysłany: Sob 10 Sie, 2013   

bohaterka cukinia, zwana także kabaczkiem :P

Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.

sałatka:
cukinia
jogurt grecki
ciut majonezu do smaku (ale nie musi być)
czosnek (świeży albo granulowany)
sól
pieprz

cukinię ścieramy na dużych oczkach
dodajemy resztę składników wg uznania :)
lekkie i bardzo smaczne :)



cukinia smażona/ pieczona
cukinia żółta (może być zielona)
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka oleju zdrowego/ oliwy do smażenia

cukinię kroimy na plastry ok 1,5 cm
podsmażamy tak żeby się zeszkliła
gdy już jest na drugiej stronie doprawiamy solą i ziołami
odsączamy na ręczniku papierowym

albo układamy na blaszce, polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy i zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni C
można jeść na ciepło i na zimno :)
 
     
jola 
jola

Popularus Bioderkus




Status: Endo x 2
Wiek: 55
Dołączyła: 08 Sty 2010
Posty: 96
Skąd: mikołów
Wysłany: Sob 10 Sie, 2013   

Ma ktoś sprawdzony przepis na cukinię marynowaną?
_________________
17.07.2012 r.
09.06.2014 r.
 
 
     
mprzepiora 

Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 1
Wiek: 41
Dołączyła: 31 Gru 2011
Posty: 643
Skąd: okolice Nowego Sącza
Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

Robi ktoś domowy ketchup? Chciałabym zrobić póki pomidorki w niskiej cenie ;-)
 
     
Cyryl 
Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 2
Wiek: 62
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 716
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

robienie gołąbków to nie tylko one same, ale to wygląda tak:
kupujesz fasolę (Jaś), warzywa, kapustę, żeberka (1kg) i kaszę gryczaną.
gotujesz żeberka z pokrojonym porem, serkiem topionym i fasolą, aż żeberka są mięciutkie fasola tak prawie, por rozgotowany, a serek topiony zabieli to wszystko.
w tym czasie parzysz kapustę mocząc ją we wrzątku co jakiś czas odcinając zewnętrzne liście oraz gotujesz dwa woreczki kaszy gryczanej.
wyciągasz żeberka i puszczasz przez maszynkę z cebulą, czosnkiem. mieszasz to z kaszą gryczaną dodajesz 3 jajka, bo kasza gorzej lepi się od ryżu.
w tym czasie do tego co zostało po żeberkach dodajesz warzywa pokrojone i obie rzeczy przyprawiasz do smaku.
farsz zawijasz w liście i stawiasz do szerokiego garnka z olejem i wodą + jedna kostka rosołowa. nastawiasz najmniejszy gaz i po godzinie wyciągasz - najniższe gołąbki są do jedzenia, a pozostałe dwie warstwy odwracasz kolejnością i dalej podgrzewasz godzinę.

i tak masz znakomitą fasolówkę oraz gołąbki.
 
     
Cyryl 
Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 2
Wiek: 62
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 716
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 11 Paź, 2013   

ostatnio dostałem przepis na gołąbki po litewsku.

kupiłem 60 deko wędzonego boczku surowego i podsmażyłem pokrojony robniąc z niego skwarki oraz dodałem do tego dwa rosłoki w kostkach - dla smaku.
zgotowałem dwie torebki kaszy jęczmienej.
do tego pokroiłem dwie cebulki w drobniutką kosteczkę i wycisnąłem cztery ząbki czosnku.
z tego wszystkiego robimy farsz, a kasza jęczmiena na tyle jest kleista, że nie trzeba dodawać jejeczka.

no i zawijamy, jak powiedział mi kolega w oryginale powinny być młode liście winogrona, ale o tej porze zawinąłem w kapustę.

jednego dnia zrobiłem całą kamienną brytfankę, zjadałm dwa i na 13:00 poszedłem do pracy, wieczorem zostały na dnie tylko dwa gołąbki.

rodzina narzekałą, że niby tłuste, ale mimo to wymietli wszystko jak huragan Katrina.

z kapusty, którą parzyłem, aby liście nie połamały się podczas zawijania, została mi dość duża część surowej, więc do rozdrabniacza ją, do tego dwie marchewki, jabłko, trochę majonezu i znowu tylko zdążyłem posmakować.
 
     
AgaW 

Galaktikus Bioderkus




Status: Osteo. Ganza x 1
Wiek: 41
Dołączyła: 07 Cze 2009
Posty: 3764
Skąd: Lubelskie
Wysłany: Pią 11 Paź, 2013   

Też kilka dni temu zrobiłam gołąbki. Z karkówką mieloną i kaszą jęczmienną, doprawiłam sosem sojowym, pieprzem , czubricą i ziołami prowansalskimi. Sos do tego pomodoroy z dużą ilością czosnki. Wyszły przepyszne :)
_________________
*...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
 
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Dołączyła: 03 Gru 2009
Posty: 2538
Skąd: z Polski
Wysłany: Pią 08 Lis, 2013   

ciasto jogurtowe z mąki ryżowej

Składniki:

300 g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
400 g jogurtu greckiego (używam Pilos z Lidla)
opakowanie cukru waniliowego
soczyste owoce - u mnie to było mango z puszki

Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, olej i jogurt. Mieszamy. Następnie proszek do pieczenia i mąki. Mieszamy na gładką i puszystą masę. Wlewamy do formy/blaszki. Dodajemy pokrojone owoce.

Piekarnik 180 stopni. U mnie piekło się 30-35 minut (z termoobiegiem).

Jest przepyszne i delikatne :)
 
     
Cyryl 
Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 2
Wiek: 62
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 716
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014   

ponieważ jestem zwolennikiem dobrego żywienia, nie patrzenia na kalorie, szkodliwość itp., robię dobre jedzenie, dla siebie. czas smakuje innym.

kilka dni temu zrobiłem smalec domowej roboty, a przed chwilą gyrosa swojego typu.

schabik pokroiłem w takie podłużne kawałeczki, dodałem przypraw oraz mąki, takie wyszły takie kawałki mięska obtoczone w mące.
i to usmażyłem na głębokim, wrzącym oleju. wyszły mi takie mięsne frytki.
osobno pokroiłem cebulę, pieczarki, marchewkę i to wszystko usmażyłem na patelni, tak na półsurowo, czyli cebulka przysmażona marchewka lekko twardawa.

to wymieszałem z mięskiem. palce lizać.
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Dołączyła: 03 Gru 2009
Posty: 2538
Skąd: z Polski
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014   

poczyniłam na imprezę dwie sałatki, wyszły super, więc się dzielę pomysłem twórczym :D

nr 1

- opakowanie roszponki
- pomarańcza
- ciemne winogrona (ilość dowolna)
- opakowanie serka typu feta
- pół zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
- pieprz biały

Roszponkę umyć, osuszyć i oderwać korzonki.
Pomarańczę pokroić na małe kawałki.
Winogrona umyć i pokroić na 4 kawałki każde (usunąć pestkę).
Serek feta rozkruszyć.
Ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Wszystko zmieszać, dolać troszkę oliwy (ile kto lubi), dopieprzyć do smaku.
Połączenie smaków słodki i słony, plus świeżość ogórka - rewelacja i furora wieczoru.

nr 2

- 200 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- opakowanie mrożonego brokuła/ jeden świeży
- kawałek sera żółtego
- ananas (miałam z puszki)
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- sól morka
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie

Ryż ugotować na sypko ( u mnie to był jakieś 30-40 minut). Odsączyć i ostudzić.
Brokuła ugotować na parze, tak by go nie rozgotować. Musi być jędrny :) Potem podzielić go na małe kawałki.
Ananasy odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Paprykę umyć i pokroić na drobną kostkę.
Ser żółty pokroić bardzo drobno.

Wszystko zmieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ciut oliwy i jogurtu greckiego.

Smacznego :)
 
     
Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus




Status: Przed
Wiek: 41
Dołączyła: 18 Gru 2011
Posty: 393
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014   

kinga napisał/a:
poczyniłam na imprezę dwie sałatki, wyszły super, więc się dzielę pomysłem twórczym :D


Chyba się pokuszę na pierwszą :)
_________________
... na przekór wszystkiemu ...
 
 
     
Mijka 

Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 1
Wiek: 68
Dołączyła: 21 Lis 2009
Posty: 760
Skąd: W-M
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Kinga, w sobotę wypróbuję Twój przepis na sałatkę nr 2 (na imieniny teściowej, bo tym razem moja kolej na robienie sałatek)

a w rewanżu przepis na placek owsiany mego męża, który mu zawsze wychodzi, właśnie wyjął z piekarnika :) ale będzie kolacja :-P

Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej ( lub inna pełnoziarnista)
2 i 1/2 szklanki maślanki (jogurtu)
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli

Płatki owsiane wymieszać z maślanką (jogurtem) i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać jajka i oliwę.
Wymieszać pozostałe suche składniki i połączyć z wilgotną masą

Wyłożyć na uprzednio posmarowaną brytfannę o przekroju 24 cm (lub podobnej pojemności)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60-70 min w temperaturze 190 st.

Można jeść na ciepło, zimno i z czym kto lubi (ja lubię z konfiturą).
_________________
Z zamartwianiem się lepiej poczekać. Może okazać się, że wcale nie jest potrzebne.
 
     
Cyryl 
Gigantus Bioderkus




Status: Endo x 2
Wiek: 62
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 716
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

kotelciki mielone według mnie:
duża cebula pokrojona w drobną kostkę,
kilka pieczarek również tak pokrojonych,
mięsko mielone,
jajko,
doprawiamy przyprawą do gyrosa i robimy ale zamiast bułki tartej dodajemy płatki owsiane błyskawiczne.
bułka tatrą tylko obtaczamy. mozna smażyć na patelni, a ja piekę w piekarniku na 150 st. na 45 minut.

kotleciki mają taką lekką konsystencję.
 
     
1dorota 
Mikrus Bioderkus



Status: Inne operacje
Dołączyła: 24 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: łódź
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015   

bardzo fajny przepis na roladę bananową
paczka walfi suchych (andruty)
2 paczki herbatników szkolnych
3 banany
galaretka cytrynowa
3 łyżki kakao
pół kostki masła

masło rozpuścić z kakao i cukrem. W między czasie pokruszyć herbatniki i 2 wafle. Galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Masę kakaową, herbatniki i galaretkę połączyć. Wyłożyć masą na pozostałe wafle, na to położyć banany. Gdy wafle trochę zmiękną zawinąć jak roladę, zmrozić w lodówce i pokrocić ją na kawałki
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.