Status: Endo x 1
Wiek: 50 Doczya: 13 Pa 2009 Posty: 210
Wysany: Czw 04 Kwi, 2013
kinga napisa/a:
Rosołek inaczej
Ja tak robię rosół od lat; rosół bez czosnku, to nie rosół Wszystko bez czosnku, to nie jedzenie
Ser opcjonalnie i tylko sobie bezpośrednio na talerz, bo rodzina nie lubi tej wersji
Pyszne, polecam:))
PS. Kinga, widzę, że jesteś forumową specjalistką od wypieków. Jeżeli jeszcze kiedykolwiek w życiu uda mi się "popełnić" jakieś ciasto, to będzie wg. Twojego przepisu
Na dzień dzisiejszy nie piekę, bo szkoda składników
Jeżeli jeszcze kiedykolwiek w życiu uda mi się "popełnić" jakieś ciasto, to będzie wg. Twojego przepisu
Na dzień dzisiejszy nie piekę, bo szkoda składników
Rozweseliłaś mnie swpoim wpisem;) Też nie lubię piec ciast, ale czasem podejmuję wyzwanie i z bardzo wielkim mozołem coś stworzę prostego, zwykle rodzina jest zachwycona.
Najlepiej lubię eksperymentować z naleśnikami ( bo nie są pracochłonne i drogie ), kombinuję "po swojemu na spontana" skład ciasta i nadzienia zależnie od tego co przyjdzie mi do głowy
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Mój też mówi że nie muszę się męczyć bo przecież jest tyle gotowych ciast na wagę. I zwykle tak właśnie robię
Osiągnięciem szczytowym jest dosłownie kilka rodzajów ciast, które mi zwykle wychodzą np.piernik i jego nigdy nie kupuję. Z innymi nawet już nie próbuję i wolę kupić niż rozczarować się kolejny raz swoim "talentem" do pieczenia.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Jest wiele ciast, które nawet komuś z "dwoma lewymi rękami" się udają
Masz rację Grażynko. Trudno jest znaleźć naprawdę dobrą ciastkarnię, która piecze "prawdziwe" ciasta. Jednak piec nie lubiłam i nie lubię i wątpię żebym polubiła, rzadko mam wenę twórczą w tym temacie. Dla góra trzech osób w domu nie bardzo nawet to się opłaca, a odkąd ja przestałam jeść ciasta to wolę kupić kawałeczek w dobrej ciastkarni i mieć to z głowy. Gdy chcę coś zrobić dobrego rodzinie to wykazuję się w gotowaniu zup lub drugich dań
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Mąkę, tłuszcz, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,łyżkę cukru,same żółtka zagnieść razem. Tą masę podzielić na 3 części.
1 częścią wyłożyć dno i położyć na to powidła
2 do tej drugiej części masy dodać kakao, (schować do zamrażalnika) później wyjąć i zetrzeć na tarce.
3 Tą trzecią masę również chowamy do zamrażalnika.
Następnie ubijamy pianę z białek dodajemy szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę ze składnikami wylewamy na 2.
Wyjmujemy 3 część ciasta i (część białą) i ścieramy na całość. Piec ok. 40 minut.
Ciasto wydaje się dosyć skomplikowane ale tylko na przepisie, bardzo szybko się je robi, tylko najdłużej się ubija tą pianę. Jest przepyszne
Napoleonka ( bardzo prosty przepis od babci )
0,5 l mleka
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masła roślinnego
Te 3 składniki ZAGOTOWAĆ.
Następnie :
O,5 l mleka
1 szklanka mąki
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka masła
Te składniki ZMIKSOWAĆ
Składniki zmiksowane wlać do składników gotujących, zagotować ciągle mieszając. Na dno blachy wyłożyć krakersy, a później wlać wszystkie składniki, i przykryć ponownie na wierzchu krakersami. Posypać cukrem pudrem.
Trzymać w lodówce najlepiej przez całą noc( żeby miało konsystencję budyniu ) :):)
Ostatnio zmieniony przez kinga Sob 06 Kwi, 2013, w caoci zmieniany 1 raz
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Nie 28 Kwi, 2013
rewelacyjne ciasto marchewkowe z masą z kaszy manny
Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 i 1/4 trochę szklanki oleju, 2,5 czubate szklanki mąki, prawie cała łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 pełne łyżki mielonego cynamonu, 2,5 szklanki marchwi startej na drobnej tarce.
Wszystkie składniki mikserem utrzeć na masę średniej gęstości. Piec około godziny. Temp ok 180st.
Placek wystudzić, przekroić na dwie części, przełożyć masą.
masa z kaszy manny: pół litra mleka zagotować z niecałą szklanką cukru, na gotujące się mleko wsypać 10 czubatych łyżeczek kaszy manny i cukier waniliowy. Wystudzić, utrzeć z kostką miękkiej margaryny, można dodać odrobinę soku z cytryny. Przełożyć ciasto.
Pomyślałam, że podzielę się sałatką którą ostatnio baardzo polubiłam
2 brokuły
2-3 pomidory (w zależności od wielkości)
1-2 ogórki (też w zależności od wielkości)
puszka kukurydzy
czosnek
jogurt naturalny
koperek (opcjonalnie)
pieprz i sól
Brokuły dzielimy na niewielkie różyczki, blanszujemy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, z kukurydzy odlewamy wodę. Z czosnku, koperku i jogurtu robimy sos czosnkowy - ja daję dużo czosnku, ale to już jak kto lubi, no i koperek jak jest, a teraz taki fajny, świeżutki Wszystko razem wymieszać Pychotka i jakie zdrowe
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca.
Kotleciki krabowe - mniam i na zimno jako przystawka i na ciepło do obiadu.
2 opakowania paluszków krabowych surimi
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 łyżeczka majonezu
1 średnia cebula
kasza manna - w mojej wersji zamiast bułki tartej
sporo koperku
sól
pieprz
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie sezam lub wiórki kokosowe
Surimi kroję drobno lub miksuję, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, koperek majonez, jajka, czosnek i przyprawy. Po wymieszaniu dodaję kaszy manny tak żeby było bardziej gęste (jak kto lubi wystarczą 2 łyżki mąki). Po uzyskaniu masy rzadkiego ciasta, łyżką wykładam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę na złoty kolor. Przed podaniem skrapiam sokiem z cytryny. I już. Szybko i łatwo.... na prawdę szybko
Nadaje się też na przyjęcia z różnymi dipami, wtedy proponuję drobne, małe kąski.
SMACZNEGO
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Dziewczyny dzięki za przepisy! Trafiłyście w moja gusta - madziulaklb uwielbiam brokuły!! Wendy mój mąż często przynosił z pracy paluszki surimi i nie bardzo wiedziałam co z nimi fajnego zrobić więc tak sobie je podjadałam a tu taki prosty i pyszny sposób
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...