Forum Bioderko Strona Gwna


 
   
 
Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
"Przez żołądek do serca"
Libra 

Bioderkus!!!



Status: Endo x 1
Wiek: 50
Doczya: 13 Pa 2009
Posty: 210
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013   

kinga napisa/a:
Rosołek inaczej


Ja tak robię rosół od lat; rosół bez czosnku, to nie rosół ;-) Wszystko bez czosnku, to nie jedzenie :-D
Ser opcjonalnie i tylko sobie bezpośrednio na talerz, bo rodzina nie lubi tej wersji :-)
Pyszne, polecam:))


PS. Kinga, widzę, że jesteś forumową specjalistką od wypieków. Jeżeli jeszcze kiedykolwiek w życiu uda mi się "popełnić" jakieś ciasto, to będzie wg. Twojego przepisu ;-)
Na dzień dzisiejszy nie piekę, bo szkoda składników ;-)
 
     
AgaW 

Galaktikus Bioderkus




Status: Osteo. Ganza x 1
Wiek: 47
Doczya: 07 Cze 2009
Posty: 3883
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013   

Cytat:
Jeżeli jeszcze kiedykolwiek w życiu uda mi się "popełnić" jakieś ciasto, to będzie wg. Twojego przepisu
Na dzień dzisiejszy nie piekę, bo szkoda składników

Rozweseliłaś mnie swpoim wpisem;) Też nie lubię piec ciast, ale czasem podejmuję wyzwanie i z bardzo wielkim mozołem coś stworzę prostego, zwykle rodzina jest zachwycona.
Najlepiej lubię eksperymentować z naleśnikami ( bo nie są pracochłonne i drogie ), kombinuję "po swojemu na spontana" skład ciasta i nadzienia zależnie od tego co przyjdzie mi do głowy :)
_________________
*...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
 
     
Libra 

Bioderkus!!!



Status: Endo x 1
Wiek: 50
Doczya: 13 Pa 2009
Posty: 210
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013   

AgaW napisa/a:
zwykle rodzina jest zachwycona.


Po moim ostatnim wypieku (ciasto z owocami) moja też była......mąż zjadł i nawet przemówił z usmiechem: "Serce, nie męcz się więcej" ;-)
 
     
AgaW 

Galaktikus Bioderkus




Status: Osteo. Ganza x 1
Wiek: 47
Doczya: 07 Cze 2009
Posty: 3883
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013   

Mój też mówi że nie muszę się męczyć bo przecież jest tyle gotowych ciast na wagę. I zwykle tak właśnie robię :)
Osiągnięciem szczytowym jest dosłownie kilka rodzajów ciast, które mi zwykle wychodzą np.piernik i jego nigdy nie kupuję. Z innymi nawet już nie próbuję i wolę kupić niż rozczarować się kolejny raz swoim "talentem" do pieczenia.
_________________
*...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Posty: 2626
Skd: z Polski
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013   

Libra napisa/a:
Serce, nie męcz się więcej" ;-)

piękne :) :) :)
jakbyś potrzebowała jakiegoś przepisu konkretnego, to służę pomocą :)
 
     
Grazyna1950 





Status: Endo + Inne operacje
Wiek: 73
Doczya: 12 Sty 2010
Posty: 873
Skd: Wielkopolska
Wysany: Pi 05 Kwi, 2013   

AgaW napisa/a:
jest tyle gotowych ciast na wagę.

Nigdy nie kupuje gotowych ciast. Wolę najprostsze, ale własnej roboty. Jest wiele ciast, które nawet komuś z "dwoma lewymi rękami" się udają.
_________________

 
 
     
AgaW 

Galaktikus Bioderkus




Status: Osteo. Ganza x 1
Wiek: 47
Doczya: 07 Cze 2009
Posty: 3883
Skd: Lubelskie
Wysany: Pi 05 Kwi, 2013   

Grazyna1950 napisa/a:
Jest wiele ciast, które nawet komuś z "dwoma lewymi rękami" się udają

Masz rację Grażynko. Trudno jest znaleźć naprawdę dobrą ciastkarnię, która piecze "prawdziwe" ciasta. Jednak piec nie lubiłam i nie lubię i wątpię żebym polubiła, rzadko mam wenę twórczą w tym temacie. Dla góra trzech osób w domu nie bardzo nawet to się opłaca, a odkąd ja przestałam jeść ciasta to wolę kupić kawałeczek w dobrej ciastkarni i mieć to z głowy. Gdy chcę coś zrobić dobrego rodzinie to wykazuję się w gotowaniu zup lub drugich dań :)
_________________
*...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
 
     
asia567 
Bioderkus!!!



Status: Endo x 2
Doczya: 12 Lut 2013
Posty: 186
Skd: ...
Wysany: Sob 06 Kwi, 2013   

Z ciastami to i ja mam problem, rzadko które mi wychodzi :-P ale to na które dodam przepis wychodzi zawsze ;-)


PLEŚNIAK :

1 margaryna
3 szklanki mąki
proszek do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
powidła(może być dżem)
1 łyżka kakao
4 jajka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy


Mąkę, tłuszcz, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,łyżkę cukru,same żółtka zagnieść razem. Tą masę podzielić na 3 części.

1 częścią wyłożyć dno i położyć na to powidła

2 do tej drugiej części masy dodać kakao, (schować do zamrażalnika) później wyjąć i zetrzeć na tarce.

3 Tą trzecią masę również chowamy do zamrażalnika.

Następnie ubijamy pianę z białek dodajemy szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę ze składnikami wylewamy na 2.

Wyjmujemy 3 część ciasta i (część białą) i ścieramy na całość. Piec ok. 40 minut.

Ciasto wydaje się dosyć skomplikowane ale tylko na przepisie, bardzo szybko się je robi, tylko najdłużej się ubija tą pianę. Jest przepyszne :)


Napoleonka ( bardzo prosty przepis od babci :) )

0,5 l mleka
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masła roślinnego

Te 3 składniki ZAGOTOWAĆ.


Następnie :
O,5 l mleka
1 szklanka mąki
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka masła

Te składniki ZMIKSOWAĆ


Składniki zmiksowane wlać do składników gotujących, zagotować ciągle mieszając. Na dno blachy wyłożyć krakersy, a później wlać wszystkie składniki, i przykryć ponownie na wierzchu krakersami. Posypać cukrem pudrem.

Trzymać w lodówce najlepiej przez całą noc( żeby miało konsystencję budyniu ) :) :):)
Ostatnio zmieniony przez kinga Sob 06 Kwi, 2013, w caoci zmieniany 1 raz  
 
     
drupinka 

Maximus Bioderkus




Status: Endo x 1
Wiek: 66
Doczya: 19 Sie 2009
Posty: 420
Skd: Górny Śląsk
Wysany: Sob 06 Kwi, 2013   

asia567 też robię takiego pysznego pleśniaka, ale ostatnio jadłam z dżemem pomarańczowym zamiast powideł - też pycha!
 
     
asia567 
Bioderkus!!!



Status: Endo x 2
Doczya: 12 Lut 2013
Posty: 186
Skd: ...
Wysany: Sob 06 Kwi, 2013   

Mi jakoś najbardziej podpasował dżem z czarnej porzeczki :)
 
     
kinga 
19III2008 11VII2012




Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Posty: 2626
Skd: z Polski
Wysany: Nie 28 Kwi, 2013   

rewelacyjne ciasto marchewkowe z masą z kaszy manny

Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 i 1/4 trochę szklanki oleju, 2,5 czubate szklanki mąki, prawie cała łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 pełne łyżki mielonego cynamonu, 2,5 szklanki marchwi startej na drobnej tarce.
Wszystkie składniki mikserem utrzeć na masę średniej gęstości. Piec około godziny. Temp ok 180st.

Placek wystudzić, przekroić na dwie części, przełożyć masą.

masa z kaszy manny: pół litra mleka zagotować z niecałą szklanką cukru, na gotujące się mleko wsypać 10 czubatych łyżeczek kaszy manny i cukier waniliowy. Wystudzić, utrzeć z kostką miękkiej margaryny, można dodać odrobinę soku z cytryny. Przełożyć ciasto.
 
     
kieszczyński 

Maximus Bioderkus




Status: Endo x 1
Wiek: 69
Doczy: 11 Sty 2010
Posty: 574
Skd: Piotrków Tryb.
Wysany: Nie 28 Kwi, 2013   marchewka

to się nadaje do konsumpcji przez ludzi,czy to dla królików? :mrgreen:
 
     
madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!




Status: Endo + Inne operacje
Wiek: 31
Doczya: 03 Wrz 2012
Posty: 213
Skd: Opole
Wysany: Nie 09 Cze, 2013   

Pomyślałam, że podzielę się sałatką którą ostatnio baardzo polubiłam :)

2 brokuły
2-3 pomidory (w zależności od wielkości)
1-2 ogórki (też w zależności od wielkości)
puszka kukurydzy
czosnek
jogurt naturalny
koperek (opcjonalnie)
pieprz i sól

Brokuły dzielimy na niewielkie różyczki, blanszujemy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, z kukurydzy odlewamy wodę. Z czosnku, koperku i jogurtu robimy sos czosnkowy - ja daję dużo czosnku, ale to już jak kto lubi, no i koperek jak jest, a teraz taki fajny, świeżutki :) Wszystko razem wymieszać :) Pychotka i jakie zdrowe :)
_________________
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. :)
 
     
Wendy 
Bioderkus!!!




Status: Fizjoterapeuta
Wiek: 39
Doczya: 18 Cze 2009
Posty: 290
Skd: Warszawa
Wysany: Nie 09 Cze, 2013   

Kotleciki krabowe - mniam i na zimno jako przystawka i na ciepło do obiadu.

2 opakowania paluszków krabowych surimi
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 łyżeczka majonezu
1 średnia cebula
kasza manna - w mojej wersji zamiast bułki tartej
sporo koperku
sól
pieprz
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie sezam lub wiórki kokosowe

Surimi kroję drobno lub miksuję, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, koperek majonez, jajka, czosnek i przyprawy. Po wymieszaniu dodaję kaszy manny tak żeby było bardziej gęste (jak kto lubi wystarczą 2 łyżki mąki). Po uzyskaniu masy rzadkiego ciasta, łyżką wykładam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę na złoty kolor. Przed podaniem skrapiam sokiem z cytryny. I już. Szybko i łatwo.... na prawdę szybko ;-)

Nadaje się też na przyjęcia z różnymi dipami, wtedy proponuję drobne, małe kąski.

SMACZNEGO :mrgreen:
_________________
Nie ma takiej burzy, która nie minie.
 
 
     
aga.t. 

Gigantus Bioderkus




Status: Kapo x 1
Wiek: 46
Doczya: 02 Cze 2010
Posty: 1170
Skd: Czeladź
Wysany: Nie 09 Cze, 2013   

Dziewczyny dzięki za przepisy! Trafiłyście w moja gusta - madziulaklb uwielbiam brokuły!! Wendy mój mąż często przynosił z pracy paluszki surimi i nie bardzo wiedziałam co z nimi fajnego zrobić więc tak sobie je podjadałam a tu taki prosty i pyszny sposób :)
_________________
Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...
 
     
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.